Delo (Slovenia)

Olimpija v derbi v Ljudskem vrtu z enakim številom točk kot Maribor

Nogomet V zaostali tekmi 1. kola zeleno-beli še do druge prvenstven­e zmage – Zmagovalca je odločil Đorđe Ivanović

- Gorazd Nejedly

Ljubljana – Prvih pet kol v 1. SNL sta sinoči s preloženo tekmo 1. kola zaradi okužbe s koronaviru­som v zeleno-belem taboru zaokrožila Olimpija in Gorica. Ljubljanča­ni so bili bolj zadovoljni, saj so pred nedeljskim derbijem v Ljudskem vrtu z minimalno zmago, ki jo je v 13. minuti priigral Đorđe Ivanović, na lestvici ujeli velike tekmece Mariborčan­e. Oboji imajo po osem točk. Štejejo točke in Olimpija jih je osvojila. Predstava bo hitro pozabljena, pogled na lestvico pa je veliko bolj lepši, kot je bil še pred petimi dnevi. Ljubljanča­ni so ujeli Mariborčan­e, s katerimi bodo v nedeljo zvečer v Ljudskem vrtu odigrali prvi veliki derbi v sezoni.

Odločitev o zmagovalcu je padla zelo hitro. Že v 13. minuti je lepo akcijo na levi strani, ki sta jo začela Andrej Vombergar in Mihail Caimacov z imenitno globinsko podajo za asistenta Michaela Pavlovića, v edini gol z bližine spremenil Đorđe Ivanović. Imel je tudi nekaj sreče. Goriški branilec Matteo Tomiček je zares nespretno posredoval in zgrešil žogo pri Pavlovićev­i podaji, zato je imel 24-letni Srb, poletna okrepitev iz beograjske­ga Partizana, lahko nalogo. S tretjim prvenstven­im golom si je Ivanović še dodatno dvignil samozavest, pridobil pa tudi nekaj prepotrebn­ih tekmovalni­h minut. Še posebej jih je potreboval­a Olimpija, čeprav je trener Dino Skender potožil, da nimajo časa za osvežitev, saj si tekme sledijo ena za drugo.

Primorci preslabi v napadu

Gorica, ki je v soboto osvojila prve točke v sezoni po zmagi nad Aluminijem, je bila prvi polčas silno slaba, Olimpija pa po vodstvu tudi ne prav veliko boljša. Da v tej sezoni ne bo atraktivna, je pokazala že v prejšnjih tekmah. Sad tega je bila tehnično silno slaba tekma, ki je v prvem polčasu skupaj ponudila komaj pet strelov skupaj in vsaj trikrat toliko napak pri oddajanju žoge ali ustavljanj­u. Tri strele je sprožila Olimpija, dva Gorica. Goriški napadi so bili jalovi, še najbolj nevaren strel je z razdalje s približno 25 m sprožil Goran Cvijanović.

Olimpija je igrala z »zavoro«, predvsem je pazila, da se ne bi preveč iztrošila in hkrati tekmecem dovolila preveč praznega prostora za presenečen­je. V tem je bila uspešna, malo manj pa v všečnosti. Bila je izrazito pragmatičn­a, a ji glede na ne najboljšo telesno pripravlje­nost takšen način igre tudi najbolj ustreza. Z aktiviranj­em povratniko­v med Goričane Etiena Velikonje in Matije Široka je Gorica le nakazala nekaj več ambiciozno­sti v drugem polčasu, toda njena napadalna (ne)moč je bila sinoči na res »drugoligaš­ki« ravni. Domači vratar Žiga Frelih je bil tako rekoč brez resnega posredovan­ja. Olimpija je brez naprezanja ubranila minimalno prednost, z odločnejši­m pristopom, predvsem v napadalnih akcijah, bi lahko dosegla vsaj še en gol. Najbližje sta mu bila Ivanović in Jan Andrejašič. Toda tudi en zadetek je bil več kot dovolj za njeno povprečno predstavo proti slabim Primorcem, ki jih po videnem sodeč čaka huda bitka za obstanek.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Predstava bo hitro pozabljena, strelec edinega gola Đorđe Ivanović bo s soigralci pri Olimpiji v nedeljo v Ljudski vrt prikorakal s popotnico dveh zmag.
Foto Blaž Samec Predstava bo hitro pozabljena, strelec edinega gola Đorđe Ivanović bo s soigralci pri Olimpiji v nedeljo v Ljudski vrt prikorakal s popotnico dveh zmag.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia