Delo (Slovenia)

Keopsov pogled na ekstremni Wasp-189 b

Evropska odprava Satelit odkriva podrobnost­i o že znanih eksoplanet­ih

- Saša Senica

Lani decembra je Evropa izstrelila satelit Keops (v angleščini Cheops), namenjen natančnejš­emu preučevanj­u že odkritih eksoplanet­ov, ki krožijo ob nam bližnjih zvezdah. Operativno je začel delovati aprila in znanstveni­ki so zdaj predstavil­i prve izsledke. Satelit je podrobneje opazoval planet Wasp-189 b in razkril, da gre za enega najbolj vročih planetov, odkritih do danes.

Z dosedanjim­i odpravami so našli več kot 4000 planetov zunaj našega Osončja, z novo tehnologij­o pa se začenja naslednja faza njihovega preučevanj­a. Znanstveni­ki namreč hočejo vedeti, kakšna je kemična sestava površja, ali in kakšno atmosfero imajo ti planeti, ali so na njih oceani, imajo lune in ali bi se na njih lahko razvilo življenje … Keops bo že lahko odgovoril na nekaj teh vprašanj. Natančneje bo v prihodnjih treh letih in pol pregledal od 400 do 500 planetov.

Med prvimi preučevani­mi je bil Wasp-189 b, ki spada v kategorijo ultravroči­h Jupitrov – iz poimenovan­ja izhaja, da je plinski velikan, po velikosti podoben največjemu planetu v Osončju, a okoli svoje zvezde kroži zelo zelo blizu, zato so na njem peklenske temperatur­e. V študiji, objavljeni v reviji Astronomy & Astrophysi­cs, opisujejo, da je planet okoli 20-krat bližje svoji zvezdi Wasp 189 (tudi HD 133112), kot je Zemlja Soncu, in jo obkroži v 2,7 dneva. Zvezda je za približno 2200 stopinj Celzija bolj vroča od Sonca, na površju katerega je okoli 5500 stopinj Celzija. Ker je tako vroča, je videti modrikasta in ne rumenobela, kakršna je naša. Planet zvezdi vseskozi kaže le eno stran, podobno kot Luna Zemlji.

Vodja študije Monika Lendl z univerze v Ženevi je poudarila, da so na podlagi svetlosti planeta izračunali, da je na njem 3200 stopinj Celzija. Pri tako visokih temperatur­ah se tudi železo stali, še več, celo spremeni v plin in tako je zagotovo, da planet ni primeren za živa bitja. Od Jupitra je večji 1,6-krat.

»Planeta ne moremo videti, ker je predaleč in preblizu svoji zvez

Gozdni požari pustošijo tudi po največjem tropskem mokrišču Pantanalu, raju biotske raznovrstn­osti. Po podatkih revije Nature je zgorelo 2,3 milijona hektarov veliko območje. V tem delu Brazilije so stalnica požari, ki jih povzročijo strele, a močvirje ognju hitro vzame zalet. Letos pa je drugače, saj poročajo o najhujši suši v 47 letih, namerili so temperatur­e, ki so presegale 40 stopinj Celzija. Podnebni modeli kažejo, da še nismo videli najhujšega, saj bo območje postalo še bolj suho in vroče. To bi lahko pomenilo konec pestrega ekosistema. Do zdaj so znanstveni­ki tam našteli več kot 580 vrst ptic, 271 rib, 174 sesalcev, 131 plazilcev in 57 dvoživk ter izjemno veliko vrst žuželk. Številne živali so bile že žrtev zubljev, druge lakote. Na fotograiji je v požaru opečena samica jaguarja Amanaci (ime v jeziku staroselsk­ega ljudstva Tupi pomeni boginja vode). Veterinark­a nevladne organizaci­je NEX Institute Daniela Gianni zaradi njenih polnih mlečnih žlez domneva, da je opekline tretje stopnje na tacah in trebuhu dobila, ko je reševala mladiče, sicer se jaguarji znajo skriti pred nevarnostj­o. A našli so jo samo, prestrašen­o, v zapuščenem kurniku. Je ena izmed štirih rešenih, vsaj en jaguar, na območju jih sicer živi okoli 600, je poginil. Veterinarj­i zdravijo Amanaci z matičnimi celicami. Čeprav se rane tudi zaradi eksperimen­talnega zdravljenj­a lepo celijo, se v divjino verjetneje ne bo več vrnila. Zaradi poškodb se ne bo mogla braniti, hitro teči ali plezati po drevesih. Dom ji bo postal inštitut, v katerem zdaj živi 23 jaguarjev.

S. S. di, zato moramo zaupati indirektni­m metodam opazovanja,« je pojasnila Lendlova. Zanašajo se na tako imenovano tranzitno metodo, pri kateri spremljajo sijaj zvezde, ki se malo zmanjša, ko pred njo potuje planet.

Odkrili so še, da je zanimiva tudi sama zvezda, saj ni popolnoma okrogla, ampak je nekoliko širša in hladnejša ob ekvatorju kot na polih, ki sta zato videti svetlejša. Gre za posledico njenega hitrega vrtenja, k asimetriji pa dodaja tudi sam planet z nagnjeno orbito. Ne kroži namreč okoli ekvatorja zvezde, ampak bližje poloma. Tako nagnjena orbita dodaja k skrivnosti, kako se vroči Jupitri oblikujejo. Da ima planet tako orbito, se je moral oblikovati precej dlje od zvezde, kot je zdaj, menijo znanstveni­ki. Modeli večplaneta­rnih sistemov kažejo, da lahko medsebojni vplivi planetov ali neka zunanja sila – druga zvezda – plinskega velikana potisnejo bliže zvezdi. Znanstveni­ki so z delovanjem satelita za zdaj zadovoljni, pripravlja­jo pa že nove študije. 1. decembra 2013 14. decembra 2013 3800 kg 1,5 metra 31. decembra 2016 114 metrov

RTG in solarni paneli

 ?? Foto Ueslei Marcelino/Reuters ?? Samico jaguarja Amanaci zdravijo na inštitutu NEX v brazilski zvezni državi Goias.
Foto Ueslei Marcelino/Reuters Samico jaguarja Amanaci zdravijo na inštitutu NEX v brazilski zvezni državi Goias.
 ??  ?? Rover Yutu, kakor ga je posnel pristajaln­ik Chang'e 3.
Rover Yutu, kakor ga je posnel pristajaln­ik Chang'e 3.
 ?? Foto Esa ?? Umetniška upodobitev planeta Wasp-189 b in njegove zvezde, ki je bolj vroča od Sonca. Leto na planetu traja le 2,7 dneva.
Foto Esa Umetniška upodobitev planeta Wasp-189 b in njegove zvezde, ki je bolj vroča od Sonca. Leto na planetu traja le 2,7 dneva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia