Delo (Slovenia)

Morda otrokom ne bo treba več nositi mask pri pouku

Koronaviru­s Kljub rekordnemu številu okužb je državna sekretarka napovedala omilitev ukrepov v šolah

- Špela Kuralt

Ljubljana – Včeraj so potrdili 203 okužbe z novim koronaviru­som. Največ, 37, v Ljubljani, najvišji delež okuženih pa imajo v občini Črna na Koroškem, kjer so v Centru za usposablja­nje, delo in varstvo potrdili okužbo pri 45 uporabniki­h in 15 zaposlenih. Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da je v karanteni okoli 700 učencev in dijakov, kar je 0,3 odstotka vseh. Državna sekretarka Tina Bregant je napovedala, da po novem odloku učencem in dijakom naj ne bi bilo več treba nositi zaščitne maske pri pouku, Kacin pa je poudaril, da vlada o tem še ni odločala. »Glede na pripombe, ki smo jih dobili od staršev, učiteljev in šol, ter glede na epidemiolo­ško sliko je smiselno, da odlok nekoliko omilimo in da otroci znotraj matičnega razreda tako v osnovni kot srednji šoli mask ne potrebujej­o. Zaželeno je, da še vedno ohranjajo varno razdaljo. Med poukom ni druženja, načeloma so tiho. Če jih maske ovirajo, in očitno jih, jim teh ne bo več treba nositi,« je dejala Tina Bregant po torkovem sestanku skupine za covid-19.

Ukrepe bi po njenih besedah omilili tudi za učitelje v prvi triadi, saj da je njihovo delo podobno delu vzgojitelj­ev. Učitelji v višjih razredih in srednjih šolah bodo maske še vedno morali imeti tudi med poukom. Tina Bregant je pojasnila, da se strokovna skupina še usklajuje, in dodala: »Glede na podatke NIJZ in glede na to, da je pobuda prišla z ministrstv­a za izobraževa­nje, mislim, da bo odlok zapisan tako, kot sem razložila. Ustavno sodišče nam je naložilo, da moramo ukrepe vsakih 14 dni preverjati. Šlo je za odločitev, da otroci v istem mehurčku trenutno mask ne potrebujej­o. Morda bo čez 14 dni drugače. Odlok je lahko objavljen že v soboto.«

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da vlada o tem še ni odločila. »Zaradi slabšanja epidemiolo­ške slike je treba vsako odločitev še bolj skrbno pretehtati. Zaupati predvsem epidemiolo­ški stroki.

Ko gre za uporabo mask v razredih, sta pristojna NIJZ in ministrstv­o za izobraževa­nje.« Z ministrstv­a so odgovorili, da trenutno še velja odlok, po katerem morajo nositi maske vsi od 7. razreda naprej ves čas, če ni mogoče zagotoviti razdalje 1,5 metra.

V šolah si želijo, da bi vlada sprejela odlok, kot ga je napovedala Tina Bregant. V Svizu še čakajo na odgovore ministrice Simone Kustec, med drugim tudi o tem, kako naj učitelji ob obveznem nošenju mask prilagodij­o delo, zlasti pri tujih jezikih. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je dejal, da nikoli niso bili proti maskam, so pa opozorili, da so v pedagoškem smislu problemati­čne. Dodal je, da bodo sledili strokovnim ocenam. »Če bi bil dejansko sprejet odlok, ki bi maske za otroke med poukom odpravil, si težko razlagam, zakaj bi jih učitelji morali imeti.«

Glede na pripombe, ki smo jih dobili od staršev, učiteljev in šol, ter glede na epidemiolo­ško sliko je smiselno, da odlok nekoliko omilimo. Tina Bregant

 ?? Foto Jure Eržen ?? Napovedana morebitna ukinitev nošenja mask v šolah je razveselil­a učitelje in starše, a o tem bo odločala še vlada.
Foto Jure Eržen Napovedana morebitna ukinitev nošenja mask v šolah je razveselil­a učitelje in starše, a o tem bo odločala še vlada.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia