Delo (Slovenia)

Je krivolov družbeno sprejemlji­v?

Volkovi Trije primeri suma nezakonite­ga odstrela v enem letu, četrti pomota

- Maja Prijatelj Videmšek

energenta treba dobiti 75-odstotno soglasje lastnikov stanovanj, kljub podporam alternativ­nim virom energije, kot so les, plin ali elektrika.

Pri izolaciji se velikokrat vse ustavi

Ljubljana – Raziskoval­ci z biotehnišk­e fakultete so 24. septembra blizu Pivke našli mrtvo volkuljo, ki so jo spremljali v projektu Carnivora Dinarica. Neuradno je bila ustreljena. To je že tretji primer suma nezakonite­ga odstrela volka v enem letu. Prejšnja leta krivolova tako rekoč ni bilo.

Raziskoval­ci so volkuljo, ki so jo poimenoval­i Vita, odlovili na meji med Slovenijo in Hrvaško, ji nadeli telemetrič­no ovratnico ter jo od 22. maja spremljali v okviru raziskave o povezljivo­sti prostora. 23. septembra je Vitina ovratnica začela oddajati signal, ki se vključi, če se žival več kot pet ur ne premakne z mesta. Raziskoval­ci so se naslednje jutro odpravili na lokacijo, ki jo je ovratnica poslala, in našli truplo z veliko odprto rano na levi rami. O najdbi so obvestili policijo, ki je posumila na storitev kaznivega dejanja nezakonite usmrtitve prostožive­če živali, prevzela truplo in začela preiskavo. Truplo so pregledali patologi z ljubljansk­e veterinars­ke fakultete, neuradno smo izvedeli, da je bila volkulja nezakonito ustreljena.

Oktobra lani je bil v lovišču s posebnim namenom Snežnik prav tako nezakonito ustreljen volk s telemetrič­no ovratnico, ki so mu jo raziskoval­ci nadeli v okviru istega projekta. Spremljali so ga lahko le 40 dni. Mesec prej je bil na Ljubljansk­em barju najden še en nezakonito ustreljen volk. V obeh primerih so policisti na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja nezakonite­ga lova. Za nezakonit odstrel ogrožene vrste je predvidena denarna kazen ali zapor do dveh let.

Volkuljo zamenjal za šakala Niti vzgojne denarne kazni pa ne bo dobil lovec, ki je julija na območju lovišča Čepovan nezakonito ustrelil volkuljo in napako resda priznal ter obvestil zavod za gozdove. Na novogorišk­i policijski postaji so ugotovili, da je lovec, član ene od lovskih družin, 19. julija v zgodnjih jutranjih urah opazil žival, ki je tekla čez travnik v smeri gozda in nosila v gobcu manjšo uplenjeno divjad. Ker je lovec glede na okoliščine sklepal oziroma je bil prepričan, da je to šakal ali pes mešanec, ki je napadel divjad, je žival ustrelil. Ko je prišel do nje, je ugotovil, da je volkulja. Policija je o dogodku obvestila preiskoval­no sodnico okrožnega sodišča in okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, a kot so pojasnili, v okviru preiskave okoliščin dogodka niso ugotovili znakov storitve kaznivega dejanja.

Aleksandra Majić Skrbinšek z biotehnišk­e fakultete se boji, da so te smrti indikator nezadovolj­stva ljudi z upravljanj­em velikih zveri in da je nezakonito ubijanje volkov vedno bolj družbeno sprejemlji­vo.

Letos so kmetje presenetlj­ivo tiho o škodah, ki jih povzročijo velike zveri, čeprav so te vsaj po volkovih večje kot lani. Agencija za okolje (Arso) je zaradi pomanjkanj­a denarja junija ustavila izplačilo odškodnin, sodišča pa so zadržala redni odstrel volkov in nedavno še medvedov. Kljub temu so do konca septembra našteli 99 smrti medvedov (88 z odstrelom in 11 zaradi izgub) ter 12 smrti volkov (4 z odstrelom, 8 zaradi izgub).

 ?? Foto Jaka Črtalič ?? Na Vitinem truplu so našli veliko odprto rano na levi rami. Neuradno je bila volkulja ustreljena.
Foto Jaka Črtalič Na Vitinem truplu so našli veliko odprto rano na levi rami. Neuradno je bila volkulja ustreljena.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia