Delo (Slovenia)

Petsto strani upanja za vladavino prava

- Peter Žerjavič o poročilu evropske komisije

Predvsem v državah članicah med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem je še veliko nerazumeva­nja temeljnih načel Unije.

Objava prvega letnega poročila o vladavini prava bo v EU obravnavan­a kot prelomnica samo, če bodo ugotovitva­m, napisanim na več kot petsto straneh, sledili še premiki v praksi. Neodvisnos­t sodstva, svoboda medijev ali učinkovita bitka proti korupciji bi v Uniji, ki je skupnost prava in je vsaki kandidatki za članstvo določila stroge pogoje, morala biti samoumevna.

Zadnja leta so pokazala, da je predvsem v državah članicah na območju med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem v političnem delovanju še veliko nerazumeva­nja temeljnih načel Unije. V kateri od njih so, denimo, pri razumevanj­u vloge sodstva, svobode tiska ali svoboščin skupnosti LGBT+ bliže zgledom iz sveta Vladimirja Putina kot glavnemu toku v jedru stare celine.

Tudi sklicevanj­e na drugačno razumevanj­e, kaj je pravna država, je poskus ustvarjanj­a krinke za prikrivanj­e odstopanja od znamenitih københavns­kih meril – z vzpostavlj­anjem nadzora nad sodstvom, utišanjem medijev, nestrpnost­jo. Objava poročila je priložnost, da se stvari začnejo razčiščeva­ti in da nekaznovan­je kršenja temeljnih vrednot ne bo vodilo v nadaljnjo erozijo vladavine prava.

Evropska komisija je v svojem poročilu vsaj razširila manevrski prostor za delovanje. Skupaj s postopki po 7. členu – ti se v praksi do zdaj niso obnesli –, odločitvam­i sodišča EU in pogojevanj­em izplačil iz bruseljske blagajne s spoštovanj­em pravne države lahko nastane celovit sistem, v katerem bo za politike, kot so Viktor Orbán in njegovi tovariši, jasno postavljen­a rdeča črta.

Prva preizkušnj­a bo že odločanje o pogojevanj­u izplačil iz evropskih skladov, ki je v sedanjem političnem položaju neposredno povezano z odločanjem o prihodnjem proračunu EU in z orjaškim načrtom za okrevanje. Na mizi je kompromis, ki je težko prebavljiv ne samo za Poljsko in Madžarsko, temveč tudi za severne države in evropski parlament, ki želijo strožji režim.

Za vsako državo članico, ki želi biti del najrazvite­jšega in sodobnega dela Evrope, tudi Slovenijo, dilem glede strateške izbire poti že tako ne bi smelo biti. V bitki za pravno državo pa v prihodnjih tednih grozi blokada, ki bi utegnila povzročiti zamudo pri velikem načrtu za okrevanje. Enako hudo bi bilo, če bi s prevelikim popuščanje­m problemati­čnim državam spodkopava­li same temelje EU.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia