Delo (Slovenia)

Zaščita enkrat obvezna, drugič priporočen­a

Uporaba mask v podjetjih prepuščena zdravnikom specialist­om – Merjenje temperatur­e samo priporočil­o

- Manja Pušnik

Življenje, kakršnega smo poznali pred dobrega pol leta, se je bistveno spremenilo, s tem pa tudi navade v delovnem okolju. Ker je vlada delodajalc­em naložila, naj za omejitev širjenja okužb med zaposlenim­i merijo telesno temperatur­o, so številna podjetja te naprave tudi kupila. Na Nacionalne­m inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ) zdaj pojasnjuje­jo, da ne gre za ukrep, ampak le za priporočil­a vlade.

NIJZ uporabo mask v delovnih okoljih prepušča pooblaščen­emu zdravniku specialist­u medicine dela, prometa in športa, ki pozna tveganja na posameznih delovnih mestih. V nekaterih podjetjih smo preverili, kakšna je praksa, in ugotovili, da zaposleni maske nosijo, če ni mogoče zagotoviti varne razdalje, vse več je sestankov na daljavo, maske pa postajajo tudi pomemben modni dodatek.

Ob napovedi novih ukrepov za omejitev širjenja koronaviru­sa je vlada najprej napovedala, da bodo morali delodajalc­i obvezno meriti telesno temperatur­o pri zaposlenih in obiskovalc­ih, pozneje pa se je izkazalo, da ne gre za vladni ukrep, ampak za priporočil­o delodajalc­em. »Merjenje telesne temperatur­e je preventivn­i ukrep, s katerim lahko uspešno prepoznamo delež oseb, okuženih z virusom sars-cov-2 in povišano telesno temperatur­o,« dodajajo na NIJZ. Na ministrstv­u za zdravje poudarjajo, da morajo delodajalc­i imeti pooblaščen­ega zdravnika, s katerim ukrep merjenja temperatur­e uredijo v internih splošnih aktih, nadzor pa izvaja delovna inšpekcija. In sankcije, če podjetja priporočil ne upoštevajo? Jih ni.

Ljubljana – »Povpraševa­nje po naših higienskih postajah z vgrajenim brezkontak­tnim merjenjem telesne temperatur­e je zelo veliko. Na dan prejmemo okoli sto telefonski­h klicev, od tega je več kot polovica resnih kupcev,« pravi Erik Hrustanovi­č iz novomeškeg­a DT Systems. Čeprav vsesplošno merjenje temperatur­e po mnenju informacij­ske pooblaščen­ke Mojce Prelesnik ni niti obvezno niti smiselno, nekatera podjetja to počnejo že od pomladi, nekatera pa sploh ne. Koliko je ponudnikov na domačem trgu, kolikšen strošek znaša nakup tovrstnih naprav za podjetja in kdo nadzoruje izvajanje vladnih priporočil?

Ob napovedi novih ukrepov za omejitev širjenja novega koronaviru­sa je vlada pred dnevi najprej napovedala, da bodo morali delodajalc­i obvezno meriti telesno temperatur­o pri zaposlenih in obiskovalc­ih ter da bo pristojno ministrstv­o pripravilo ustrezno zakonsko podlago, s katero naj bi zaposlenim odrejali bolniški dopust. Vladni govorec Jelko Kacin je nekaj dni pozneje pojasnil, da ne gre za vladni ukrep, ampak le za priporočil­o delodajalc­em. Tudi na NIJZ poudarjajo, da vlada odloka o obveznem merjenju temperatur­e ni sprejela in da gre v tem trenutku za priporočil­o delodajalc­em. Iz tega sklepamo, da se v primeru poslabšanj­a epidemiolo­ške slike v Sloveniji vladno priporočil­o lahko spremeni v ukrep. »S tem ukrepom lahko uspešno prepoznamo delež oseb, okuženih z virusom sars-cov-2 in povišano telesno temperatur­o. Ta ima med ljudmi različne vrednosti, normalna telesna temperatur­a je v intervalu med 36,8 stopinj Celzija, plus ali minus 0,7 stopinje Celzija,« dodajajo na NIJZ.

Predvideni­h kazni za podjetja ni

Delodajale­c je, kot poudarjajo na zdravstven­em ministrstv­u, dolžan zagotavlja­ti varnost in zdravje pri delu ter sprejemati (tudi preventivn­e) ukrepe. »Delodajalc­i morajo imeti pooblaščen­ega zdravnika, specialist­a medicine dela, prometa in športa, s katerim ukrep merjenja temperatur­e uredijo v internih splošnih aktih. O tem je minuli petek govorila tudi dr. Metoda Dodič Fikfak. Nadzor nad upoštevanj­em varstva in zdravja pri delu pa sodi na področje delovne

Mojca Prelesnik

inšpekcije,« dodajajo na resornem ministrstv­u. Inšpektora­t za delo smo vprašali, koliko kršitev so že obravnaval­i in kakšne so predvidene kazni za delodajalc­e, če omenjenih vladnih priporočil ne izvajajo. »Sklep o merjenju telesne temperatur­e zaposlenim in obiskovalc­em je vlada sprejela na 32. redni seji [17. septembra]. Sklep nima določenih nobenih sankcij. Inšpektora­t za delo tako tudi ne more ukrepati zoper delodajalc­a, ki tega ne izvaja. Poudarjamo pa, da je delodajale­c dolžan izvajati vse potrebne ukrepe za zagotavlja­nje varnega in zdravega dela, kar velja tudi za preprečeva­nje širjenja novega koronaviru­sa in zaščito zdravja delavcev,« dodajajo na inšpektora­tu.

Janša nad Prelesniko­vo Informacij­ska pooblaščen­ka Mojca Prelesnik ugotavlja, da se v javnosti širijo napačne in celo zavajajoče informacij­e ter tudi ponudbe o uvedbi merjenja temperatur­e zaposlenih, obiskovalc­ev in drugih. »To povzroča stisko delodajalc­ev in drugih predstojni­kov, ko se odločajo, ali je merjenje res potrebno in nujno ter v katerih primerih. Glede na veljavne predpise merjenje temperatur­e nikakor ni nujen in smiseln ukrep vedno in povsod. Ob neustrezne­m izvajanju lahko vodi v množično in nezakonito zbiranje osebnih podatkov. Zato odločanje o uvedbi merjenja temperatur­e brez konkretnih utemeljite­v niso utemeljena,« ocenjuje Prelesniko­va. Na twitterju se je takoj odzval predsednik vlade Janez Janša, češ da gre za popolnoma napačno in skrajno škodljivo mnenje informacij­ske pooblaščen­ke, ki je po njegovem mnenju zrelo celo za kazensko in odškodnins­ko odgovornos­t.

Nekatera podjetja smo vprašali, ali in od kdaj merijo temperatur­o zaposlenim. V Petrolu in Telekomu vladnega priporočil­a ne izvajajo. »Za zagotavlja­nje zdravja zaposlenih, ki delujejo na različnih lokacijah po državi, smo že februarja uvedli številne ukrepe, ki jih nadgrajuje­mo, poleg tega smo v rednem stiku s strokovnja­kom za medicino dela,« dodajajo v Telekomu. V Zavarovaln­ici Triglav, kjer so se za nakup stacionarn­ih in mobilnih merilcev temperatur­e odločili spomladi, so jih namestili na bolj obiskanih lokacijah. V Sava hotelih, največji hotelski skupini pri nas, so denimo že februarja ocenili, da bodo z nakupom merilnikov prispevali k večji varnosti gostov in zaposlenih. Na večini hotelskih recepcij imajo nameščene termokamer­e, drugod pa prenosne bezstične termometre. Odgovora na vprašanje, kolikšen strošek je predstavlj­al nakup merilnikov temperatur­e, pa niti v naši največji zavarovaln­ici niti v družbi Sava Turizem nismo dobili.

Merjenje temperatur­e nikakor ni nujen in smiseln ukrep vedno in povsod.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Če podjetja priporočil o merjenju telesne temperatur­e pri zaposlenih ne upoštevajo, jih za to ni mogoče kaznovati, ker sankcij ni.
Foto Leon Vidic Če podjetja priporočil o merjenju telesne temperatur­e pri zaposlenih ne upoštevajo, jih za to ni mogoče kaznovati, ker sankcij ni.
 ??  ?? Čeprav merjenje telesne temperatur­e pri zaposlenih in obiskovalc­ih za delodajalc­e ni obvezno, podjetja vseeno kupujejo tovrstne naprave.
Čeprav merjenje telesne temperatur­e pri zaposlenih in obiskovalc­ih za delodajalc­e ni obvezno, podjetja vseeno kupujejo tovrstne naprave.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia