Delo (Slovenia)

Čisto navadni Goran iz Kosez

Goran Dragić Finale lige NBA je zanj novo izjemno poglavje, potem ko je našo državo že popeljal do naslova evropskega prvaka

- Aljaž Vrabec ——— Avtor je zaposlen v Delovnici.

»Sem čisto navaden Goran iz Kosez,« vedno znova ponavlja, ko ga navijači in novinarji zasipamo s pohvalami in kujemo v zvezde. Zaradi skromnosti Goran Dragić ostaja na trdnih tleh, vendar ima že od prvih košarkarsk­ih korakov neizmerno mentalno moč in zmagovalno miselnost.

Luka Dončić resda ustvarja magično košarkarsk­o kariero in lahko postane celo najboljši evropski košarkar vseh časov, toda hkrati svojo kariero plemeniti tudi Goran Dragić. Ni prvi Slovenec v inalu lige NBA, v primeru zmagoslavj­a ne bo prvi Slovenec s šampionski­m prstanom, a še nihče ni prišel do inala s tako pomembno vlogo v ekipi. Finale lige NBA je zanj novo izjemno poglavje, potem ko je Slovenijo kot kapetan že popeljal do naslova evropskega prvaka.

Vedno znova se prebija do zvezd iz ozadja. Po reprezenta­nčnem slovesu so mnogi mislili, da je že pokazal najboljše partije. Ta zgodba se ponavlja od najstniški­h let. Ko so slovenski trenerji med pionirji in kadeti sestavljal­i najboljše selekcije za letnik 1986, je bil Gogi dolgo spregledan. Igral je za malo Ilirijo, a to, da ga v šišenskem klubu sprva ni nihče opazil, je bil zanj največji blagoslov. Namesto da bi ga hitro zvabili v večji klub, kjer bi si moral deliti minutažo, je v najpomembn­ejših letih razvoja predvsem veliko igral in igral je kot vodja ekipe.

Med starimi prijatelji

Suhljatega fantiča z dolgimi rokami in voljo do neštetih ponavljanj košarkarsk­ih potez je opazil trener Spasoje Todorović. Utrdil ga je z očetovskim nadzorom, ki pa še zdaleč ni bil vedno prijazen. »Večina trenerjev na Iliriji se je ves čas drla na nas. Zame je bilo to normalno. To, če so ti rekli: marš v p…, je bilo podobno kot dober dan,« je Gogi pred tremi leti povedal v intervjuju za Sobotno prilogo. »S tem nisem imel težav. Na vse to sem gledal kot na celoto. Ne moreš do vsakega igralca imeti istega pristopa. Kot sem rekel, nekoga to dvigne, ga še bolj podžge, tako kot recimo tudi mene, nekdo drugi bo padel dol in ga celo tekmo ne boš videl.«

Morda še pomembnejš­e je bilo učenje trikov na zunanjem igrišču Ilirije med poletnimi meseci. »Tam sem bil najbolj sproščen. Ko sem si pogledal kakšno tekmo uličnega basketa in videl, kaj tisti tam počnejo, sem jih poskušal posnemati, preigravat­i določene trike. Tam mi noben trener ni mogel reči: Tega pa ne smeš. Tam sem bil sam svoj in sem preizkušal dribling za hrbtom pa fade away,« je povedal.

Prav v to okolje se najraje vrne. Med stare prijatelje z igrišč Ilirije in koseških ulic. Vedno ustreže vsem prošnjam za skupno fotograira­nje ali podpis, marsikoga preseneti, da se ga še vedno spomni iz mladosti, nikoli pa ga ne boste v Ljubljani videli v dragem avtomobilu, prej na kolesu. »In tudi zdaj, ko sem dosegel določen uspeh, se najraje vračam v tisto obdobje, ko smo na Iliriji igrali tri na tri, ko smo odraščali skozi igro, skozi stike s soigralci, ko ni bilo nobenega pritiska, nihče ni stavil name, nihče ni nič pričakoval. Ko sem igral res zaradi strasti do igre, svobodno ... Takrat sem si tudi zgradil osebnost.«

Nič drugačni niso njegovi najbližji. Brat Zoran Dragić je prav tako vrhunski košarkar, preizkusil se je tudi v ligi NBA, zdaj igra za vrhunske evropske klube, le tisti tam zgoraj pa ve, koliko višje bi Zoki še lahko bil brez številnih poškodb. Še vedno sta skromna tudi starša Marinko in Mojca, enako velja za ženo Majo, vsi skupaj pa zdaj nestrpno sredi noči spremljajo, kako njihov Goran uresničuje sanje. Svoje, njihove, vseh nas.

V družinski povezanost­i se morda skriva njegov čut za sočloveka, čut za soigralca. Nikoli ni igral samo za osebno statistiko, temveč tudi za soigralce. Tako kot rad doseže koš, rad tudi poda tovarišu na parketu, za mlade soigralce pa skrbi še zunaj igrišč. V reprezenta­nci je za Luko Dončića, pri Miamiju pa ima vlogo starejšega brata Tylerja Herra.

Ko se vrne domov, rad obuja spomine na čase, ko ni bilo nič tako kot zdaj v blišču NBA. Denimo, ko je vsako jutro prišel v mrzlo dvorano Ilirije in v še bolj mrzlo garderobo, ali ko je moral pred tekmo obleči moker dres. »Kakšen dres sploh ni imel številke, zato smo jih risali s svetlečim flomastrom. Dresi so bili mokri, saj jih je trener dal v torbo naravnost iz pralnega stroja. A to nas ni motilo. Šli smo igrat in se borili na vso moč.«

 ?? Foto Reuters ?? Ni prvi Slovenec v inalu lige NBA, v primeru zmagoslavj­a ne bo prvi Slovenec s šampionski­m prstanom, a še nihče ni prišel do inala s tako pomembno vlogo v ekipi.
Foto Reuters Ni prvi Slovenec v inalu lige NBA, v primeru zmagoslavj­a ne bo prvi Slovenec s šampionski­m prstanom, a še nihče ni prišel do inala s tako pomembno vlogo v ekipi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia