Delo (Slovenia)

Le devet obdukcij pri 150 umrlih

Vsi obducirani so imeli hudo prizadeta pljuča

- Brigite Ferlič Žgajnar

V priporočil­ih za ravnanje z umrlimi s covidom-19 je obdukcija odsvetovan­a. Vsi obducirani so imeli hudo prizadeta pljuča.

Ljubljana – V priporočil­ih za ravnanje z umrlimi s covidom-19 je obdukcija odsvetovan­a. Zato so se že razvile teorije zarote, češ da obdukcij v teh primerih ne opravljajo, da se ne bi izkazalo, da virus ni nevaren in so bolniki umrli zaradi česa drugega. A vzroki, zakaj je obdukcij malo, so povsem drugačni.

Na Inštitutu za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so do zdaj opravili devet obdukcij okuženih s covidom-19, ki so umrli v bolnišnici. Med njimi sta bili dve ženski in sedem moških, stari so bili od 48 do 85 let.

Za sedem obducirani­h – zadnja dva primera obdukcije sta bila pred kratkim, zato dokončni podatki še niso znani – lahko zaključijo, da je bil vzrok smrti covid- 19 ali z njim povezani zapleti. Pri vseh sedmih je šlo za hudo neposredno okvaro pljuč zaradi virusne okužbe, ki se je v petih od sedmih primerov kazala s sliko tako imenovanih » šokovnih pljuč« . Pri petih od sedmih umrlih je bila pridružena sekundarna bakterijsk­a pljučnica, pri dveh pa je bila pridružena pljučna trombembol­ija.

Vsi umrli so imeli sicer pridružene različne bolezni, največkrat arterijsko hipertenzi­jo in posledično povečano srce.

Pomanjkanj­e ustreznega prostora Obdukcija bolnikov s covidom-19 in drugih, ki imajo infekcijsk­e bolezni, ki se lahko hitro širijo in ogrožajo zdravje, je posebna in se izvaja v za to posebnih obdukcijsk­ih prostorih in pod posebnimi pogoji. »V tem pogledu je taka obdukcija zahtevnejš­a, saj je treba nositi ustrezno opremo in tudi način dela je nekoliko drugačen,« je dejal patolog Jože Pižem, predstojni­k inštituta za patologijo.

Priporočil­a NIJZ o ravnanju z umrlimi, pri pripravi katerih je sodeloval tudi njihov inštitut, so nastala v začetku epidemije, ko se še ni vedelo, kakšne razsežnost­i bo epidemija sploh imela.

Pižem je dodal, da so se zavedali, da imajo omejeno število prostorov, kjer se takšne obdukcije lahko izvajajo, in da je za to primerna samo obdukcijsk­a dvorana na njihovem inštitutu: »Obstajal je strah, da bi se pojavile želje, da vse umrle s covidom-19 obduciramo, zato so tudi nastala prvotna priporočil­a, v katerih je obdukcija odsvetovan­a.« Kmalu po začetku epidemije so na sestanku z infektolog­i sklenili, da bi te obdukcije vseeno izvajali, v podobnem obsegu in po enakih principih, kot velja za vse druge primere. »Torej, da obdukcijo izvedemo, kadar vzrok smrti ni povsem jasen oziroma obstajajo določene klinične okoliščine, iz katerih ni mogoče povsem jasno zaključiti, ali je smrt povzročila okužba z virusom ali neke druge pridružene bolezni oziroma zapleti,« je pojasnil predstojni­k.

Pri okuženih s covidom-19 je prizadetos­t pljuč velika, zato se pri njih pojavi potreba po umetnem predihavan­ju. Če je v takem primeru laboratori­jsko dokazana še prisotnost novega koronaviru­sa in tak bolnik pozneje umre, obdukcija po sogovornik­ovih besedah večinoma ni potrebna, saj je vzrok smrti zaradi naštetih dejavnikov znan.

Ogroženi patologi

Pižem je povedal, da po številu obdukcij bolnikov s covidom-19 v splošnem glede na število umrlih verjetno ne zaostajamo za tujino. »Sama obdukcija pa je kar veliko tveganje za okužbo tistih, ki pri njej sodelujejo. Virus je razširjen po telesu, zelo veliko ga je v pljučih. Pri obdukciji zaradi pregleda tkiv potencialn­o nastaja aerosol. Tveganje za okužbo je podobno kot pri zdravstven­em osebju, ki dela v intenzivni­h enotah.«

Obstajajo primeri, ko so se patologi okužili pri obdukcijah, zato je treba upoštevati vse varnostne ukrepe in uporabljat­i zaščitno opremo, ki je podobna opremi v intenzivni­h enotah, resda nekoliko manj soisticira­na in cenejša, zato pa je v njej tudi težje delati, je še dodal sogovornik.

»Koliko so tkiva po smrti še kužna, je odvisno od tega, koliko časa je preteklo do začetka okužbe, kakšen je bil potek bolezni in koliko časa je minilo od smrti do obdukcije. Nekateri bolniki v času smrti v sebi nimajo več virusa, dejstvo pa je, da smo v sedmih od sedmih primerov dokazali prisotnost virusa s PCR-metodo (verižno reakcijo s polimerazo) v pljučih, pri nekaterih tudi v drugih organih,« je zaključil Pižem.

• Po številu obdukcij umrlih s covidom-19 verjetno ne zaostajamo za tujino.

• Obdukcija se izvede, kadar vzrok smrti ni popolnoma jasen.

• Koliko so tkiva po smrti še kužna, je odvisno od več dejavnikov.

 ?? Foto Jure Eržen ?? »Obdukcija je kar veliko tveganje za okužbo tistih, ki pri njej sodelujejo. Virus je razširjen po telesu, zelo veliko ga je v pljučih. Tveganje za okužbo je podobno kot pri zdravstven­em osebju, ki dela v intenzivni­h enotah,« je pojasnil Jože Pižem, predstojni­k Inštituta za patologijo UL.
Foto Jure Eržen »Obdukcija je kar veliko tveganje za okužbo tistih, ki pri njej sodelujejo. Virus je razširjen po telesu, zelo veliko ga je v pljučih. Tveganje za okužbo je podobno kot pri zdravstven­em osebju, ki dela v intenzivni­h enotah,« je pojasnil Jože Pižem, predstojni­k Inštituta za patologijo UL.
 ??  ?? Za obdukcijo bolnikov s covidom-19 je primerna samo dvorana na Inštitutu za patologijo. Fotograija je simbolična.
Za obdukcijo bolnikov s covidom-19 je primerna samo dvorana na Inštitutu za patologijo. Fotograija je simbolična.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia