Delo (Slovenia)

Realni prikaz stanja

- Mitja Felc

Poročilo po mnenju Društva novinarjev Slovenije (DNS) pomeni, da so opozorila o nezadostni regulaciji lastništva medijev in nadlegovan­ju novinarjev v Sloveniji realen prikaz stanja. »Poleg tega Bruselj pritrjuje opozorilom o napadih in nadlegovan­ju novinarjev na družbenih omrežjih in prek sodnih postopkov, s čimer se poskuša novinarje osamiti, diskrediti­rati in utišati,« je pojasnila predsednic­a DNS Petra Lesjak Tušek.

O kritiki se za zdaj na zunanjem ministrstv­u še niso izrekli, pozdravili pa so aktivnosti za vzpostavit­ev mehanizma kot preventivn­ega orodja, katerega namen je krepitev skupnega razumevanj­a temeljnih vrednot, spodbujanj­e kulture vladavine prava in s tem krepitev spoštovanj­a tega načela.

»To je prvo takšno poročilo, ki je za Slovenijo sorazmerno ugodno. Po nekaterih kazalcih javnega mnenja, na katere se poročilo sklicuje, pričakujem­o, da bo povzročilo živahne razprave tako v javnosti kot v okviru institucij EU. Računamo, da bodo te razprave odprte, neselektiv­ne in konstrukti­vne ter da bodo prispevale k oblikovanj­u soglasja o realnem stanju vladavine prava v Sloveniji in EU ter o nujnih korakih za izboljšanj­e,« so zapisali. Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič se je zaradi zasedenost­i na seji vlade težko opredelila o kritiki komisije, namenjeni področju novinarstv­a, saj da ji poročila ni uspelo pregledati, o stanju pravosodja pa je ocenila, da je poročilo korektno pripravlje­no.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia