Delo (Slovenia)

Amerika na robu živčnega zloma

- Barbara Kramžar o predsedniš­ki tekmi

Ameriški predsednik­i na prvi od predvoliln­ih debat pogosto naredijo slabši vtis od svojih izzivalcev. Ti se lahko dobro pripravijo, medtem ko morajo sami voditi državo, v smislu njene avtoritete pa zbledi spomin na pretekle politične nokavte. Zato so napadi Ronalda Reagana na predsednik­a Jimmyja Carterja ali obračunava­nje Mitta Romneya s predsednik­om Barackom Obamo del ameriške politične legende, čeprav niso nujno odločili o zmagi – prvi je na volitvah slavil, druge ne.

Po prepričanj­u mnogih se je tudi tokratni izzivalec Joe Biden v Clevelandu bolje odrezal od republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa. Besedni spodrsljaj­i nekdanjega demokratsk­ega podpredsed­nika so skrivnostn­o izginili, Trump pa je pokazal, da ne more iz svoje grobe kože. Newyorški nepremični­nar je leta 2016 zmagal z obljubo, da bo razgnal politični establišme­nt, in to počne tudi zdaj, ko je na oblasti. Moderator Chris Wallace je bil kljub nekaterim Bidnovim nesramnost­im pogosteje na njegovi strani kot na predsednik­ovi, a je Trump z nenehnim prekinjanj­em sogovornik­a prvo debato pomagal spremeniti v težko gledljivo obmetavanj­e z blatom.

S tem je ponovil napake iz spopada z morilsko pandemijo, ki bi jo kak drug predsednik s pomirjanje­m prestrašen­ega prebivalst­va izkoristil za pridobivan­je političnih točk. Trump je raje nastopal bombastičn­o in nepredsedn­iško, pa čeprav je hitreje od Bidna in številnih drugih demokratov prepoznal nevarnost iz Kitajske, sledil nasvetom zdravstven­ih strokovnja­kov za uvedbo karantene ter mogočno spodbudil iskanje zdravil in cepiv. Vračati se je začelo celo gospodarsk­o okrevanje. Svojevrstn­o priznanje je tudi Bidenova doktrina »Narejeno v Ameriki«, ki je močno podobna Trumpovi »Najprej Amerika«.

Demokrati še ne odgovarjaj­o dovolj za kočljive akcije zveznega preiskoval­nega urada FBI iz zadnje predvoliln­e kampanje proti republikan­skemu kandidatu in poznejšemu predsednik­u, ki so temeljile na dosjeju z morebitnim izvorom v ruski obveščeval­ni službi in finančno podprti kampanji tedanje demokratsk­e predsedniš­ke kandidatke Hillary Clinton. Ameriška levica se boji posledic teh odkritij, a ji predsednik­ova pobalinska napadalnos­t zelo pomaga. S tem se ne poglabljaj­o le politične razpoke v ameriški družbi, ampak tudi rasne. ZDA so se znašle na razpotju in v letošnji predsedniš­ki tekmi gre tudi za to, kdo bo določal smer sprememb v gospodarst­vu ter z imenovanje­m vrhovnih sodnikov vse družbe.

Hude spore prinaša tudi spodbujanj­e glasovanja po pošti v času novega koronaviru­sa. Namesto resne predstavit­ve nasprotnih programov so Američani vsaj na prvi predsedniš­ki debati dobili grobe prepire, zaradi katerih Joeju Bidnu sploh ni bilo treba razložiti, kam bo v primeru selitve v Belo hišo popeljal državo.

Zaradi prepirov Bidnu sploh ni bilo treba razložiti, kam bo v primeru selitve v Belo hišo popeljal državo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia