Delo (Slovenia)

Nemčija v stomilijar­dno zadolžitev

Proračun Nemčija tudi prihodnje leto brez izravnaneg­a proračuna

- Barbara Zimic, G. B.

Frankfurt – Nemčija se bo prihodnje leto zadolžila za dodatnih skoraj sto milijard evrov. Takšne bodo potrebe za financiran­je novega proračuna, ki ga bodo še naprej bremenili izdatki zaradi financiran­ja ukrepov v boju proti koronaviru­su. Nemški minister za finance Olaf Scholz je poslancem dejal, da gre za veliko denarja, a da bi neukrepanj­e državo stalo še več.

dopisnica

Nemško gospodarst­vo se bo letos po krizi zaradi koronaviru­sa skrčilo za okoli 5,8 odstotka, za prihodnje leto pa v vladi pričakujej­o 4,4-odstotno gospodarsk­o rast. Minister Scholz je ob predstavit­vi proračuna v zveznem parlamentu dejal, da še ni čas za to, da bi država ukinila ukrepe za pomoč gospodarst­vu in gospodinjs­tvom, ki jih je sprejela letos. Iz opozicije in tudi iz vrst poslancev koalicijsk­ih krščanskih demokratov CDU je bilo namreč slišati, da se država preveč zadolžuje. A tudi kanclerka Angela Merkel je dejala, da je sedanje visoko zadolževan­je prava odločitev, hkrati pa poudarila, da se mora država čim prej vrniti k izravnanem­u proračunu.

Vlada je že pred časom odločila, da bodo nekateri ukrepi v pomoč gospodarst­vu, ki jih je sprejela letos, veljali tudi še prihodnje leto, ji slikovito izrazil Stefan Sauer, strokovnja­k z Ifa. Poleg glavnega indikatorj­a razpoložen­ja imajo na inštitutu različne druge kazalnike, na primer poslovna pričakovan­ja. Na tem področju se stanje v zadnjih mesecih slabša: če je bila v tem segmentu še julija in avgusta ocena 41 in 36 točk, je bila prejšnji mesec 29 točk. Podjetja še vedno razmišljaj­o o presežni delovni sili, kazalnik zaposlenos­ti je prejšnji mesec znašal –39 točk (avgusta –46 točk). Svetla točka so izvozna pričakovan­ja, tam se je indikator na primer inanciranj­e skrajšaneg­a delovnega časa, v katerega je vključenih več milijonov zaposlenih. V Berlinu nameravajo povečati tudi izdatke za investicij­e. V prihodnjih štirih letih bodo za prejšnji mesec nekoliko izboljšal na 32 točk (avgusta 31). Nekoliko boljši je tudi kazalnik na področju proizvodni­h načrtov, boljše so knjige naročil, malce kontradikt­orno pa je slabše povpraševa­nje. Znano je, da so evropski trgi v drugem delu poletja spet zanihali navzdol, po podatkih evropske panožne zveze Acea je bila po nekaj pozitivnih pomladnih mesecih prodaja avtomobilo­v v Evropski uniji v rdečem že julija, še bolj pa avgusta (–19 odstotkov), v Nemčiji za 20 odstotkov. investicij­e, če bo proračun potrjen v predlagani obliki, namenili skoraj 200 milijard evrov. Scholz je poudaril predvsem investicij­e v umetno inteligenc­o, gradnjo omrežja 5G, digitaliza­cijo šol in povečanje inanciranj­a zdravstven­ega sistema.

Kanclerka je včeraj v razpravi o proračunsk­ih dokumentih opozorila, da je zelo pomembno, da se Nemčija izogne novemu zaprtju javnega življenja in gospodarst­va. Pred dnevi je opozorila, da bi v državi, če ne bodo omejili sedanjega trenda povečevanj­a števila primerov okužbe s koronaviru­som, lahko imeli tudi več kot 19.000 primerov na dan. Zato je vse pozvala k spoštovanj­u sprejetih ukrepov. Scholz je še poudaril, da se bo javni dolg Nemčije zaradi spopadanja s posledicam­i sedanje krize povečal na največ 75 odstotkov bruto domačega proizvoda, kar je pet odstotnih točk manj kot ob inančni krizi leta 2008.

 ?? Foto Hannibal Hanschke/Reuters ?? Nemški minister za inance Olaf Scholz je poslancem dejal, da gre za veliko denarja, a da bi neukrepanj­e državo stalo še več.
Foto Hannibal Hanschke/Reuters Nemški minister za inance Olaf Scholz je poslancem dejal, da gre za veliko denarja, a da bi neukrepanj­e državo stalo še več.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia