Delo (Slovenia)

Krhanje zidakov slovenske pravne države

Vladavina prava Glede Slovenije v Bruslju opozarjajo predvsem na položaj novinarjev in pomanjklji­ve vire nadzornih organov

- Peter Žerjavič, dopisnik

Evropska komisija je v prvem poročilu o stanju vladavine prava v državah članicah EU odkrila številne pomanjklji­vosti, ponekod kar kritične, a njihovo odpravljan­je bo zahteven proces.

V Bruslju so na podlagi številnih dokumentov in pogovorov analiziral­i pravosodne sisteme, boj proti korupciji, medijski pluralizem in svobodo ter institucio­nalni sistem zavor in ravnovesij. Po pričakovan­jih so izpostavil­i veliko težav na Madžarskem: sistemski pritisk na neodvisne medije, omejevanje civilne družbe, težave pri pregonu korupcije na najvišji ravni .... Na Poljskem je že nekaj let pod drobnogled­om Bruslja pravosodje, saj da vlada v Varšavi z ukrepi spodkopava njegovo neodvisnos­t.

Napadi na novinarje Madžarska in Poljska sta v postopku po 7. členu pogodbe o EU (tveganje kršitev temeljnih vrednot Unije), a opaznega napredka pri tem doslej ni bilo. Tudi v več drugih državah članicah so ugotovili resne pomanjklji­vosti – v Bolgariji, na Hrvaškem, Malti, Slovaškem, Španiji. V poročilu so ugotovili, da so novinarji in drugi medijski akterji tarča napadov (izičnih in spletnih), povezanih z njihovimi objavami in delom. To se dogaja s tožbami, grožnjami izični varnosti, spletnim nadlegovan­jem, zlasti novinark, zastraševa­njem in politično usmerjenim­i grožnjami.

»Takšne grožnje, napadi in kampanje blatenja se pojavljajo v več državah. Posebni primeri so bili izpostavlj­eni v poglavjih o Bolgariji, Hrvaški, Madžarski, Sloveniji in Španiji,« so zapisali. Takšne grožnje in napadi da lahko vplivajo na omejevanje javnih debat o kontroverz­nih družbenih vprašanjih. Mediji so točke, na katerih so ocene Slovenije najslabše. Poleg tožb z učinkom zastraševa­nja so vzrok za skrb tudi spletno nadlegovan­je in grožnje novinarjem. Kot so poudarili, je odziv kazenskega sodnega sistema pomanjklji­v.

Vpliv politike na medije Opozorili so tudi, da sistem objave lastništva ne omogoča preglednos­ti zadnjih lastnikov. Odsotnost posebnih določb za medije glede konflikta interesov (denimo med političnim­i strankami in medijskimi lastniki) negativno vpliva na medijski pluralizem, omenili so najmanj dve TV-postaji, pa tiskane in spletne medije, ki so pod političnim nadzorom politične stranke. Omenili so tudi, da prebivalst­vo pogosto vidi velike medije kot politično pristransk­e. Po navedbah evropske komisije je videti, da se je položaj glede zaščite svobode izražanja poslabšal.

Poudarili so še, da neodvisni medijski regulator, agencija za komunikaci­jska omrežja in storitve, deluje – glede na pristojnos­ti – s skromnimi viri. Tudi komisija za preprečeva­nje korupcije da ima omejene človeške in inančne vire, kar vzbuja skrb. Zaskrbljen­i so tudi zaradi razlike med zakonodajo in prakso, zlasti pri izvajanju zakona o integritet­i in preprečeva­nju korupcije. Na področju pravosodja so poudarili, da je zagotavlja­nje ustreznih virov tako za sodni kot državnotož­ilski svet pogoj za njuno učinkovito in neodvisno delovanje.

Bližnja odločitev ustavnega sodišča o zakonu o parlamenta­rni preiskavi bi lahko pokazala smer glede neodvisnos­ti sodnikov in tožilcev. Ugotovili so, da je državno tožilstvo povečalo učinkovito­st, izzivi pa ostajajo pri pregonu gospodarsk­ih in inančnih kaznivih dejanj. Čeprav se zaostanki zmanjšujej­o in ne predstavlj­ajo sistemske ovire, je izziv trajanje sodnih postopkov v primerih pranja denarja.

• Na tapeti Madžarska in Poljska.

• V Sloveniji ugotovljen­i spletno nadlegovan­je in napadi na novinarje.

• Sodni odziv je ocenjen za pomanjklji­vega.

 ?? Foto Olivier Hoslet/Reuters ?? Ocene Slovenije v prvem poročilu evropske komisije o vladavini prava so najslabše pri točkah o medijih.
Foto Olivier Hoslet/Reuters Ocene Slovenije v prvem poročilu evropske komisije o vladavini prava so najslabše pri točkah o medijih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia