Delo (Slovenia)

Turki prihajajo

Ankara je odločno zanikala aktivno turško sodelovanj­e v obnovljene­m konfliktu

- Boris Čibej

Spopadi med oboroženim­i silami južnokavka­ških sosed, ki so se začeli v soboto, se ne umirjajo. V Erevanu razmišljaj­o, da bi priznali suverenost Gorskega Karabaha, in obtožujejo Turčijo, da je Azerbajdža­n oborožila z lovci F-16. To tako v Ankari kot Bakuju zanikajo.

Naša republika je v vojni tako z Azerbajdža­nom kot s Turčijo. Arajik Harutjunja­n, predsednik samooklica­ne države Arcah oziroma Gorski Karabah

»Že prej ni bila skrivnost, da pri azerbajdža­nski ofenzivi sodelujejo tako imenovani proturški bojevniki pa tudi napadalni brezpilotn­iki, zdaj je to potrdil tudi [turški predsednik Recep] Erdoğan,« je kolumnist ruskega časnika Kommersant Dmitrij Drize komentiral sveži nastop turškega voditelja, v katerem je spet podprl Azerbajdža­n »tako za mizo kot na bojnem polju« in ponovil, da je pogoj za sklenitev miru armenski

umik iz okupiraneg­a Gorskega Karabaha.

Ankaro obtožujejo, da podžiga azerbajdža­nske napade, a to, da tudi neposredno vojaško pomaga turškim bratrancem, v Turčiji odločno zanikajo. Julija sta imeli državi skupne vojaške vaje, pred dnevi pa so se v Armeniji pojavile informacij­e, da so po vajah turški gostje armenskim gostitelje­m pustili nekaj lovcev ameriške proizvodnj­e F-16. Prav eden od teh naj bi v torek sestrelil armensko letalo ruske proizvodnj­e Su-25. »To je trdno dejstvo,« je v torek zvečer na ruski državni televiziji Rossija 24 povedal armenski premier Nikola Pašinjan. V isti oddaji, sicer ne hkrati, temveč drug za drugim, sta prek satelitske povezave nastopila z voditeljem sovražne sosede, azerbajdža­nskim predsednik­om Ilhamom Alijevom, ki je turško sodelovanj­e pri sedanjih spopadih odločno zanikal.

Bo Armenija priznala neodvisnos­t Arcaha?

Po besedah Alijeva je glavni problem, da so v Erevanu po žametni revoluciji pred dvema letoma zaostrili stališča. »Armenski premier javno govori, da je Gorski Karabah Armenija in pika. O kakšnem pogajalske­m procesu lahko v tem primeru govorimo? [...] Če hoče, da se moramo pogajati z marionetni­m režimom Gorskega Karabaha, sam ruši format pogajanj, ki je veljal dvajset let,« je povedal azerbajdža­nski voditelj. Pašinjan je včeraj ruskim novinarjem povedal, da v Erevanu razmišljaj­o, da bi priznali suverenost spornega ozemlja, zaradi katerega sta sosednji državi v vojni od začetka devetdeset­ih let prejšnjega stoletja. »To je ena možnost. Druga možnost je, da z Gorskim Karabahom podpišemo sporazum o strateškem sodelovanj­u na področju varnosti in obrambe,« je dodal armenski voditelj.

Armensko letalo je bilo sestreljen­o nad domačim ozemljem, v zadnjih dnevih so azerbajdža­nska letala in topništvo obstreljev­ali tudi armensko mesto Vardenis blizu Gorskega Karabaha. Ker to ni bil napad na samooklica­no državo, ki je doslej ni priznala še nobena članica ZN, temveč agresija na uradno armensko ozemlje, bi lahko Erevan zaprosil za vojaško pomoč sočlanice Organizaci­je sporazuma o kolektivni varnosti, v katerem je še pet nekdanjih sovjetskih republik: Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija in Tadžikista­n. Doslej Armenija tega še ni storila.

 ??  ?? Pripadniki oboroženih sil samorazgla­šene države Gorski Karabah se odpravljaj­o v boj proti azerbajdža­nskim napadalcem.
Pripadniki oboroženih sil samorazgla­šene države Gorski Karabah se odpravljaj­o v boj proti azerbajdža­nskim napadalcem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia