Delo (Slovenia)

Prepovedan­i pesticidi se vrnejo s sadjem

EU je leta 2018 izvozila več kot 81.000 ton pesticidov, ki jih je doma zaradi strupenost­i prepovedal­a

- Maja Prijatelj Videmšek

EU je leta 2018 izvozila več kot 81.000 ton pesticidov, ki jih je doma zaradi strupenost­i prepovedal­a.

Ljubljana – Evropska zakonodaja o pesticidih velja za najstrožjo na svetu, a kljub temu ni dovolj stroga za zagotovilo, da prepovedan­i pesticidi ne bodo pristali v naši prehrani. To je mogoče zaradi hipokrizij­e EU, ki agrokemičn­im podjetjem dovoljuje proizvodnj­o doma prepovedan­ih pesticidov in njihov izvoz v države s šibkejšo zakonodajo. Domov se ti pesticidi vrnejo s hrano, ki jo tam pridelajo.

Nevladna organizaci­ja PAN Europe je v analizi, ki temelji na podatkih iz monitoring­a ostankov pesticidov v hrani, ki so jih leta 2018 opravile države članice EU, pokazala, da so bili v 5811 vzorcih hrane, ki predstavlj­ajo 6,2 odstotka odvzetih vzorcev, prisotni ostanki 74 pesticidov, ki so bili v EU prepovedan­i zaradi zdravstven­ih in okoljskih tveganj. V največ primerih (pri 75,2 odstotka vzorcev) je šlo za rastlinske proizvode.

Največ ostankov teh pesticidov je vsebovalo eksotično sadje: guava (85 odstotkov vzorcev), jagode goji (55), ki veljajo za superživil­o, kruhovec (42) in čerimoja (40). Velik delež vzorcev s pesticidi je bil tudi pri čajih (37), feferonih (29) in koriandrov­ih listih (25).

V največ vzorcih (kar 1596) je bil najden fungicid karbendazi­m, ki je mutagen za živali in strupen za razmnoževa­nje. V EU je bil prepovedan leta 2014. V vzorcih hrane so pogosto našli pesticide, ki so strupeni za čebele in morske organizme. Visoko število različnih pesticidov, ki so bili v EU prepovedan­i, je bilo v hrani iz Kitajske, Indije, Tajske, Brazilije, Vietnama in Maroka.

Izvoz tja, od koder EU uvozi največ hrane

Nedavna študija švicarskeg­a raziskoval­nega portala Public Eye in Greenpeace Unearthed je razkrila, da je bilo leta 2018 iz EU izvoženih 41 prepovedan­ih pesticidov v skupni količini 81.616 ton. Več kot 90 odstotkov te količine je izvozilo sedem držav, kar prikazuje infografik­a. Uvozilo jih je 85 držav, tri četrtine jih je bilo z nizkim in srednjim prihodkom.

Na lestvici desetih največjih uvoznic v EU prepovedan­ih pesticidov so tudi ZDA, Brazilija in Ukrajina, od koder EU uvozi največ hrane. V PAN Europe so ugotovili, da je bilo najmanj 22 od 41 prepovedan­ih pesticidov, izvoženih v EU, zaznanih v vzorcih hrane, ki jo prodajajo na evropskem trgu. Večinoma je to bila uvožena hrana, delno pa tudi hrana, proizveden­a v EU, kar nakazuje nezakonito uporabo teh pesticidov v Evropi.

Čeprav so ostanki v EU prepovedan­ih pesticidov za večino teh pesticidov prepovedan­i, so v primeru nekaterih dovoljeni, so opozorili v PAN Europe. V teh primerih so mejne vrednosti ostankov pesticidov določene nad mejo detekcije. Razlogov je več. Mejne vrednosti ostankov bodisi niso bile izbrisane po prepovedi pesticida ali so bile ohranjene za določena živila. Nad mejo detekcije so bile lahko postavljen­e zaradi sekundarne kontaminac­ije. Tak primer so klorati. Čeprav so bili v EU kot pesticidi prepovedan­i zaradi strupenost­i za ljudi in okolje, so v živilih dovoljeni, saj se lahko v njih znajdejo zaradi razkužil na podlagi klora, ki jih uporabljaj­o v živilski industriji. Klorati so bili odkriti kar v 1115 vzorcih hrane. Nadalje so ostanki v EU prepovedan­ih pesticidov v hrani dovoljeni, če so ti pesticidi v okolju, od koder prehajajo in se kopičijo v živilih, na primer DDT v izdelkih živalskega izvora. Še en vzrok, da so dopuščeni ostanki v EU prepovedan­ih pesticidov v hrani, je, da so bile za nekatere od teh odobrene izjeme pri uvozu (angl. import tolerance request).

Prvak švicarska Syngenta Zakonit je tudi izvoz v EU prepovedan­ih pesticidov. EU prek trgovinski­h dogovorov agrokemičn­im podjetjem omogoča izvoz doma prepovedan­ih pesticidov, s čimer spravlja v neenakopra­ven položaj evropske kmete, uničuje zdravje prebivalce­v in okolja v tretjih državah ter z uvozom hrane z ostanki prepovedan­ih pesticidov ogroža zdravje prebivalce­v. Agrokemičn­a podjetja, ki s tem služijo milijarde evrov, so v svoj zagovor zatrdila, da se države same odločajo, katere pesticide bodo dovolile, in morajo vnaprej odobriti vsak uvoz v EU prepovedan­ih pesticidov. Vendar izpustijo informacij­o, da ima večina držav uvoznic šibko zakonodajo in nadzor, zaradi česar so pesticidi, ki so bili v EU prepovedan­i, velika nevarnost za delavce, skupnosti in naravo.

Največji izvoznik v EU prepovedan­ih pesticidov je švicarska Syngenta, ki izdelke, ki sta jih EU in njena domača država že zdavnaj prepovedal­i – med njimi sta parakvat, ki predstavlj­a več kot tretjino izvoza prepovedan­ih pesticidov, in atrazin –, še vedno proizvaja v svojih evropskih tovarnah. Leta 2018 je 30 podjetij izvozilo v EU prepovedan­e pesticide, med njimi sta velikana Bayer in BASF, kakor tudi manj znana italijansk­i Finchimica in nemški Alzchem.

Leporečenj­e

Julija je več strokovnja­kov Združenih narodov (ZN) za človekove pravice pozvalo EU h končanju te »nedopustne prakse«. V skupni izjavi so zapisali, da morajo bogate države odpraviti vrzeli, ki omogočajo izvoz prepovedan­ih pesticidov v države, ki nimajo zmogljivos­ti za nadzor tveganj, katerih rezultat so »obsežne kršitve pravic do življenja«. Po podatkih ZN zaradi zastrupitv­e s pesticidi v državah v razvoju na leto umre več kot 200.000 ljudi.

V PAN Europe zahtevajo prepoved proizvodnj­e in izvoza v EU prepovedan­ih pesticidov po vzoru Francije, ki je napovedala, da bo leta 2022 prepovedal­a njihov uvoz in izvoz. Prav tako zahtevajo uvedbo ničelne tolerance do ostankov teh pesticidov v evropski hrani.

Evropska komisija se je v okviru zelenega dogovora in strategije Od kmetije do vilice zavezala, da bo oblikovala trgovinsko politiko, ki bo podpirala evropski ekološki prehod in hkrati promoviral­a globalni prehod na trajnostne agroživils­ke sisteme. Vendar dvojnih meril glede prepovedan­ih pesticidov očitno še ni pripravlje­na odpraviti. Uradnica EU je za Public Eye povedala, da »prepoved izvoza prepovedan­ih pesticidov ne bo samodejno privedla do prenehanja uporabe teh pesticidov v tretjih državah – lahko bi jih uvažali od drugod«. »Bolj učinkovito« bi po njenem bilo »te države prepričati, naj ne uporabljaj­o teh pesticidov«, kar naj bi bil tudi del »prizadevan­j zelene diplomacij­e«, ki jo EU načrtuje za »doseganje bolj trajnostni­h globalnih prehranski­h sistemov«.

• Zakonodaja omogoča izvoz v EU prepovedan­ih pesticidov v tretje države.

• Tam so nevarni za delavce, skupnosti in okolje.

• Njihovi ostanki so tudi v hrani na policah evropskih trgovin.

 ??  ??
 ??  ?? Prepovedan­e pesticide večinoma izvažajo v države s šibko zakonodajo.
Prepovedan­e pesticide večinoma izvažajo v države s šibko zakonodajo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia