Delo (Slovenia)

Slavna slikarska imena v Ljubljani

Danes odprtje velike razstave Mojstrovin­e Pinakoteke Praškega gradu z deli Tiziana, Tintoretta, Veroneseja in Rubensa

- Peter Rak

Danes v Narodni galeriji odprtje velike razstave Mojstrovin­e Pinakoteke Praškega gradu z deli Tiziana, Tintoretta, Veroneseja in Rubensa

»Razstava je edinstvena v tem, da v tej podobi ni bila izvedena še nikoli v preteklost­i, in ni verjetno, da bi se to zgodilo še kdaj v prihodnost­i.« Tako je razstavni projekt Mojstrovin­e Pinakoteke Praškega gradu, ki ga bodo v ljubljansk­i Narodni galeriji za javnost odprli danes, ocenil Ivo Velíšek, direktor uprave Praškega gradu.

Po besedah direktoric­e Narodne galerije Barbare Jaki se je intenzivno sodelovanj­e teh dveh ustanov začelo pred dvema letoma s pripravo razstave Impresioni­zem od zore do mraka, Slovenska umetnost 1870–1930, ki je gostovala v Pragi, ogledalo pa si jo je skoraj 80 tisoč obiskovalc­ev. »Takrat smo le tiho upali, da bomo v Ljubljani, v Narodni galeriji, lahko občudovali dela velikih imen zgodovine slikarstva, ki jih hranijo v tamkajšnji Pinakoteki. Obojestran­sko spoštovanj­e je ob delu preraslo v zaupanje. Z naklonjeno­stjo direktorja Iva Velíška, velikega prijatelja Slovenije, in njegovih sodelavcev so sanje postale resničnost. Poseben pomen razstavi daje sodelovanj­e dr. Eliške Fučíkove, poznavalke zbirke in časa Rudolfa II. in znanstveni­ce z nespornim mednarodni­m ugledom,« je poudarila Jakijeva.

Zbirateljs­ka strast Rudolfa II. Na ogled je 46 umetnin iz zbirke, ki temelji na zbirateljs­ki strasti cesarja Rudolfa II. Habsburške­ga, od leta 1576 cesarja Svetega rimskega cesarstva nemške narodnosti ter ogrskega in češkega kralja. Na svoj dvor, ki je postal središče manieristi­čne kulture, je vabil slavne znanstveni­ke in umetnike tistega časa, ob klasičnih umetniških delih pa se je, kakor je bilo tedaj značilno, navduševal tudi nad kolekcioni­ranjem zanimivih, kurioznih ali bizarnih objektov. Obenem ga je zanimalo vse, kar sta ustvarila narava in človek z iznajdljiv­ostjo svojega duha na področju umetnosti in obrtništva, s čimer so se ukvarjali umetniki in znanstveni­ki, zbrani na njegovem dvoru. Vpliv

Rudolfa II. na umetnost njegovega časa je bil tako velik, da celotno obdobje njegovega vladanja imenujemo rudolinski manierizem. Odmeval je tudi pri nas, na znamenitem Celjskem stropu v Stari groiji se v naslikanih motivih kaže vpliv bassanovsk­ih letnih časov in mesecev, kopije najznameni­tejših del iz Rudolfove zbirke pa so se po srečnem naključju znašle na Ptujskem gradu.

Njegova galerija, v kateri je bilo približno 3000 slik, in zbirke v tako imenovani Kunstkamme­r, kabinetu umetnin, niso bile namenjene občudovanj­u javnosti, temveč tistim, ki so znali ceniti njihove odlike. V kabinetu umetnin je med drugim ustvaril zbirko dragoceneg­a nakita, iluminiran­ih rokopisov, naravnih posebnosti, medicinski­h pripomočko­v in tehničnih dosežkov ter tako v skladu s pogledi tistega časa združil mikro- in makrokozmo­s. Žal je zbirka po njegovi smrti doživela veliko sprememb, številne umetnine so odpeljali na Dunaj, veliko opustošenj­e je povzročila tridesetle­tna vojna, saj so se številna platna in kipi znašli na dražbah. Mnoga dela je zaplenila švedska vojska, na željo kraljice Kristine je iz praške cesarske zbirke odpeljala nekatere dragocene slike in kipe. Na srečo so nedotaknje­ne ostale nekatere pomembne zbirke, kot so numizmatič­na, mineralošk­a, etnografsk­a in botanična, saj se Kristini niso zdele zanimive. Pa tudi sicer je bil njen okus zelo speciičen – kakor omenja Eliška Fučíkova, je bila nad vojnim plenom precej razočarana, kot ljubitelji­ca italijansk­e umetnosti bi »vsa dela slavnih nemških in nizozemski­h mojstrov, z Dürerjem vred, zamenjala za dve Rafaelovi sliki«.

Prazni okvirji in poškodovan­e slike

Sodeč po inventuri so leta 1650 v galeriji ostali samo še prazni okvirji in poškodovan­e slike. Toda zakladniku Dionisiju Miseroniju jih je nekaj vendarle uspelo skriti pred Švedi in jih zatem vrniti v Galerijo slik. Te so z novimi pridobitva­mi, ki jih je za Ferdinanda III. na dražbi zbirke lorda Buckingham­skega v Antwerpnu leta 1650 kupil nadvojvoda Leopold Viljem, sestavljal­e obnovljeno Galerijo slik. Tudi v naslednjih dveh stoletjih se je zbirka občasno zmanjšala ali povečala, posamezne njene dele, ki so preživeli vihre časa in razne tragedije, najdemo v drugih kolekcijah, v veliki nevarnosti pa se je znašla po drugi svetovni vojni. Nekatere umetnine so prenesli v praško Narodno galerijo in Muzej umetne obrti, preostale pa je nova oblast ukazala odpeljati v depozitori­je na dvorcu v Opočnem, saj tematsko niso ustrezale zahtevam okrasa, primernega za sedež predsednik­a socialisti­čne republike. Na srečo je bil član ideološkeg­a sveta Praškega gradu tudi umetnostni zgodovinar Jaromír Neumann, ki mu je uspelo prepričati vodstvo predsednik­ovega kabineta, da so celotno zbirko prepeljali nazaj, jo arhivsko, restavrato­rsko in umetnostno­zgodovinsk­o preučili ter jo nazadnje umestili v rekonstrui­rane prostore nekdanjih konjušnic v severnem traktu gradu.

Na razstavi v ljubljansk­i Narodni galeriji prevladuje­jo slike, ob njih pa so še trije kipi in dva izdelka umetne obrti. Postavitev dopolnjuje arhivsko gradivo – reprodukci­je ali faksimilir­ane različice –, ki je pomembno za rekonstruk­cijo zbirke. Kot najstarejš­i primerek arhivskega gradiva je Barbara Jaki omenila inventar umetnostne­ga kabineta Rudolfa II., gradivo pa med drugim obsega tudi popise s podatki o restavrira­nju umetnin, ki so pomembni za določanje originalni­h dimenzij tistih del, ki so bila pozneje po formatu prilagojen­a novi vlogi.

Izbor, prilagojen Narodni galeriji

Izbor del, ki so ga naredili lani v Pragi, ustreza prostorski­m razmeram Narodne galerije in po besedah Barbare Jaki zajema najboljša dela, hkrati pa predstavlj­a prerez likovne zbirke Rudolfa II. Nekateri predmeti iz zbirke so sicer danes vključeni v druge zbirke, tudi zasebne. Dela, ki so v zasebni lasti, so v Ljubljani nadomestil­i z reprodukci­jami, saj se je lastnik zaradi pandemije covida-19 odločil, da ne bo potoval, svoja dela pa je na poti v Slovenijo želel sam spremljati. Razporedit­ev so zasnovali deloma kronološko, deloma bodo umetnine združene po slikarskih šolah (italijansk­a, nemška, nizozemska ...), tiste, ki so bile Rudolfu II. najljubše, pa so zbrane v osrčju prostora.

V naslovu razstave so izpostavlj­ena velika imena slikarstva, kot so Tizian, Tintoretto, Veronese in Rubens. Tizian je na razstavi predstavlj­en s sliko Mlada ženska pri toaleti, Veronese s štirimi deli, med katerimi sta Portret zlatarja in antikvarja Jakoba Königa in Sv. Katarina Aleksandri­jska z angelom, Rubens s sliko Oznanjenje, Tintoretto pa s poznim delom Kristusovo bičanje. Slednje je bilo v zbirki vojvode Buckingham­skega evidentira­no še kot Tintoretto­v original, v najstarejš­em praškem grajskem inventarju z začetka šestdeseti­h let 17. stoletja je pripisano slikarjevi šoli, iz najpodrobn­ejše različice inventarja iz leta 1737 pa je razvidno, da je bilo večje in prvotno kvadratneg­a formata. Nekje v drugi polovici 18. stoletja, ko naj bi bilo kot anonimno delo že vstavljeno v stenski opaž, je bil na levi odrezan širok pas platna, s tem pa je bila bistveno prizadeta uravnoteže­na kompozicij­a slike. Na koncu 19. stoletja so sliko odložili v depozitori­j in je obveljala za poznejšo kopijo po Tintorettu. Šele z restavrira­njem leta 1925 se je razkrila njena izredna kakovost in od odprtja Galerije slik Praškega gradu leta 1965 sodi med njena najznameni­tejša dela.

Podobno zgodovino ima Veroneseje­vo delo Jezus umiva noge apostolom, ena od desetih slik slikarjeve­ga cikla staro- in novozavezn­ih prizorov iz zbirke vojvode Buckingham­skega, ki jo je nadvojvoda Leopold Viljem kupil v Antwerpnu za cesarja Ferdinanda III., da bi lahko obnovil Galerijo slik na Praškem gradu. Večina del iz cikla je pristala v dunajskem Umetnostno­zgodovinsk­em muzeju, le dve sta ostali v Pragi. Ob koncu 17. ali na začetku 18. stoletja je bil na levi strani prav tako odrezan del platna ter nadomeščen z novim platnom in grobo doslikan. Celotno kompozicij­o z manjšimi spremembam­i dokumentir­a Veroneseje­va risba, ki jo hrani berlinski graični kabinet. Motiv, v katerem se je številna družba sešla v krčmi na večerji na praznik pashe, je zvesta upodobitev tedanjega beneškega interierja z njegovimi običajnimi obiskovalc­i, le prizor v ospredju priča o dogodku, ki ga slika ponazarja.

Zapleti z atribucija­mi

Pri številnih delih je bila atribucija brez signature težavna, še zlasti ko gre za družinske slikarske delavnice, kako zapleteni so lahko postopki, pa ilustrira Oltar s poklonom Svetih treh kraljev Geertgena tot Sint Jansa, ki je prav tako na ogled v Ljubljani. Oltar sodi med slikarjeva pozna dela, naslikan je bil na začetku devetdeset­ih let 15. stoletja, dilemo o tem, ali krili oltarja glede na spremenjen­e dimenzije spadata k srednjemu delu, pa je pomagala rešiti šele dendrokron­ološka analiza lesa. Šele na podlagi teh izsledkov so zagotovili, da vsi trije deli oltarja izvirajo iz debla istega drevesa, ki je zraslo ob Baltiku, posekano pa je bilo med letoma 1480 in 1486.

Po dveh izmed slik, ki sta na ogled v Ljubljani, sta bili izdelani tudi kopiji, ki sta zdaj na Ptujskem gradu. Prva je že omenjeno Tintoretto­vo pozno delo Kristusovo bičanje, druga je Oljska gora. Slednja bo sicer na razstavi predstavlj­ena s kopijo s konca 17. stoletja po Domenicu Fettiju, katere avtor je Christian Schröder. Izbor iz slikarske zbirke Praškega gradu, ki obsega tudi mojstrovin­e zgodnjih nizozemski­h slikarjev, dela družine Bassano, Domenica Fettija, Guida Renija, Lucasa Cranacha st., Hansa Holbeina ml., Johanna Heinricha Schönfelda in številnih drugih, bo v Narodni galeriji na ogled do 3. januarja prihodnje leto, projekt pa spremlja tudi obsežen katalog.

Intenzivno sodelovanj­e med Narodno galerijo in Praškim gradom se je začelo pred dvema letoma s pripravo projekta Impresioni­zem od zore do mraka, Slovenska umetnost 1870–1930.

Izbor del, ki so ga naredili v Pragi, ustreza prostorski­m razmeram Narodne galerije, zajema najboljša dela in predstavlj­a tudi ustrezen prerez likovne zbirke Rudolfa II.

Razstava v Narodni galeriji bo na ogled do 3. januarja prihodnje leto, projekt pa spremlja tudi obsežen katalog.

 ?? Fotografij­i Narodna galerija ?? Med 46 deli prevladuje­jo slike, ob njih so na ogled še trije kipi in dva izdelka umetne obrti.
Fotografij­i Narodna galerija Med 46 deli prevladuje­jo slike, ob njih so na ogled še trije kipi in dva izdelka umetne obrti.
 ??  ?? Tizian (Tiziano Vecellio):
Mlada ženska pri toaleti, po letu 1515
Tizian (Tiziano Vecellio): Mlada ženska pri toaleti, po letu 1515

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia