Delo (Slovenia)

Njen glas bo živel večno

-

V Los Angelesu je pri 78 letih umrla avstralska pevka Helen Reddy, ki se je v sedemdeset­ih letih s pesmijo I Am Woman zapisala v zgodovino glasbe pa tudi boja za pravice žensk. Skladba je, ne da bi pevka to pričakoval­a, postala himna številnih feministič­nih gibanj po svetu.

Pevka, igralka in aktivistka, ki se je rodila v Melbournu, je imela poleg avstralske­ga tudi ameriško državljans­tvo. Kariero je začela že pri štirih letih, ko je prepevala na radiu in televiziji. Pri 25 letih ji je zmaga na tekmovanju talentov za nagrado prinesla letalsko vozovnico za New York in avdicijo, na kateri ni bila uspešna. V želji, da bi naredila mednarodno kariero, se je preselila v Čikago in pozneje v Los Angeles. V sedemdeset­ih letih ji je resnično uspelo, kar 15 njenih singlov je bilo med prvimi 40 na Billboardo­vi lestvici Hot 100. Njeno ime bo za vedno ostalo povezano s pesmijo I Am Woman, ki jo je napisala z Rayem Burtonom, prelomna je bila tudi za avstralsko glasbeno zgodovino, saj je bila prva skladba avstralske­ga avtorja ali avtorice, ki je dobila grammyja. Kako izjemen je bil njen vpliv, se je pokazalo leta 2010, ko so jo zavrteli na podelitvi oskarjev. Takrat je namreč Kathryn Bigelow kot prva ženska prejela zlati kipec za režijo.

Poročena je bila trikrat, zadnja leta je trpela za demenco. Njena otroka Traci Donat in Jordan Sommers sta povedala, da je bila »čudovita mama, babica in res mogočna ženska«, uteho ob njeni izgubi sta našla v spoznanju, da bo »njen glas živel večno«. O njej je režiserka Unjoo Moon lani posnela ilm z enakim naslovom, kot ga nosi pesem, ki je zaznamoval­a njeno življenje.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia