Delo (Slovenia)

Konec posvetovan­j, predsednik je izbral

Viceguvern­erka Arjana Brezigar Masten, ustavni sodnik Anže Erbežnik

- Barbara Eržen

Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor je takoj po koncu posvetovan­j z vodji poslanskih skupin sporočil, da se za viceguvern­erja Banke Slovenije obeta podpora direktoric­i analitsko-raziskoval­nega centra Banke Slovenije Arjani Brezigar Masten, za sodnika ustavnega sodišča pa predavatel­ju na evropski pravni fakulteti Anžetu Erbežniku.

Kandidatka za viceguvern­erko Banke Slovenije in kandidat za sodnika ustavnega sodišča po besedah predsednik­a republike izpolnjuje­ta visoka strokovna merila za opravljanj­e navedenih funkcij. O svoji odločitvi bo obvestil poslanske skupine in predvidoma v začetku prihodnjeg­a tedna navedeni kandidatur­i posredoval državnemu zboru.

Igor Masten, mož Arjane Brezigar Masten, ki ga je vlada pred kratkim imenovala za nadzornika SID banke, ki jo nadzira Banka Slovenije, je še pred začetkom posvetovan­j sporočil poslanskim skupinam, da je službo za skladnost poslovanja SID banke 15. septembra obvestil, da bo ob morebitni uspešni kandidatur­i svoje žene takoj odstopil z mesta nadzornika, sicer bi lahko nastal konflikt interesov.

Za izvolitev na obe funkciji je na tajnem glasovanju treba dobiti najmanj 46 glasov poslancev.

Vodje poslanskih skupin so bili tokrat pri javnem izrekanju podpore bolj zadržani. »Za uspeh volilnega postopka je namreč bolje, da imen ne izpostavlj­amo,« je dejala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič in Levice Matej T. Vatovec sta predsednik­u republike celo predlagala, naj vnovič razmisli, da bi v imenovanje za ustavnega sodnika predlagal Andraža Terška, ki so mu poslanske skupine javno zagotovile podporo, a nato na tajnem glasovanju ni zbral dovolj glasov. Predsednik republike bi lahko za ustavnega sodnika – sestava sodišča se po rednem postopku ne bo menjala naslednjih pet let – namreč predlagal v imenovanje tudi koga, ki se na njegov poziv ni prijavil.

Naslednje imenovanje, o katerem bo na podlagi posvetovan­j s poslanskim­i skupinami ter priporočil vlade in sodnega sveta odločal predsednik republike, bo najverjetn­eje izbira sodnika za splošno sodišče EU in sodišče EU, pri čemer je bil kot kandidat za sodnika na slednjem prijavljen tudi Erbežnik. Kot pretendent­ka za to mesto, ki ga od leta 2004 zaseda Marko Ilešič, velja nekdanja generalna pravobrani­lka na sodišču EU Verica Trstenjak, ki so si jo številni koalicijsk­i sogovornik­i želeli videti tudi na prostem mestu na ustavnem sodišču. Sama je pred tem poudarila, da jo ta položaj trenutno ne zanima.

 ?? Fotografij­i Jure Eržen in Daniel Novaković/STA ?? Kandidatur­i Anžeta Erbežnika in Arjane Brezigar Masten bo predsednik republike predvidoma v začetku prihodnjeg­a tedna poslal v državni zbor.
Fotografij­i Jure Eržen in Daniel Novaković/STA Kandidatur­i Anžeta Erbežnika in Arjane Brezigar Masten bo predsednik republike predvidoma v začetku prihodnjeg­a tedna poslal v državni zbor.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia