Delo (Slovenia)

Občinam poleg višje povprečnin­e tudi znižanje stroškov

Financiran­je Pod desno vlado lokalnim skupnostim več denarja – Prihranki z zakonom o razbremeni­tvi občin

- Špela Kuralt

Ljubljana – Združenja občin in vlada so včeraj podpisali dogovor o povprečnin­i, kar se je zgodilo četrtič v zadnjih petnajstih letih. Pričakovan­o, saj ta vlada občinam namenja bistveno več, kot jim je namenjala vlada Marjana Šarca. Župani opozarjajo, da dogovorjen­a povprečnin­a še vedno ne bo zadoščala za poplačilo vseh zakonsko določenih nalog. Vseeno menijo, da gre za dober kompromis, saj se oktobra obeta sprejetje zakona o finančni razbremeni­tvi občin, kjer bodo prihranili okoli 40 milijonov evrov, s spremembo zakona o financiran­ju občin pa pridobili dodatnih 25 milijonov evrov.

Vlada Janeza Janše je občinam konec aprila, torej med epidemijo, dvignila povprečnin­o za letos. Najprej so te znašale 589,11 evra na prebivalca, vlada je nato povprečnin­o dvignila na 623,96 evra. Za prihodnje leto je bila povprečnin­a najprej načrtovana na 588,30 evra. V dogovoru, ki so ga včeraj podpisali minister za javno upravo Boštjan Koritnik, predsednik Skupnosti občin Slovenije (SOS) Peter Misja, predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj in predsednik Združenja mestnih občin Slovenije Gregor Macedoni, bo povprečnin­a prihodnji dve leti znašala 628,20 evra.

Če smo prejšnja leta vsako jesen poslušali prepire o povprečnin­i, so župani ob tokratnem dvigu, ki za občine skupaj pomeni 80 milijonov evrov več iz povprečnin v primerjavi z letom 2019, pričakovan­o zadovoljni. Da se z desnimi vladami bolje razumejo, je priznal Smrdelj: »Tudi po Evropi znajo župani enako povedati. Desne vlade več pozornosti namenjajo prostorom zunaj centrov, da ne rečem podeželju, in lokalni samoupravi.«

Zniževanje stroškov

Da so še vedno težave s stroški, so župani opozorili na včerajšnji seji predsedstv­a SOS. Pojasnili so, da lani 99 občin, to je skoraj polovica, ni imela pokritih stroškov za izvajanje zakonskih nalog iz primerne porabe. »Predsedstv­o zato pričakuje, da bodo pristojna ministrstv­a pripravila okvirne standarde izvajanja storitev tudi na lokalni ravni, v nadaljevan­ju pa naj ministrstv­o za inance pripravi model, s katerim bo odpravilo sedanja nesorazmer­ja,« je pojasnila generalna sekretarka SOS Jasmina Vidmar.

Tudi nova, precej višja povprečnin­a ne bo dovolj za poplačilo zakonsko določenih stroškov, pojasnjuje Smrdel. Po njihovih izračunih je teh stroškov za okoli 673 evrov na prebivalca, povprečnin­a bo leta 2021 dobrih 44 evrov nižja. Kljub temu so občine privolile v dogovor, saj čakajo na sprejetje zakona o inančni razbremeni­tvi občin, državni zbor ga bo obravnaval na prvi redni oktobrski seji. Po ocenah ministrstv­a za javno upravo bodo občine s tem razbremeni­li za okoli 40 milijonov evrov. Misja je pojasnil, da bo država prevzela določene naloge občin: »Zdaj plačujemo zavarovanj­e brezposeln­im, mrliško-ogledno službo, zavarovanj­e gasilcev … To bo prevzela država, poseben poudarek bo tudi na občinah z romskim prebivalst­vom.«

Načrtovane so tudi spremembe 21. člena zakona o inanciranj­u občin glede soinancira­nja investicij. Dogovorili so se, da bo iz štirih odstotkov primerne porabe odslej občinam namenjenih šest odstotkov, kar v denarju pomeni 25 milijonov evrov na leto več za razvojno najbolj ogrožene občine. Skupaj z vsemi temi ukrepi je zato Smrdelj z dogovorom z vlado zadovoljen: »Če upoštevamo celotno sliko, gre za korekten kompromis.«

• Občine in vlada podpisale dogovor o povprečnin­i.

• Povprečnin­a bo za skoraj 40 evrov višja, kot je bilo načrtovano.

• Stroške občin naj bi znižal zakon, ki ga bo državni zbor obravnaval oktobra.

 ??  ??
 ??  ?? Desne vlade nekoliko več pozornosti namenjajo podeželju in lokalni samoupravi, meni Robert Smrdelj, predsednik Združenja občin Slovenije.
Desne vlade nekoliko več pozornosti namenjajo podeželju in lokalni samoupravi, meni Robert Smrdelj, predsednik Združenja občin Slovenije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia