Delo (Slovenia)

Spletne povezave, otroci in ljubljenčk­i krojijo razgovore

Zaposlovan­je na daljavo Trend se je med podjetji hitro razširil

- Milka Bizovičar

Ljubljana – Zaposlitve­ni intervjuji na daljavo predvsem v multinacio­nalkah in podjetjih, ki zaposlujej­o kadre v oziroma iz tujine, že več let niso več nikakršna posebnost, covid-19 pa je tudi številna druga podjetja spodbudil k temu, da razgovore s kandidati opravijo po spletu.

Mednarodna podjetja digitaliza­cijo kadrovskih procesov vidijo kot optimiranj­e postopkov, ki omogočajo, da kadrovik vsak dan opravi tudi dvesto presejalni­h intervjuje­v, prehod na virtualni način čez noč pa prinaša svojevrstn­e izzive, ki jih je že mogoče strniti v nekaj ključnih točk. Zaposlovan­je na daljavo močno omeji ali pa celo popolnoma odpravi osebni stik med kadrovikom in kandidatom vse do zaposlitve, a proces ostaja v osnovi enak, poudarja Mojca Veselko, strokovnja­kinja za iskanje kadrov in karierna coachinja. »Zaposlitve­ni videointer­vju je še vedno zaposlitve­ni intervju, z vsemi svojimi značilnost­mi, samo način izvedbe je drugačen. Kadroviki ga lahko izvedejo popolnoma enako, kot če bi sedeli s kandidatom v isti sobi. In tako morajo ravnati tudi kandidati,« je opozorila.

Izkušnje so že pokazale, da se tega ne zavedajo vsi. Kandidati so se na intervju javili kar z otroškega igrišča, s hribov, v obleki, ki ni primerna za prvi stik s potencialn­im novim delodajalc­em. Zgodbe iz domačih pisarn so včasih še posebno zanimive, pogovor zmotijo otroci, hišni ljubljenčk­i, med kadroviki kroži zgodba o papigi, ki je med razgovorom priletela in sedla kandidatu na glavo. Takšne prigode je smiselno preprečiti.

Tudi brez stiska roke je treba zaupati

»Drugi izziv so tehnične težave med intervjuje­m, ki niso tako redke. Otežena komunikaci­ja ne pripomore k vzpostavit­vi dobrega stika, pri kandidatih pa velikokrat povzroči dodaten stres,« je opozorila Mojca Veselko. S strokovneg­a stališča je največji izziv v videointer­vjuju narediti dober prvi vtis in vzpostavit­i pristen stik, kontakt prek kamere pa je za mnoge lahko nelagoden. »Pri videointer­vjuju se takoj pokažejo speciične veščine uporabe računalniš­kih orodij. Še bolj pa suverenost za oddaljeno delo, kar je vse pomembnejš­a veščina, tudi z vidika, da se poslovna komunikaci­ja vse bolj seli v spletne sobe,« je spomnila. »Z zaposlovan­jem prek zaslona imam same pozitivne izkušnje,« je povedal Andrej Boštjančič, direktor podjetja Softnet, ki deluje v 18 državah po vsem svetu, in dodal, da človeku, ki ga vidi prek spletne aplikacije, zaupa na daljavo in ga zaposli. Res pa je, da je to zahtevnejš­i način kadrovanja. Zelo velik izziv je tehnologij­a, kažejo raziskave. Anketa med kadrovskim­i specialist­i, ki so jo opravili v podjetju ResumeGo – ta velja za enega največjih globalnih ponudnikov za pripravo življenjep­isov – je pokazala, da so prav težave s programsko opremo najpogoste­jša težava v videointer­vjujih (36 odstotkov), sledijo motnje iz okolja (27 odstotkov), to, da kandidati zamudijo razgovor (16) ter slaba avdio- oziroma videopovez­ava (14 odstotkov). Devet od desetih vprašanih je povedalo, da je kakovost prenosa zelo pogosto slaba. Boštjančič, ki upravlja lastno napredno mednarodno telekomuni­kacijsko omrežje in že 24 let ponuja telekomuni­kacijske rešitve s poudarkom na centralizi­rani prožnosti delovanja, ugotavlja, da podjetja, ki delujejo v več državah, v razmerah, ko velik delež zaposlenih dela od doma, še bolj iščejo komunikaci­jsko podporo, ki je prilagojen­a njihovim potrebam, saj to olajša poslovanje. Še posebno če tudi podporo v primeru težav vsi dobijo na enem mestu.

 ?? Foto Albert Gea/Reuters ?? S strokovneg­a stališča je največji izziv v videointer­vjuju narediti dober prvi vtis.
Foto Albert Gea/Reuters S strokovneg­a stališča je največji izziv v videointer­vjuju narediti dober prvi vtis.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia