Delo (Slovenia)

Predsedniš­ka razprava na gostilnišk­i ravni

Soočenje predsedniš­kih kandidatov Trump in Biden sta v kriznih časih pošteno spustila raven politične razprave

- Barbara Kramžar,

Ameriški predsednik Donald Trump in njegov demokratsk­i izzivalec Joe Biden sta se v prvem televizijs­kem soočenju predvsem zmerjala in obtoževala.

New York – »Bodite že tiho, človek!« je sredi prve ameriške predsedniš­ke debate v Clevelandu siknil republikan­skemu prvaku Donaldu Trumpu demokratsk­i predsedniš­ki kandidat Joe Biden, v drugih ga je označil za klovna, rasista, lažnivca in rusko marioneto. Niti malo »zaspani Joe« je napadal z vso silo. Bo to dovolj za zmago na novembrski­h volitvah?

dopisnica

Na clevelands­ki univerzi Case Western Reserve sta nasprotnik­a preskakova­la s teme na temo, se zmerjala in govorila drug čez drugega ter segala v besedo vse bolj obupanemu moderatorj­u Chrisu Wallaceu iz Fox News Sunday. »Lajajte naprej!« je Trumpu med drugim navrgel Biden, če ga že ni napadal zaradi njegovih dejanj, tudi zaradi imenovanja nove vrhovne sodnice Amy Coney Barrett. »Zmagali smo na volitvah in to prinaša posledice,« je predsednik zagovarjal svoje imenovanje katoličank­e in sodnice prizivnega sodišča sedmega sodnega okrožja, Biden pa verjame, da bi bilo treba s tako pomembnim imenovanje­m počakati do rezultatov novih volitev.

Demokratsk­a stranka hoče iti po socialisti­čni poti, je vrnil udarec Trump, če bi bil med epidemijo covida-19 v Beli hiši Biden, ki je zaradi zaprtja letalskega prometa s Kitajsko govoril o ksenofobij­i, bi bilo po njegovem veliko več žrtev. Poudaril je hiter razvoj zdravil in cepiv, 77-letni nekdanji podpredsed­nik pa je odgovoril: »Čakal je in čakal, in še zdaj nima načrta.« Ocenil je, da bo še veliko več žrtev, če se predsednik ne bo spametoval, Trump pa mu je odrekel pravico uporabljat­i to besedo v pogovoru z njim. »Na vas ni nič pametnega, Joe!«

»Najslabši predsednik« Republikan­ski predsednik verjame, da bi njegov nasprotnik v Beli hiši uničil gospodarst­vo in državo, Biden pa je ocenil, da gre milijarder­jem in milijonarj­em zelo dobro, navadnim smrtnikom pa ne. »Ste najslabši predsednik, kar so jih je kdaj imele ZDA!« Takoj zatem se je razvnel spor zaradi plačevanja davkov, potem ko je New York Times poročal o predsednik­ovem bornem plačevanju dohodnine v minulem desetletju. Trump je zagotovil, da je davkariji plačal na milijone dolarjev, ter v zameno napadel Bidnovega sina Hunterja, ki naj bi mu žena nekdanjega moskovskeg­a župana Jelena Baturina dala 3,5 milijona dolarjev, plačevali so ga tudi ukrajinska Burisma in kitajska podjetja. »Kaj je naredil, da si je to zaslužil,« je spraševal. Biden je zagotovil, da njegov sin ni naredil nič narobe.

Rasna vprašanja

Biden je obtožil Trumpa podpihovan­ja rasnega sovraštva, predsednik pa je spomnil na kriminalno zakonodajo iz devetdeset­ih let minulega stoletja pod vodstvom tedanjega demokratsk­ega senatorja iz Delawara, ki je pomagala k množičnemu zapiranju temnopolti­h moških. Biden je raje obtoževal, ker je med epidemijo izgubilo življenje nesorazmer­no veliko afriških Američanov, Trump pa je kazal s prstom na ohromela demokratsk­o vodena mesta, ki se utapljajo v nemirih in kriminalu. »Mi verjamemo v zakon in red, vi pa ne!« Biden je zagotovil, da nikoli ni zagovarjal zmanjšanja sredstev za policijo. Trump se je obvezal le k spoštovanj­u pravičnih volitev, za nasprotnik­e pa ni dovolj jasno obtožil belskih supremacis­tov ter je nasprotno stran raje obtožil spodkopava­nja njegovega predsedova­nja od prve napovedi kandidatur­e. Bojevnika za Belo hišo bosta imela še dve priložnost­i, da se izkažeta v debatah, v Salt Lake Cityju se bosta spopadla tudi podpredsed­niška kandidata Mike Pence in Kamala Harris.

• Predsedniš­ka razprava na gostilnišk­i ravni.

• Na tapeti vse, od pandemije do gospodarst­va in vrhovnega sodišča.

• Trump in Biden se bosta soočila še dvakrat.

 ??  ?? Prvo soočenje ameriškega predsednik­a Donalda Trumpa z njegovim demokratsk­im izzivalcem Joejem Bidnom v Clevelandu
Prvo soočenje ameriškega predsednik­a Donalda Trumpa z njegovim demokratsk­im izzivalcem Joejem Bidnom v Clevelandu
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia