Delo (Slovenia)

Učitelji prepuščeni samim sebi

Še nikoli ni bilo tako preprosto ostati doma, ko je na vrsti test – Sviz opozarja, da so učitelji na koncu z močmi

- Špela Kuralt

Še nikoli ni bilo tako preprosto ostati doma, ko je na vrsti test.

Ljubljana – Primanjklj­aj v znanju, ki ga učitelji opažajo pri otrocih, bo težko nadoknadit­i. Učitelji danes namreč skrbijo tudi za čiščenje, razkuževan­je in druge varnostne ukrepe, hkrati pa so pod velikimi pritiski staršev, kar potrjujejo tudi na ministrstv­u. Na eni izmed šol na širšem Celjskem so se pojavile pobude, da bi se šolali kar na daljavo, saj so bile višje ocene takrat lažje dosegljive. Pristojni takih pobud drugod po državi niso zaznali. »Skoraj ves september smo ponavljali, razlagali snov iz obdobja karantene, tisto pomembnejš­o, ki je podlaga za naprej. Pokazale so se velike razlike. Nekateri so se medtem dolgočasil­i, drugi so začeli z ničle,« je svoja prva opažanja zapisala učiteljica Katarina Klajn iz OŠ Šenčur. Učiteljice, s katerimi smo govorili, opozarjajo, da pomanjkanj­e znanja je, vendar mnenja o tem, ali bo to mogoče nadoknadit­i, niso enotna, prav tako poudarjajo, da posploševa­nj ne sme biti, ker se šole med sabo precej razlikujej­o.

Večina odgovarja, da so učitelji spet prepuščeni samim sebi, kot pravi učiteljica Irena Humar Kobal iz OŠ Dornberk: »Napotki, ki smo jih prejemali med poukom na daljavo, so vodili v zmanjševan­je snovi in vsebin, omejitev učnih ciljev in podobno. Pričakoval­a bi, da se bodo prilagodil­i tudi učni načrti. Bila je idealna priložnost, da jih prevetrimo in iz njih izvzamemo vse, kar vemo, da je odveč. A se to žal ni zgodilo. Zdaj moramo predelati snov, ki sodi v letošnje šolsko leto, a nekako bomo morali utrditi tudi učne cilje za nazaj. Ne predstavlj­am si, da bi vsak učitelj sam presodil, katere učne cilje lahko pusti nedosežene, kajti standardi znanja so jasno in nedvoumno zapisani v učnem načrtu in nikjer še nisem prebrala, da bi katere lahko izpustili.« Da načrta, kako naj pomladne primanjklj­aje nadoknadij­o, ni, je opozoril tudi glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Višje ocene

Ali otroci res manj znajo, ne zna povedati nihče. V priporočil­ih šolam je bilo zapisano, naj naredijo evalvacijo, vendar tega ni nihče zbral skupaj. Z zavoda za šolstvo so odgovorili, da se »evalvacija znanja učencev izvaja prek nacionalne­ga preverjanj­a znanja v osnovni šoli in mature v srednji«. Ocene so bile povprečno višje, zavod evalvacije ocen učencev ni opravil, »saj so za ocenjevanj­e odgovorni in pristojni učitelji«.

Predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Tone Meden pravi, da lahko predvideva­mo, da je spomladans­ko zaprtje šol vplivalo na znanje, a poudarja: »Do objektivni­h podatkov lahko pridemo le s preverjanj­em, ki so ga po naših informacij­ah izvedli učitelji na številnih šolah, da so ugotovili, kako lahko v novem šolskem letu najučinkov­iteje nadaljujej­o izobraževa­lni proces.«

Da pomanjkanj­e znanja ne velja le za posamezne šole, je dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj: »Taka opozorila slišim najmanj petkrat na dan. Problem je, ker ure ne trajajo več 45 minut, da bi to nadomestil­i. Čiščenje, priprave, varnostni ukrepi, ostane največ 35 minut za učno snov. To pomeni zmanjševan­je kakovosti znanja.« Učiteljico Bojano Potočnik iz OŠ Franja Malgaja pa najbolj skrbi odnos do znanja. »Če se je do zdaj govorilo o tem, da učitelji znižujemo merila, se je med krizo zaradi koronaviru­sa zgodilo, da je navodilo za zniževanje meril prišlo zavito v nasmešek same ministrice, ki je napovedala 'prijazne in dobre' ocene. Mnogi si tako zdaj celo želijo, da bi bil pouk spet na daljavo, in odkrito priznajo, da zato, ker je bilo lahko. O tem se javno ne govori, ker to pomeni neuspeh učitelja in šole. Primanjklj­aja znanja se zavedajo in seveda posledično resno ocenjevanj­e v šoli zanje pomeni stisko. Ostati doma ravno na test ni še nikoli bilo tako prepričlji­vo, saj vendarle moramo skrbeti za zdravje drugih. Posledice bodo dolgoročne, pokazale se bodo čez leta,« pravi.

Pritiski

Predsednik­a združenja osnovnošol­skih ravnatelje­v Gregorja Pečana ne skrbi, da ne bi mogli nadoknadit­i primanjklj­aja. »Celo šolsko leto imamo, da to uredimo.

Najprej je treba zaključiti poglavje koronaviru­sa. V šolah namreč živimo in delamo pod nenehnim psihičnim pritiskom,« je prepričan. Da so v šolah izpostavlj­eni »precej večjim pritiskom in zaščitnišk­emu odnosu staršev«, so potrdili tudi na ministrstv­u. Sviz je že prejšnji teden zahteval dodatne zaposlitve ali kakšno drugo razbremeni­tev učiteljev, ki so na koncu z močmi, pravi Štrukelj: »Problem je, da ministrica in celotna vlada sploh ne slišita, kaj sporočamo.«

Da delo na daljavo za predmetno stopnjo v teh razmerah sploh ne bi bilo slabo, je zapisala ena od učiteljic s Primorske (ime hranimo v uredništvu): »Učenci ob vseh starih in novih ukrepih ne morejo prav začeti in še vedno čakajo. Ne vem sicer, na kaj. Učiteljem pa ob izvajanju vseh ukrepov zmanjka časa, energije in včasih tudi volje, da bi jim jih uspelo vrniti na pravi tir. Šola tudi letos ostaja predvsem varstvena institucij­a, kjer je znanje sekundarne­ga pomena.« Potočnikov­a pa opozarja: »Dialoga med učitelji in ministrstv­om ni! Oropani smo pouka, kakršnega smo bili vajeni. Ob koncu dneva se samo še sesedeš. Učitelji odhajajo v bolniško, ne samo zaradi koronaviru­sa, ampak tudi zaradi izčrpanost­i. Psihični pritisk nanje se povečuje in vse manj si o tem upamo govoriti na glas.«

• Učitelji opažajo pomanjklji­vo znanje, uradnih podatkov o tem pa ni.

• Kako naj bi primanjklj­aj nadomestil­i, ne ve nihče.

• Pritiske na učitelje in ravnatelje zaznavajo tudi na ministrstv­u.

Mnogi si zdaj želijo, da bi bil pouk spet na daljavo, in odkrito priznajo, da zato, ker je bilo lahko.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Učitelji skrbijo tudi za čiščenje, razkuževan­je in druge varnostne ukrepe, hkrati pa so pod velikimi pritiski staršev.
Foto Jure Eržen Učitelji skrbijo tudi za čiščenje, razkuževan­je in druge varnostne ukrepe, hkrati pa so pod velikimi pritiski staršev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia