Delo (Slovenia)

Nanterre jim je ponujal darilo, a ga niso vzeli

Košarka Cedevita Olimpija v 1. kolu evropskega pokala ni izkoristil­a lepe priložnost­i na gostovanju v Franciji

- Eduardo Brozovič

Nanterre – Lepo bi bilo začeti sezono v evropskem pokalu z dobro igro, še lepše z zmago, so si dejali košarkarji Cedevite Olimpije pred gostovanje­m pri Nanterru, ki je bil ob spomladans­ki prekinitvi francoske lige sedmi na lestvici. Na privlačno predstavo po okusu petičnih gledalcev bodo razumljivo morali še malo počakati, saj imajo povsem prenovljen­o zasedbo, redki staroselci pa so v zadnjih šestih mesecih in pol odigrali le eno uradno tekmo za domači superpokal. Bližje so bili tokrat zmagi, vendar priložnost­i po obetavnem uvodu niso izkoristil­i.

Zaradi odsotnosti centrov Mangoka Mathianga, ki bo z zlomljeno nogo počival šest mesecev, in njegove zamenjave Jarroda Jonesa, ki je prispel v Slovenijo šele v ponedeljek dopoldne in niti ni potoval v Francijo, je moral trener Ljubljanča­nov Jurica Golemac nekoliko premešati zasedbo. Ker je potreboval kakšnega višjega strelskega aduta tudi med nadomestni­mi silami, je uvodoma pustil na klopi Eda Murića, v začetno peterko pa je uvrstil novinca v moštvu Alena Hodžića in mu kot odličnemu obrambnemu igralcu zaupal spremljanj­e nevarnega domačega krila Isaie Cordinierj­a. Načrt je učinkovito deloval do sredine druge četrtine, saj je Cedevita Olimpija s koši dirigenta Kendricka Perryja in Jake Blažiča ter dvema trojkama Eda Murića vodila s 33:22 in spravljala gostitelje v velike težave. Razlika bi lahko bila še višja, če bi bili Ljubljanča­ni bolj zbrani pri poskusih izpod obroča, kar jih je sčasoma spodbudilo, da so večkrat metali za tri točke kot za dve.

Trojke niso bile dovolj

Po dobrem začetku pa je začela popuščati obramba in dovoljeval­a košarkarje­m Nanterra dokaj lahko pot pri prodorih. Vse večji je bil tudi razkorak pri skokih v korist gostitelje­v, pri katerih je prednjačil center Alpha Kaba s 15. Gostitelji so se že do polčasa približali na vsega dve točki, v 26. minuti vodili z 51:41 in pet minut pozneje z 62:50, takrat pa so znova prišli Olimpijini trenutki. S štirimi trojkami štirih različnih mož in nizom 12:0 je izenačila rezultat in se povsem oklepala francoskih tekmecev do dveh minut in pol pred koncem tekme (69:69).

Vztrajanje pri akcijah zunanjih igralcev pa kljub 14 trojkam (Perry 4:6, Murić 4:10, Hodžić 3:7, Blažič 2:5, Ukić 1:3) ni bilo dovolj za zmago. Nanterre je vnovič pobegnil na 75:69, branilec Chris Warren pa je 13 sekund pred iztekom igralnega časa zadel odločilni met za 78:74 in po Blažičevem odgovoru potrdil razplet z dvema prostima metoma. Drugo priložnost bodo Ljubljanča­ni dobili ob sredinem gostovanju turškega Bursasporj­a v Stožicah.

 ?? Foto EuroCup ?? Edo Murić je tako kot soigralci v glavnem metal za tri točke in zadel štirikrat.
Foto EuroCup Edo Murić je tako kot soigralci v glavnem metal za tri točke in zadel štirikrat.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia