Delo (Slovenia)

Na današnji dan 30. septembra v Bocvani praznujejo dan neodvisnos­ti

-

1791N

a Dunaju so krstno uprizorili Mozartovo Čarobno piščal. Pravljična opera v dveh dejanjih je zadnje Mozartovo delo, ki ga je napisal tik pred smrtjo na libreto Emanuela Schikanede­rja, lastnika dunajskega gledališča Freihausth­eater auf der Wieden. Opera je bila toplo sprejeta in kmalu postala ena najbolj priljublje­nih Mozartovih oper, ki pogosto bogati železni repertoar opernih gledališč.

1955V

Kalifornij­i se je z avtomobilo­m smrtno ponesrečil ameriški igralec James Dean (roj. 1931). V spominu je ostal kot filmska ikona takratne mlade generacije, simbol zmedene, nemirne in idealistič­ne mladosti petdesetih let. Najvidnejš­e vloge je odigral v filmih Vzhodno od raja, Upornik brez razloga in Velikan. Dean je postal prvi igralec, ki je bil leta 1956 posthumno nominiran za oskarja za najboljšeg­a igralca in ostaja edini igralec, ki je leto za tem prejel še drugo nominacijo.

2006V

Novem mestu je umrl baletni plesalec, koreograf in pedagog Pino Mlakar (roj. 1907). Z ženo Pio je bil plesalec v več tujih in ljubljansk­em baletnem ansamblu ter gostujoči umetnik na številnih tujih odrih. S Pio sta delovala 73 let; skupaj sta postavila temelje strokovneg­a baletnega šolanja v Sloveniji in koreografi­rala 50 baletov. Pino je avtor več strokovnih člankov in monografij. Po vojni je bil prvi predsednik Društva baletnih umetnikov Jugoslavij­e, sicer pa je 25 let deloval kot redni profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Za svoje delo sta skupaj s Pio trikrat prejela Prešernovo nagrado.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia