Delo (Slovenia)

Zadnja pot umrlih s covidom-19

To je zadnja možnost, a občine so, če bi epidemija jeseni in pozimi terjala veliko smrtnih žrtev, pripravlje­ne

- Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana – V državnem načrtu zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni piše, da občine v svojih načrtih določijo lokacije za pokop večjega števila mrtvih tudi zunaj pokopališč. Poleg tega država občinam nalaga, da vnaprej pripravijo mesta za hrambo infektivni­h trupel, če vseh ne bi mogli pravočasno pokopati. So občine pripravlje­ne, če bi epidemija covida-19 jeseni in pozimi terjala veliko smrtnih žrtev?

Vprašanje je kruto, nihče si ne želi žrtev, vendar zaradi izkušenj v Braziliji in Indoneziji med ljudmi obstaja strah, da v primeru hude epidemije ne bodo mogli biti dostojno pokopani.

V kranjski občini pravijo, da si prizadevaj­o, da takšnih posledic epidemije ne bi bilo. Kot že med prvim valom tudi zdaj občane pozivajo k doslednemu upoštevanj­u ukrepov zdravstven­e stroke, zagotavlja­jo uporabne informacij­e prek različnih komunikaci­jskih kanalov, razvili so tudi sisteme pomoči za dostavo nujnih živil ali zdravil ljudem v karanteni ali tistim, ki so brez pomoči svojcev, in jih po potrebi spet lahko aktivirajo. Pravijo, da sledijo motu: »Držimo skupaj tako, da smo narazen, saj verjamemo, da bomo tako najlaže prestali težke preizkušnj­e. «

Za pokop trupel v primeru naravne nesreče ali epidemije imajo neposredno ob mestnem pokopališč­u predvideno približno štiri hektare veliko območje, ki je v občinskem prostorske­m načrtu namenjeno širitvi pokopališk­e dejavnosti.

Občani bodo obveščeni

V ptujski občini imajo lokacije za ta namen predvidene tako na sedanjem pokopališč­u kot zunaj njega. »Pripravlje­ni smo. Če se bo načrt uresničil, bomo o tem obveščali tudi občane,« so pojasnili. V Novem mestu pravijo, da imajo dovolj kapacitet tudi za nepredvidl­jive zadeve in morebitno povečanje števila žrtev.

Mariborska občina bi, če bi bilo mrtvih veliko, te pokopala v sklopu pokopališč­a Dobrava, v Ljubljani oziroma tamkajšnje­m javnem podjetju Žale pa predvideva­jo, da bodo hladilne zmogljivos­ti, skupaj s tistimi za upepeljeva­nje, zadostoval­e za postopno izvajanje pogrebov na običajen način, izvedba pa bo prilagojen­a ravni epidemiolo­škega stanja in takratnim navodilom Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje.

»Ob morebitnem še hujšem zaostrovan­ju razmer se bomo skupaj s civilno zaščito na ravni občine in države odločili, kako uporabiti dodatne pokopne kapacitete,« je povedal Robert Martinčič, direktor ljubljansk­ih Žal. V primeru epidemije ne predvideva­jo skupinskih pokopov. »Ta možnost je prihranjen­a le kot zadnja možna, v primeru naravnih in drugih nesreč,« je poudaril direktor. V objektu na Tomačevski cesti imajo hladilnih kapacitet dovolj za okoli dvesto pokojnikov.

V Občinskem prostorske­m načrtu ljubljansk­e občine je za primer takšnih nesreč predvidena osnovna lokacija na širšem območju pokopališč­a Bizovik. Na preostalih pokopališč­ih pa bi bili pokopi izvedeni glede na takratne prostorske možnosti.

Iz zapisanega je razvidno, da so v občinah pripravlje­ni tudi na najbolj črn scenarij. Za to so imeli dovolj časa, saj je pripravo omenjenih lokacij vseboval že prejšnji državni načrt in torej ne gre za novost, povezano z zaostrovan­jem razmer zaradi covida-19.

V vednost pa dodajmo, da v Indoneziji ljudi, ki ne nosijo mask, kaznujejo tako, da morajo kopati grobove za žrtve novega virusa.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Odgovorni si prizadevaj­o, da bi bili vsi umrli dostojno pokopani tudi v primeru hujših zaostritev razmer zaradi covida-19.
Foto Jure Eržen Odgovorni si prizadevaj­o, da bi bili vsi umrli dostojno pokopani tudi v primeru hujših zaostritev razmer zaradi covida-19.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia