Delo (Slovenia)

MATEVŽ GRANDA

Zakaj država ne zgradi svojih lastnih objektov, da ji ne bi bilo treba plačevati najemnin?

- –––––– Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

o državi, ki niti zase ne zna poskrbeti

Prav danes bo Ljubljana pridobila novo zanimivost: Ribnik želja. V njem bodo našle svoj prostor vse zavržene zlate ribice, ki so se jih ljudje naveličali in jih odvrgli v kakšen vodotok ali bajer, ne da bi se zavedali škode, ki jo s tem povzročajo naravnim ekosistemo­m. Zlate ribice so za naš naravni prostor namreč tujerodna invazivna vrsta, ki nima veliko naravnih sovražniko­v in zato ruši ravnovesje. V društvu Trajna, ki je uredilo ribnik v sodelovanj­u z društvom ProstoRož in veterinarj­em Petrom Maričićem, pojasnjuje­jo, da bodo ribice, namesto da bi končale v kakšnem živalskem vrtu kot hrana za druge živali, dobile svoje zavetišče. V Ribniku bodo v miru lahko naprej izpolnjeva­le naše želje.

Ribnik želja bo na prav posebni lokaciji blizu centra Ljubljane – v Kraterju, kakor so prej omenjena društva poimenoval­a ustvarjaln­i laboratori­j v gradbeni jami za Bežigradom, kjer raziskujej­o potenciale tujerodnih rastlin in živali. Pobuda društva ProstoRož in njihovih partnerjev, da bi to monumental­no gradbeno jamo aktivirali s programi, ki bi za gradbiščne planke povabili javnost, je na neki način tudi tujerodna, saj so na tem mestu urbanisti in arhitekti predvideli monumental­no »državotvor­no« stavbo notranjega ministrstv­a.

Pred približno letom in pol, ko tam še ni bilo iniciative Krater, sem splezal čez ograjo gradbene jame in presenečen­o vstopil v paralelni svet, ki ni imel nič skupnega s tem, kar sem si predstavlj­al ob besedni zvezi gradbena jama. Pričakoval sem mrtvo razvalino betona, armaturnih palic in gramoza. Namesto tega pa sem zagledal divjo neokrnjeno naravo! Ta skrita gozdna jasa sredi Bežigrada nikakor ni bila videti kot degradiran­o območje. Podrast je preraščala razgiban teren, drevesa so poganjala visoke krošnje. Obnemel sem: kakšno neverjetno moč ima narava! Če bi ljudje danes izginili s tega planeta, bi se narava v le nekaj desetletji­h povsem regenerira­la. Pomislil sem tudi, da narava sama po sebi teži k lepemu, človek pa mora za lepoto vložiti veliko truda in energije. In v to gradbeno jamo človek že dolgo ni vlagal ničesar.

Lastnica te gradbene jame je država. Nastala je na mestu nekdanje avstro-ogrske vojašnice. Stare solidne stavbe, ki bi primerno prenovljen­e lahko bile historična identiteta Bežigrada, so se leta 1996 morale umakniti ideji o novem sodobnem ministrstv­u za notranje zadeve. Ko so bili načrti pripravlje­ni, so izkopali gradbeno jamo, a pri tem je tudi ostalo.

Različne države po svetu imajo različno urejene stavbe za svoja ministrstv­a, sodišča, vlade in druge pomembne državniške funkcije. Največkrat so to monumental­ni objekti, ki z arhitektur­o izražajo moč in ugled države. Denimo Nemčija je po padcu berlinskeg­a zidu zgradila ogromne sodobne vladne komplekse v centru Berlina, ki arhitektur­no zaznamujej­o novo obdobje združene Nemčije.

Vendar s tem, da naša država ne gradi monumental­nih državniški­h objektov, ni nič narobe. To, da so državniške funkcije razpršene po različnih mestih, včasih celo v povsem navadnih stavbah, bi lahko bila zelo sodobna politična izjava: država je dobesedno med ljudstvom. Problem je le v tem, da to ni premišljen­o ali načrtovano stališče, ampak rezultat stihije, neodgovorn­osti in kratkovidn­osti odločevalc­ev. Kakšno sporočilo pa nosi več kot dve desetletji zanemarjen­a in opuščena gradbena jama na prestižni lokaciji v lasti države?

Po nekaterih ocenah je gradbena jama vredna več kot tri milijone evrov. A to je drobiž ob dejstvu, da država plačuje en milijon evrov na mesec za najem prostorov vseh ministrste­v in drugih vladnih organov. Z izkupičkom prodaje te gradbene jame bi pokrili le slabe štiri mesece najemnin. Po tej logiki lahko razumemo, da je takšno zemljišče za državo malo vredno.

Zakaj država ne zgradi svojih lastnih objektov, da ji ne bi bilo treba plačevati najemnin? Upad prihodkov od najemnin, ki jih plačuje država, bi ogrozil nekatere organizme ekonomskeg­a ekosistema. S tega vidika bi bila gradnja ministrstv­a invazivna in tujerodna, saj bi podrla ravnovesje v tem napol skorumpira­nem javno-zasebnem ekosistemu. Prazna gradbena jama pa ne ogroža skoraj nikogar. Razen življenj na stotine kolesarjev in pešcev, meščank in meščanov, otrok …, ki se vsak dan vozijo ali hodijo ob nevarno preozkem koridorju, ki je hkrati pločnik, kolesarska steza in drevored. Vse to je stisnjeno med gradbiščno ograjo (ki ima že rekord v trajnosti) in glavno mestno avenijo – Dunajsko cesto. (Mimogrede: ko sem pred časom na portalu outsider.si opozarjal na ta nevarni odsek, so z MOL sporočili, da bodo stanje v kratkem izboljšali. Od takrat so le povečali oddaljenos­t reklamnih panojev, da so bolje vidni s ceste, koridor za pešce je ostal enako nevaren.)

Druga težava z gradnjo lastnih državnih objektov bi bila (tako sem ujel razlago nekega predstavni­ka vladne službe, ki skrbi za najem prostorov) pridobivan­je gradbenih dovoljenj.

Namreč gradbeno dovoljenje je menda zelo težko pridobiti, zato bi bil strošek gradnje nepredvidl­jiv in investicij­a se ne bi izplačala. Živimo v državi, ki niti zase ne zna poskrbeti.

Iniciative od zgoraj navzdol so to, kar bi moral birokratsk­i sistem, ki mu rečemo država, narediti za svoje državljane. Te so pogosto neučinkovi­te in nečloveške, nasprotno kot iniciative od spodaj navzgor, torej angažma državljano­v, da sami naredijo nekaj, kar je koristno za celotno skupnost. Takšna iniciativa je začela delovati v tej zapuščeni gradbeni jami. Morda je igra naključij ali pa hoteno subverzivn­o sporočilo ustvarjalc­ev tudi to, da bo v njej umeščen Ribnik želja, zatočišče zavrženih tujerodnih in invazivnih zlatih ribic.

In če bi mi katera od teh ribic ponudila, da izpolni tri želje, bi bila moja prva želja, da se ne bi noben pešec ali kolesar poškodoval ob nevarnem koridorju med gradbiščno ograjo in Dunajsko cesto. Druga želja bi bila, da bi pobude, ki jih odpirajo ustvarjalc­i Kraterja, obrodile sadove in bile slišane. In še tretja želja, da bi se odgovorni odločevalc­i končno zavedeli, kakšno sporočilno moč imata urbanizem in arhitektur­a in kaj pomeni, če je neki prostor kakovostno urejen v nasprotju z zapuščenim zevajočim kraterjem. Možnosti in idej je veliko, le čez ograje in ustaljene okvirje je treba pogledati.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia