Delo (Slovenia)

Novi kuvajtski emir

-

Po torkovi smrti 91-letnega kuvajtskeg­a emirja Sabaha al Ahmeda al Sabaha je včeraj kot novi emir prisegel njegov polbrat Navaf al Ahmed al Sabah. Med govorom v narodni skupščini je bil vidno pretresen zaradi smrti predhodnik­a, ki je zalivski državi vladal 14 let. »Dragoceno zaupanje, ki nam ga je podelil narod Kuvajta, bomo ščitili z življenjem,« je dejal šejk Navaf po prisegi. V govoru pred poslanci, ki so po epidemiolo­ških pravilih sedeli na varni razdalji in z zaščitnimi maskami, je 83-letnik obljubil, da bo služil narodu. Posmrtne ostanke šejka Sabaha al Ahmeda al Sabaha naj bi včeraj prepeljali v Kuvajt z letalom iz Minnesote, kjer je bil od julija na zdravljenj­u. Iz emirjeve palače so sporočili, da bodo na pogrebu lahko samo sorodniki. S tem bi se radi izognili zbiranju množic med epidemijo novega koronaviru­sa. V državi se je že začelo štirideset­dnevno žalovanje.

Sabah je prevzel vodenje z nafto bogatega Kuvajta leta 2006, 50 let je nadzoroval zunanjo politiko države. Njegovo vladavino so zaznamoval­a prizadevan­ja za umiritev regionalni­h sporov, velikokrat je igral vlogo posrednika. Bil je v dobrih odnosih z Iranom, ki velja za sovražnika številnih držav v regiji. Prav tako je ohranil dobre odnose s Katarjem, ko so druge države na Arabskem polotoku leta 2017 z njim prekinile odnose.

Od pokojnega emirja so se poslovili številni voditelji. »Danes smo izgubili brata ter modrega in ljubečega voditelja, ki si je prizadeval za arabsko enotnost,« je na twitterju zapisal jordanski kralj Abdulah II.

Novi emir Navaf je postal kronski princ leta 2006. Služil je kot minister za obrambo, ko so državo leta 1990 napadle iraške sile.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia