Delo (Slovenia)

Higiena in laž

- Rok Tamše

Smo morda obsedeni s higieno, potem ko od marca vsak dan poslušamo priporočil­a strokovnja­kov, naj si za zmanjšanje nevarnosti okužbe s sars-cov-2 pogosto in temeljito umivamo roke, naj jih redno razkužujem­o, ob tem pa pazimo na kašljanje in kihanje v robec ali rokav? Smo v prizadevan­jih, da bi ohranili zdravje, res postali bolj čisti? Ljudje ob omembi higiene v glavnem pomislijo na telesno oziroma osebno higieno, bolj malo pa se jih ukvarja z mentalno ali duševno higieno, da ne omenjam čustvene, socialne in moralne higiene. Če že marsikdo poskrbi za telesno higieno, še ni nujno, da je čist tudi v glavi, da ima torej ustrezno pospravlje­no podstrešje, kakor radi rečemo. Zato v javnem in zasebnem življenju redno spremljamo vedenjske odklone posameznik­ov, ki so skregani z zdravo pametjo in sodobnimi življenjsk­imi standardi v družbah, ki sledijo strpnosti, solidarnos­ti, neizrojeni demokracij­i in vladavini neskorumpi­ranega prava.

V kriznem času silovito udarijo na plan vse vrste higiene, zato se v takih okoliščina­h razkrijejo raznovrstn­e nečistoče. Biti zdrav v vseh pogledih je znanstvena fantastika. Medosebna komunikaci­ja je vulgarna, strupena in napadalna, anonimno smetenje po družbenih omrežjih je normalni standard občevanja, izvoljeni predstavni­ki ljudstva se brez kančka moralne higiene norčujejo iz osnovnih etičnih kriterijev in politične kulture, oblastniki ob popolni odsotnosti empatije in le s ščepcem občutka za realnost zviška trobezljaj­o neumnosti, z ideološkim fanatizmom ter pohlepom po moči in vplivu pa delajo neizmerno, velikokrat nepopravlj­ivo škodo narodu. In ta jih, besen, celo posnema. Ob odsotnosti higiene je razkroj človečnost­i za vogalom.

Kaj ti bodo razkužene roke, če te bodo spet dobili s prsti v marmeladi? Kaj ti bo zaščitna maska, če tvoje oči lažejo? Kaj ti bo nastopaštv­o, če je srce hladno, glavi pa vlada kaos?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia