Delo (Slovenia)

Messi še ne more ogroziti Jana Oblaka, Ronaldo pač

Liga prvakov 2020/21 Popoldne (17) v Nyonu žreb skupin nogometne lige prvakov – V isti skupini evropski prvak Bayern, Barcelona in Inter?

- Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Nova sezona nogometne lige prvakov bi bila lahko najmanj tako spektakula­rna kot prejšnja, ki je doživela vrhunec šele konec avgusta na zgodovinsk­em turnirju v Lizboni. Danes popoldne (17) bodo na Uefinem sedežu ob Ženevskem jezeru izžrebali pare skupinskeg­a dela tekmovanja, v katerem bo med 20. oktobrom in 9. decembrom igralo tudi šest slovenskih nogometaše­v.

V štirih jakostnih bobnih bo razvrščeni­h 32 klubov iz 15 držav, ki skupaj premorejo približno 15 milijard evrov vreden igralski kader. Najmočnejš­e nogometno tekmovanje na svetu bo zanesljivo zanimivo, saj ni možnosti, da ples kroglic ne bi določil vsaj dveh ali treh spektakula­rnih skupin. Upoštevaje razvrstite­v klubov v štiri bobne (glej okvirček) je, denimo, možna skupina, v kateri bi igrali Bayern, Barcelona, Inter in Marseille, ali pa Liverpool, Atletico Madrid, Leipzig in Lokomotiv Moskva, možen je tudi poker PSG, Manchester City, Atalanta, Borussia M. …

Sezona, katere vrhunec bo 29. maja v Istanbulu, bo v resnici zadnja v ligi prvakov pred reformo Ueinih klubskih tekmovanj. V sezoni 2021/22 bomo namreč v evropskem klubskem nogometu zaželeli dobrodošli­co novoustano­vljeni konferenčn­i ligi, tekmovanju tretje kakovostne ravni (za ligo prvakov in evropsko ligo), v katerem naj bi lažje prišli na svoj račun tudi klubi iz nogometno manj premožnih držav, kakršna je, denimo, tudi Slovenija. Predvsem državni prvak bo imel relativno odprto pot do uvrstitve v Ueino konferenčn­o ligo.

Dotlej je resda še dolga pot, navijači pa bodo prej uživali v številnih tekmah. Tako bo tudi v ligi prvakov 2020/21, v katero se je 26 klubov uvrstilo neposredno, šest pa prek kvaliikaci­j, ki so jih s tremi tekmami zadnjega sita končali sinoči v Salzburgu, Krasnodarj­u in Pragi. Španija, Anglija, Nemčija in Italija bodo prispevale v tekmovanje po štiri klube, moč in mikavnost tekmovanja sta torej zagotovlje­ni.

Žreb skupinskeg­a dela je vselej privlačen, odštevanje do njegovega začetka mukotrpno opravilo za navijače. Ti že pregovorno polemizira­jo o »ugodnih« in »neugodnih« tekmecih. Atletico Madrid, katerega mrežo čuva Jan Oblak, se bo izognil močnim tekmecem iz drugega bobna, toda kljub temu mu lahko žreb nameni zahtevne izzive. Med možnimi nasprotnik­i rdeče-belih so tudi evropski prvak Bayern, super ambiciozni PSG, najmanj tako močni Liverpool ali pa Juventus, pri katerem blesti absolutni strelski kralj lige prvakov Cristiano Ronaldo. Škofjeloča­nu ne bo (z)manjkalo dela, misija nemogoče pa čaka preostale slovenske nogometaše, katerih klubi pred žrebom kotirajo v tretjem in četrtem bobnu.

Na trnih bodo tudi pri Sevilli, Lokomotivu, Cityju, Unitedu in Bašakšehir­ju – od Andaluzije do Moskve je 4600 km, Manchester in Istanbul loči 3400 km …

Lewandowsk­i, Bruyne ali Neuer?

V Nyonu ne bo šlo le za žreb osmih skupin lige prvakov. Potem ko je Aleksander Čeferin namenil letošnjo predsedniš­ko nagrado nekdanjemu odličnemu napadalcu Didierju Drogbaju, bodo popoldne razglasili tudi najboljše na stari celini v sezoni 2019/20. Za igralca sezone kandidiraj­o Kevin De Bruyne (ManCity), Robert Lewandowsk­i in Manuel Neuer (oba Bayern), za vratarja sezone pa Keylor Navas (PSG), Neuer in Jan Oblak!

 ?? Foto Giuseppe Cacace/AFP ?? Barçin as Lionel Messi in vratar Jan Oblak ne moreta pristati v isti skupini, možni tekmeci Atletica so Bayern, PSG, Juventus in Liverpool.
Foto Giuseppe Cacace/AFP Barçin as Lionel Messi in vratar Jan Oblak ne moreta pristati v isti skupini, možni tekmeci Atletica so Bayern, PSG, Juventus in Liverpool.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia