Delo (Slovenia)

Afera odnesla vrh DUTB, oškodovanj niso ugotovili

Zemljišče v Logatcu Tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo suma kaznivih dejanj pri preprodaji zemljišča Lonstroffu

- Nejc Gole

Tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo suma kaznivih dejanj pri preprodaji zemljišča Lonstrofu v Logatcu.

Ljubljana – Specializi­rano državno tožilstvo je konec avgusta zavrglo kazensko ovadbo proti nekdanjemu izvršnemu direktorju DUTB Janezu Škrubeju, direktorju Lonstroffa v Sloveniji Petru Webru in direktorju Sveta Re Vladu Petku v primeru prodaje zemljišča v Logatcu. Na tožilstvu so potrdili, da ni bil podan sum, da so osumljeni storili naznanjeno kaznivo dejanje. Tako se zaključuje afera, zaradi katere sta vrh DUTB v času Šarčeve vlada morala zapustiti takrat vodilna Miha Juhart in Imre Balogh.

Tožilstvo je pred dvema letoma prejelo anonimno kazensko ovadbo zoper Janeza Škrubeja, Nacionalni preiskoval­ni urad pa je letos spomladi kazensko ovadil Petra Webra in Vlada Petka zaradi suma zlorabe položaja pri gospodarsk­i dejavnosti oziroma zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju. Kazenska ovadba se nanaša na prodajo zemljišča nekdanjega KLI Logatec, ki ga je Družba za upravljanj­e terjatev bank (DUTB) prodala podjetju Svet Re, ta pa preprodal po višji ceni Lonstroffu. Ta je na tem zemljišču zgradil tovarno medicinski­h elastomero­v.

Ugotovitve glede ravnanja DUTB ...

Preiskoval­ci so v predkazens­kem postopku ugotovili, da je DUTB prodala 51.259 kvadratnih metrov zemljišča družbi Svet Re za dobra dva milijona evrov oziroma 40 evrov za kvadratni meter. Dokazi ne potrjujejo, da je bila iztržena cena nerealna in posledica protipravn­ega ravnanja na DUTB, so na tožilstvu zapisali v sklep, ki smo ga pridobili. Logistična družba Hoedlmayr je, denimo, želela kupiti zemljišče po ceni 35 evrov za kvadratni meter, kar je DUTB zavrnila, nato je Hoedlmayr ponudil ceno 40 evrov za kvadratni meter. Občina Logatec zemljišča v obrtni coni prodaja po 40 do 50 evrov za kvadratni meter. »V anonimnih ovadbah ne drži sugeriran zaključek, da je višina dosežene prodajne cene izraz kršenja dolžnega ravnanja odgovornih oseb DUTB,« je tožilstvo zapisalo v sklepu. ... in glede Lonstroffa

Svet Re je del kupljene parcele prodal Lonstroffu za tri milijone evrov oziroma po 95 evrov za kvadratni meter. Weber naj bi vedel, kakšna je realna cena zemljišča, ki je komunalno neopremlje­no in na katerem so še objekti, ki jih je treba odstraniti, pa je kljub temu družbi Svet Re plačal več kot dvakratnik realne cene.

Zato so se pojavili sumi kaznivega dejanja, s katerim je povzročil škodo Lonstroffu in premoženjs­ko korist družbi Svet Re. Vlado Petek pa naj bi naklepoma pomagal pri kaznivem dejanju, je nakazala kazenska ovadba. »A dokazi in dokazni viri, zbrani v predkazens­kem postopku teh očitkov ne potrjujejo z verjetnost­jo, ki se zahteva za uvedbo kazenskega pregona,« je zapisalo tožilstvo. To ugotavlja, da je omajan dokazni zaključek, da je Weber pred podpisom prodajne pogodbe vedel, da je Svet Re zemljišče dobra dva tedna prej kupil po precej nižji ceni, poleg tega pri nakupu ni imel pooblastil, ampak je odločitev in ceno moral odobriti predsednik uprave matične družbe Sumitomo Rubber Industries. Lastniki slovenskeg­a Lonstroffa so ob tem podali izjavo, da niso utrpeli (znatne) škode in da Weber ni kršil internih pravil. Dokazi izkazujejo, nadaljuje tožilstvo, da je Petek prodajno ceno DUTB pred Webrom prikrival, kar ni sporno. Ob tem niso našli inančne ali druge povezanost­i Webra in Petka.

Čeprav bi Lonstroff od DUTB lahko kupil zemljišče za precej manj denarja, kot ga je plačal Svet Re, pa je utemeljen zaključek, da ravnanje Petra Webra ni imelo razlogov v kriminalne­m naklepu. Šlo je za poslovno odločitev, ki jo je moč šteti za neškodljiv­o za Lonstroff, je zaključilo tožilstvo.

Opravili tudi interno revizijo Poročali smo, da so v Lonstroffu opravili notranjo preiskavo nakupa zemljišča. »Preiskava ni našla nobenega dokumentir­anega dokaza, da so bili interesi družbe Lonstroff kakorkoli oškodovani, niti da bi družba utrpela premoženjs­ko škodo, ki bi nastala zaradi nakupa zemljišča v Logatcu,« je julija razkril Ken Masaoka, generalni direktor medicinske divizije japonske korporacij­e Sumitomo Rubber Industries.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Čeprav bi Lonstroff od DUTB lahko kupil zemljišče za precej manj denarja, kot ga je plačal Svet Re, je utemeljen zaključek, da vzrok za ravnanje Petra Webra ni bil kriminalni naklep, menijo na tožilstvu.
Foto Leon Vidic Čeprav bi Lonstroff od DUTB lahko kupil zemljišče za precej manj denarja, kot ga je plačal Svet Re, je utemeljen zaključek, da vzrok za ravnanje Petra Webra ni bil kriminalni naklep, menijo na tožilstvu.
 ??  ?? Peter Weber je bil zadolžen za iskanje zemljišča za Lonstroff.
Peter Weber je bil zadolžen za iskanje zemljišča za Lonstroff.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia