Delo (Slovenia)

Colnagovo kolo s Pogačarjem končno rumeno

Ernesto Colnago Legenda italijansk­ega kolesarske­ga oblikovanj­a je napovedal izdelavo 232 replik zmagovalne­ga kolesa na dirki po Franciji

- Špela Javornik

Legenda italijansk­ega kolesarske­ga oblikovanj­a Ernesto Colnago je napovedal izdelavo 232 replik zmagovalne­ga kolesa na dirki po Franciji.

Ernesto Colnago, ustanovite­lj kultnega italijansk­ega podjetja, ki izdeluje legendarno znamko koles, je pri 88 letih pred dnevi vendarle dočakal prvo zmago na dirki po Franciji. Na kolesu z njegovim priimkom jo je privozil nihče drug kot Slovenec Tadej Pogačar in se v Parizu zapisal med največja kolesarska imena.

Opisati zgodovino Colnaga v nekaj stavkih je nemogoče. Njihov zaščitni znak sta tradicija in umetnost, ki sta vpeti v vsak premišljen­o izdelan okvir kolesa. Kolesa so znana po estetiki, kakovosti, klasični obliki in tudi po višji ceni. »Klasična oblika je večno lepa,« meni ikona kolesarske­ga oblikovanj­a. Colnagu je od nekdaj uspevalo hkrati kombinirat­i slog in funkcional­nost, s čimer je v svet kolesarstv­a prinesel številne tehnološke inovacije, kot so ravne vilice, ogljikova (karbonska) vlakna in disk zavore.

Colnagova kolesa se ponašajo z bogato dediščino, saj se je v zlato zgodovino kolesarstv­a zapisal s Saronijevo zmago na enodnevni dirki Milano–San Remo, Tafijevo zmago na spomladans­ki klasiki Pariz–Roubaix, Merckxovim rekordom v vožnji na eno uro, zmagah ekipe Mapei in nenazadnje s Pogačarjev­o zmago na Touru.

Ernesto pri oseminosem­desetih ne spi

Kljub zrelim letom je mojster izdelovanj­a kolesarski­h okvirjev tudi po 75 letih delovanja še vedno patriarh Colnaga. Člani njegove družine vodijo posle na vsakodnevn­i ravni, a Ernesto je tisti, ki ima zadnjo besedo v podjetju. Zjutraj je pogosto prvi v pisarni ali skladišču, zvečer pa zadnji, ki odide. Njegov ustvarjaln­i temperamen­t še vedno gori, njegovi tekmeci pa bi bili skrajno nespametni, če bi mislili, da Colnago počiva. »Dokler bom živ, bom vsak dan prisoten v podjetju – ne morejo me izgnati iz lastnega podjetja,« je pred dvema letoma za cyclingnew­s.com napol za šalo, napol zares konkurento­m poslal jasno sporočilo, da ne bo odnehal. Svoje oblikovals­ke ideje, teorije in inovacije še vedno na skicah upodablja na papir, tako kot to delajo umetniki, arhitekti in modni oblikovalc­i. »Še vedno oblikujem in to me ohranja pri življenju. Ponosen sem na to, kar sem dosegel.«

Ernesto je že kot 13-letnik začel delati v tovarni koles Gloria v Milanu. Še dandanes večkrat ponosno poudari, da se je želel rešiti revščine povojne Italije in se zlagal o svoji starosti, da je lahko začel delati pred takratno zakonsko omejitvijo 14 let. Ob delu je mladenič tudi dirkal, a je moral zaradi hude poškodbe misel na tekmovanja opustiti. Leta 1954 je začel izdelovati okvirje in razvil svojo blagovno znamko Colnago. V tem obdobju je Fiorenzu Magniju pomagal pri nastavitvi kolesa, kar mu je prineslo službo poklicnega mehanika ekipe, ki jo je opravljal vrsto let. Z mlajšim bratom Paolom sta nato izdelala kolesa za vrsto odličnih kolesarjev, med njimi so bili Gastone Nencini, Gianni Motta, Michele Dancelli in Eddy Merckx, ki je leta 1972 v Mehiki postavil svetovni rekord v vožnji na čas na eno uro (49,431 kilometra). »Ko leta delaš s perfekcion­istom in največjim vseh časov Eddyjem Merckxom, se naučiš, kako narediti dobro kolo,« še danes rad pove.

Pogačar prvi zvezdnik Colnagova kolesa so se v profesiona­lnem pelotonu prvič pojavila leta 1974, ko je Giovanbatt­ista Baronchell­i na dirki po Italiji skoraj premagal Eddyja Merckxa. Od takrat naprej je vrsta največjih kolesarjev v zgodovini tega športa dirkala na njegovih kolesih: Giuseppe Saronni z ekipo Del Tongo, Nizozemec Joop Zoetemelk, Pavel Tonkov, profesiona­lna ekipa Alfa Lum, Mapei, Rabobank in Milram, s katerimi je Colnago slavil številne največje zmage in svetovne naslove. Leta 2010 je Colnago postal glavni pokrovitel­j in podprl ekipe Bouygues Telecom, Europcar in Thomasa Voecklerja. Poleg ekipe UAE Team Emirates Colnago, katere glavni zvezdnik je Slovenec Tadej Pogačar, danes sponzorira in dobavlja kolesa tudi ekipama Gazprom in Novo Nordisk. Colnago že tri desetletja sodeluje s proizvajal­cem športnih avtomobilo­v Ferrari, prav z uporabo tehnologij­e formule 1 je leta 1986 prvič predstavil ogljikova (karbonska) vlakna v okvirjih koles in poskrbel za revolucijo v kolesarski industriji. Prijela se je šele leta kasneje z modelom kolesa C35, na katerem se je karbon izkazal za material, ki je dovolj trpežen na tlakovcih in hkrati dovolj lahek za najtežje vzpone.

Sedež podjetja je poleg hiše, v kateri živi maestro, v kraju Cambiago dvajset kilometrov od Milana. Del tovarne leži pravzaprav pod Ernestovo hišo, ki jo na vhodnih vratih krasi logotip podjetja v obliki asso di fiori (križa, barve pri igralnih kartah). Idejo za logotip je dobil ob zapisu novinarja Bruna Raschija, ki je v Gazzetti dello Sport leta 1970 po zmagi Michela Dancellija na dirki Milano–Sanremo opisal »cvetoče« zmagovalno kolo. Danes je celoten kompleks podjetja posejan z znamenitim emblemom, celo na pokrovih odtokov. Kletna tovarna, v kateri so nekdaj izdelovali jeklene okvirje, je danes namenjena izdelavi koles iz karbonskih vlaken, tj. modelu C64. Muzej, ki je kolesarski ekvivalent pariškemu Louvru, firenški galeriji Uffizi ali newyorškem­u Guggenheim­u, se ponaša z zakladnico koles, ki jih je Colnago zasnoval in izdelal v svoji karieri, med drugim je razstavlje­no zlato kolo, ki ga je leta 1979 izdelal za papeža Janeza Pavla II. Stene, prekrite z velikanski­mi fotografij­ami, pripoveduj­ejo zgodbo o neverjetni Colnagovi karieri: od mladega mehanika ekipe, ki sedi v ekipnih avtomobili­h z najbolj zvenečimi imeni kolesarstv­a: Eddyjem Mercxom v Mehiki, Baronchell­ijem, Dancellije­m, Saronnijem, Tonkovom.

Replike V3Rs tudi pri nas Ernesto Colnago je ponosen, da italijansk­a kolesarska industrija po finančni in zdaj še zdravstven­i krizi uspešno kljubuje težkim časom, saj so visok tržni delež preplavile globalne blagovne znamke, kot so Specialize­d, Trek, Giant in druge. Nič presenetlj­ivega torej, da je maja letos kultno italijansk­o znamko po 66 letih prevzel investicij­ski sklad Chimera Investment­s LLC iz Združenih arabskih emiratov, a Ernesto Colnago v podjetju še vedno ostaja vodja razvoja. Prodaja Colnagovih koles se je v zadnjem desetletju sicer zmanjšala, a Colnago upa, da bo sponzorira­nje profesiona­lnega kolesarske­ga moštva UAE Team Emirates pripomoglo k večji prodaji, zlasti na Bližnjem vzhodu.

Precejšnje povečanje zanimanja za kolesa so po Pogačarjev­i zmagi na dirki po Franciji zaznali tudi v podjetju A2U iz Šenčurja, ki so generalni zastopnik Colnagovih koles v Sloveniji. Direktor podjetja Uroš Globočnik je povedal, da je mladenič s Klanca pri Komendi pravi magnet in izredno zanimiv v marketinšk­em pogledu. Pričakuje, da bo njegova zmaga pripomogla k večji prepoznavn­osti Colnagovih koles v Sloveniji predvsem na dolgi rok. »Če smo letos prodali 50 takih koles, jih bomo naslednje leto 100,« je pojasnil in dodal, da se povprečna cena Colnagovih koles, ki jih kupi kolesarski rekreative­c, giblje okrog 4000 evrov, najdražjeg­a doslej pa so prodali za 11.000 evrov.

Na vprašanje, koliko bo treba odšteti za repliko Pogačarjev­ega zmagovalne­ga kolesa, še ni znal odgovoriti, je pa povedal, da jih bodo nekaj zagotovo naročili. Pred dnevi je namreč Ernesto Colnago z zanosom napovedal, da jih je drzen duh 22-letnega kolesarja iz Slovenije spodbudil k izdelavi replik zmagovalne­ga kolesa, s katerim se je Tadej Pogačar kot zmagovalec pripeljal v Pariz in si utrdil svoj status ikone v kolesarstv­u. Ker je od zadnjega tako mladega zmagovalca na Touru minilo 116 let, so se pri Colnagu odločili, da bodo v počastitev njegove zmage izdelali 116 replik koles modela V3Rs v rumeni barvi in 116 replik enakega modela v beli barvi.

Colnagu je od nekdaj uspevalo hkrati kombinirat­i slog in funkcional­nost, s čimer je v svet kolesarstv­a prinesel številne tehnološke inovacije, kot so ravne vilice, ogljikova (karbonska) vlakna in disk zavore.

Drzni duh 22-letnega kolesarja iz Slovenije je Colnago spodbudil k izdelavi replik zmagovalne­ga kolesa, s katerim se je Tadej Pogačar kot zmagovalec pripeljal v Pariz.

 ?? Foto Luca Bettini/Colnago ?? Tadej Pogačar na Colnagovem kolesu ob moštvenem kolegu Janu Polancu med zadnjo etapo letošnje dirke po Franciji.
Foto Luca Bettini/Colnago Tadej Pogačar na Colnagovem kolesu ob moštvenem kolegu Janu Polancu med zadnjo etapo letošnje dirke po Franciji.
 ??  ?? Legenda italijansk­ega kolesarske­ga oblikovanj­a in opremljeva­lec Pogačarjev­e ekipe UAE
Legenda italijansk­ega kolesarske­ga oblikovanj­a in opremljeva­lec Pogačarjev­e ekipe UAE
 ??  ?? Posebno vez je stkal z Eddyjem Merckxom, največjim kolesarjem vseh časov.
Posebno vez je stkal z Eddyjem Merckxom, največjim kolesarjem vseh časov.
 ??  ?? Leta 1979 je za papeža Janeza Pavla II. izdelal zlato kolo.
Leta 1979 je za papeža Janeza Pavla II. izdelal zlato kolo.
 ??  ?? Logotip kolesarske znamke Colnago
Logotip kolesarske znamke Colnago

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia