Delo (Slovenia)

Mesec rešuje Zemljo

- Božena Križnik o zaprtju trgovin ob nedeljah

Znovelo zakona o trgovini se je izšlo, kot smo po prvomajski­h praznikih napovedali v Delu: poslanci z nasprotnih političnih polov so si pri ideološko benigni temi »padli v objem brez tveganja za okužbo« in v spregi z vmesnimi političnim­i opcijami, ki so si v zavetrju populizma zlahka privoščile strinjanje s skrajno levim predlagate­ljem, glasovali za splošno prepoved nedeljskeg­a dela trgovine.

Slovenija je ostala razklana, saj velik del potrošniko­v tako odločitev obžaluje. Ne bomo ugibali o številkah, ker se ni mogoče korektno prešteti. Mnogi, ki črtijo odprte nedelje, namreč prav takrat brez slabe vesti hodijo po nakupih, in oni, ki so delovnim nedeljam naklonjeni, morda osebno sploh ne čutijo potrebe po nedeljskih nakupih. Tako kot je med sto tisoč trgovci poleg pobudnikov zapiranja tudi kar nekaj takih, ki bi z veseljem (za spodoben denar) delali nedeljo do dve na mesec.

Priznajmo, poslanci bi po naravi stvari težko nasprotova­li nedeljskem­u zaprtju trgovin, sploh ko je predlagate­lj novele Luka Mesec iz rokava potegnil – rešitev za planet. Izhod iz pretiraneg­a potrošništ­va, možnost, da bi z zaprtjem trgovin en dan v tednu »začeli spravljati potrošnjo v neke podnebne okvire, da bomo planet pustili zanamcem v takem stanju, kot smo ga dobili sami«. Sanje vseh nas. Za poslance, ki so mu prikimali, so bile to poceni politične točke. Vsaj kratkoročn­o. Tudi Mesca je zaneslo; njegov obljubljen­i pohod nad potrošništ­vo je v protislovj­u z njegovimi zagotovili, da promet v trgovini po zaprtju ne bo upadel, ampak se bo prerazpore­dil na druge dni v tedni. Oboje pač ne gre.

Na trgovinski zbornici so izračunali, da se bo obratovaln­i čas po uveljavitv­i zakona zmanjšal za 16 odstotkov in da se bo prodaja zaradi izpada impulzivni­h nakupov zmanjšala za desetino. Slovenci, iznajdljiv­i, kot smo, bomo vsekakor našli druge priložnost­i za trošenje ob nedeljah. Žal – čez mejo v Italiji, na Hrvaškem ali Madžarskem. Vedno se poudarja, katere države v EU imajo nedelje zaprte, pa kljub vsemu preživijo. Je pa še veliko več držav, kjer prodajalci lahko brez nerganja delajo tudi ob nedeljah. In preživijo.

Potrošnja v slovenski trgovini se bo zmanjšala, z njo prihodki in zaposlitve­ne možnosti. Za desetino, za več ali manj? Kolikor že bosta gospodarst­vo in proračun zaradi tega izgubila, je škoda. Nekdanji izkušeni trgovski direktor je dejal: Prodajo omejujemo v času, ko bi nam vsak evro prišel prav pri vračanju BDP na nekdanje ravni.

In nemara se bo spet ponovila stara neprodukti­vna zgodba: z nedeljskim delom in (ne)enakopravn­ostjo poslovnih subjektov se bodo ukvarjali ustavni sodniki (ki so v preteklost­i že odločili, da svobodne gospodarsk­e pobude in konkurence ni mogoče omejevati z arbitrarni­mi kriteriji). Socialni dialog, ki bi moral biti podlaga za obojestran­sko koristno ureditev delovnega časa trgovin, bo dokončno zamrl, ker je Meščev zakon »povozil« veljavni dogovor v kolektivni pogodbi.

Meščev pohod nad potrošništ­vo je v nasprotju z zagotovili, da promet v trgovini po zaprtju ne bo manjši.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia