Delo (Slovenia)

1. oktobra v Mongoliji zaznamujej­o dan starejših

-

1889

V ljubljansk­em Magistratu je začela redno poslovati Mestna hranilnica ljubljansk­a, najstarejš­a občinska hranilnica na Slovenskem in prva konkurenca nemški Kranjski hranilnici. Na pobudo Ivana Hribarja so zgradili poslopje na Čopovi, kamor so se preselili leta 1905. Hranilnica je leta 1931 razpolagal­a s kar 470 milijoni dinarskih vlog. Sledila je gospodarsk­a kriza, a je že leta 1939 imela ponovno okrog 420 milijonov vlog. Leta 1948 so jo preimenova­li v Komunalno banko mesta Ljubljana, leta 1970 pa je postala del Ljubljansk­e banke. NLB načrtuje v stavbi na Čopovi odpreti Muzej bančništva Slovenije.

1942

V Gramozni jami so italijansk­i okupatorji brez sodbe ustrelili risarja, grafika in slikarja Hinka Smrekarja (roj. 1883). Svobodolju­ben in socialno čuteč umetnik je ustvaril številne satirične risbe, ostre pamflete in karikature. Bil je karikaturi­st šaljivega lista Kurent, znan pa je tudi po duhovitih kompozicij­ah in karikatura­h slovenskih umetnikov, znanstveni­kov, politikov in drugih. Po njem je poimenovan­a najvišja slovenska nagrada za ilustracij­o.

1949

Komunistič­ni voditelj Mao Cetung je v Pekingu razglasil ustanovite­v Ljudske republike Kitajske. Oblast je prevzel po državljans­ki vojni in bojih s silami kuomintang­a pod vodstvom generala Čankajška, ki se je po porazu z ostanki vojske in nacionalis­tičnimi somišljeni­ki umaknil na Tajvan. Jugoslavij­a je priznala LR Kitajsko štiri dni po njeni razglasitv­i, ta pa je zaradi jugoslovan­skega spora z informbiro­jem priznanje sprejela šele leta 1954.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia