Delo (Slovenia)

Vodenje SDH bo prevzel Janez Žlak

Kadrovanje Novi šef sodi v krog stranke SDS – Do zdaj še noben predsednik uprave ni končal svojega mandata

- Maja Grgič

Ljubljana – SDH bo prihodnji teden dobil novega šefa. To bo po včerajšnji odločitvi nadzorniko­v družbe postal Janez Žlak, trenutno izvršni direktor za energetiko in okolje v Petrolu in likvidacij­ski upravitelj Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki sodi v krog stranke SDS. Začasni predsednik uprave Igor Kržan se vrača med člane nadzornega sveta.

Poročali smo, da je nadzorni svet, ki ga vodi Karmen Dietner, novega šefa Slovenskeg­a državnega holdinga (SDH) iskal s pomočjo kadrovske agencije Trenkwalde­r, potem ko je poleti s te funkcije po manj kot letu dni odšel Gabrijel Škof. »Vesela sem, da je nadzorni svet odločitev o imenovanju predsednik­a uprave sprejel soglasno. Janez Žlak nas je prepričal s svojimi izkušnjami, znanjem in izobrazben­o širino kot tudi z ambicijami pri upravljanj­u kapitalski­h naložb države, kjer bo poleg uresničeva­nja začrtane vizije, temeljnih načel SDH, strategije upravljanj­a kapitalski­h naložb države ter letnega načrta upravljanj­a pomembno tudi povezovanj­e in vključevan­je vseh deležnikov. Še posebno se bodo njegove osebnostne lastnosti in kompetence lahko izrazile pri zahtevni nalogi – pripravi institucij­e na preoblikov­anje v demografsk­i sklad,« je po imenovanju povedala Dietnerjev­a.

Žlak prihaja iz Zasavja tako kot generalni sekretar SDS Borut Dolanc. Žlak je dolga leta delal v Termoelekt­rarni Trbovlje, kjer je bil nazadnje pomočnik direktorja. Leta 2015 se je ob podpori lokalne SDS neuspešno potegoval za direktorja Zdravstven­ega doma Trbovlje, nato pa leta 2016 prevzel vodenje Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), ki je zdaj v likvidacij­i. Pričakovat­i je, da se bo Žlak umaknil kot likvidacij­ski upravitelj RTH, saj je to družba v državni lasti, ki jo upravlja SDH. Člani uprave pa po zakonu ne smejo biti v poslovnem razmerju z državno družbo. Žlak je tudi prvi nadzornik Elesa.

Preoblikov­anje v demografsk­i sklad

Usoda SDH, ki upravlja za slabih deset milijard evrov državnih naložb, je sicer negotova, saj ga namerava koalicija preoblikov­ati v demografsk­i sklad in združiti z drugimi upravljavc­i državnega premoženja. Kljub temu si vlada v vmesnem času na čelu te institucij­e očitno želi človeka, ki ji je blizu.

Nobena skrivnost ni, da si želi sedanja oblast podrediti energetiko. Že nekaj časa se namreč napoveduje menjava nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne, ki ga še vedno vodi Tomaž Besek, tesni sodelavec nekdanjega premiera Marjana Šarca.

Žlak je že peti šef SDH. Mandat predsednik­a uprave je štirileten, a ga do zdaj še nihče ni končal. V upravi SDH sedita še Boštjan Koler in Boris Medica.

 ??  ?? Janez Žlak bo SDH vodil v obdobju, ko se formira demografsk­i sklad.
Janez Žlak bo SDH vodil v obdobju, ko se formira demografsk­i sklad.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia