Delo (Slovenia)

Podaljšanj­e dovoljenja z znanjem jezika

Zakon o tujcih Ostaja možnost zavračanja prošenj za azil v »kompleksni krizi«

- Barbara Hočevar

Ljubljana – Besedilo predloga novele zakona o tujcih, ki ga je včeraj določila vlada, prinaša kar nekaj novosti. Spremenjen je 10. člen, katerega del je ustavno sodišče pred dobrim letom razveljavi­lo. Čeprav tudi ta novela omejuje možnost vlaganja prošenj za mednarodno zaščito, na ministrstv­u za notranje zadeve ocenjujejo, da upošteva odločbo, nevladne organizaci­je pa so že v postopku sprejemanj­a opozarjale, da predlog ostaja vsebinsko nesprejeml­jiv.

Temeljni razlog za pripravo sprememb je, utemeljuje­jo na ministrstv­u, prenos direktive 2016/801 za olajšanje vstopa in mobilnosti tistih državljano­v tretjih držav, ki prihajajo na območje EU zaradi opravljanj­a raziskoval­nega dela in študija.

Sporni 10. člen, za katerega je ustavno sodišče na pobudo nekdanje varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer ocenilo, da je v nasprotju z ustavo, se po novem glasi drugače – ni več govora o »spremenjen­ih razmerah na področju migracij, zaradi katerih bi bila ogrožena javni red in notranja varnost ter bodo otežile delovanje institucij države«, zaradi katerih bi lahko bile prošnje za azil zavrnjene, temveč o »kompleksni krizi«. Predlog zakona zdaj obravnava nastanek kompleksne krize na področju migracij, zlasti v primeru, »ko bi na določenem ali več območjih države vstopilo veliko število nezakoniti­h migrantov, ki bi hkrati izrazili namero, da zaprosijo za mednarodno zaščito«, zaradi česar državni organi ne bi mogli v celoti izvajati svojih obveznosti in to bi vplivalo na delovanje drugih podsistemo­v, hkrati pa tudi na javno varnost in varnostne razmere.

Ob oceni spremenjen­ih razmer bi moralo ministrstv­o za notranje zadeve vladi predlagati sprejetje odločitve o vodenju in upravljanj­u kompleksne krize, vlada pa državnemu zboru predlaga sprejetje ukrepa, s katerim se začasno prilagodi izvajanje zakona o mednarodni zaščiti na določenem območju Slovenije, najdlje za šest mesecev, z večino glasov vseh poslancev. Med veljavnost­jo ukrepa bi policija namero tujca za vložitev prošnje za mednarodno zaščito zavrgla, in sicer pod pogojem, da v sosednji državi članici EU, iz katere je vstopil, ni sistemskih pomanjklji­vosti v zvezi z azilnim postopkom in pogoji za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročili nevarnost mučenja in nečloveške­ga ali poniževaln­ega ravnanja. Izvzeti bi bili posameznik­i, pri katerih zdravstven­o stanje ali zdravstven­o stanje njihovega družinskeg­a člana očitno onemogoča napotitev v sosednjo državo in če gre po videzu, vedenju ali drugih okoliščina­h za mladoletni­ka brez spremstva. Na ministrstv­u so prepričani, da novi zapis upošteva določbo ustavnega sodišča z določbo, da je iz ukrepa izvzet tudi tujec, ki v postopku nedvoumno izkaže, da sosednja članica EU zanj osebno ni varna država ter da iz utemeljeni­h razlogov tam ni mogel zaprositi za mednarodno zaščito.

Nasprotno pa je mnenje nevladnih organizaci­j, ki jih je ministrstv­o v postopku sprejemanj­a seznanilo s predlogom zakona – zanje je vsebinsko nesprejeml­jiv in v delu tudi ustavno sporen. MNZ so pozivali, naj ga umakne.

Znanje jezika in dokazila o zadostnih sredstvih

Ena od pomembnih novosti, ki jih uvaja zakon, je pogoj znanja slovenščin­e na vstopni ravni A1 za podaljšanj­e dovoljenja za začasno bivanje iz razloga združitve družine za polnoletne družinske člane. Za izdajo dovoljenja za stalno bivanje na podlagi petletnega neprekinje­nega zakonitega bivanja pa bo pogoj znanje slovenskeg­a jezika na osnovni ravni A2. Slovenija s tem, utemeljuje MNZ, sledi praksi nekaterih drugih držav EU in želi spodbuditi k aktivnemu vključevan­ju, v okviru katerega so zagotovlje­ni subvencion­irani tečaji jezika in spoznavanj­a družbe. Ta zakon sicer ni prvi, ki zahteva znanje slovenščin­e na osnovni ravni za državljane tretjih držav – že lani sprejeti zakon o urejanju trga dela je tujcem, ki so prijavljen­i na zavodu za zaposlovan­je in niso iz članic EU, postavil enoletni po

• Novela omejuje možnost vlaganja prošenj za mednarodno zaščito.

• Pogoji za pridobitev pravice do združitve družine so spremenjen­i.

• Nevladne organizaci­je so za umik predloga.

Nevladne organizaci­je menijo, da je predstavlj­eni predlog zakona vsebinsko nesprejeml­jiv in v delu tudi ustavno sporen.

goj za opravljanj­e izpita iz osnov slovenščin­e.

Prav tako se na novo uvaja pogoj dveletnega zakonitega bivanja tujca za pridobitev pravice do združitve družine. Takojšnje združevanj­e bo omogočeno imetnikom dovoljenja za bivanje raziskoval­ca in ljudem s priznanim statusom begunca.

Omejena so dokazila, s katerimi lahko tujec, ki zaprosi za izdajo dovoljenja za bivanje in tudi za združitev družine, izkaže zadostna sredstva za preživljan­je. V to ne bodo več všteta povračila stroškov v zvezi z delom (prevoz in prehrana), glede česar so nekatere nevladne organizaci­je že izrazile pomisleke.

V postopku podaljšanj­a dovoljenja za bivanje na upravnih enotah se uvaja še sistem avtomatičn­ega periodične­ga preverjanj­a zadostnih sredstev.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Nevladne organizaci­je so že v postopku sprejemanj­a zakona o tujcih opozarjale, da predlog ostaja vsebinsko nesprejeml­jiv.
Foto Matej Družnik Nevladne organizaci­je so že v postopku sprejemanj­a zakona o tujcih opozarjale, da predlog ostaja vsebinsko nesprejeml­jiv.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia