Delo (Slovenia)

Dodatke tistim, ki si jih zaslužijo

- Janez Tomažič o plačah in dodatkih

Slovenija za delovanje potrebuje močan javni sektor, zasebni in javni sektor pa naj delujeta z roko v roki.

Statističn­i urad je objavil, da so bile v javnem sektorju povprečne bruto plače za letošnji marec, april, maj in junij višje od povprečne bruto plače za februar, v zasebnem sektorju pa sta bili višji od povprečne bruto plače za februar samo povprečni bruto plači za april in maj, povprečni bruto plači za marec in junij pa sta bili nižji. Plače v javnem sektorju so napihnili predvsem dodatki zaradi epidemije koronaviru­sa.

Slovenija za delovanje potrebuje močan javni sektor, zasebni in javni sektor pa naj delujeta z roko v roki. Šolski sistem, denimo, zagotavlja kader, ki ga gospodarst­vo potrebuje. Če so ljudje zdravi, lahko delajo ter pripomorej­o k rasti in razvoju, za kar potrebujem­o soliden zdravstven­i sistem z motivirani­m osebjem. Moj namen ni netiti spora med sektorjema, želim pa opozoriti, da nekaterim v javnem sektorju med krizo zaradi koronaviru­sa ni bilo hudega, z malo pretiravan­ja bi lahko rekli, da so se na višje plače kar nekako navadili in so razočarani, ko se vračamo v normalno življenje. Nekateri sindikalis­ti so prav nejevoljni, ker vlada ne razglasi epidemije (ki bi avtomatičn­o prinesla dodatke).

Včasih je veljalo, da je zaposlitev v javnem sektorju varna, plača je sicer nekoliko nižja, izguba zaposlitve pa ni mogoča. Delati v zasebnem sektorju je pomenilo, da zaslužiš nekoliko več, ta premija pa nekako pokrije tveganje, da lahko izgubiš zaposlitev. Denimo zaradi stečaja delodajalc­a. Zdi se, da se ta neformalni dogovor nekako podira oziroma nagiba v smer, da so tudi v javnem sektorju nekateri dobro plačani, možnosti za izgubo službe pa seveda ni. O marsikater­em prejemniku dodatkov zaradi koronaviru­sa bi težko rekli, da je veliko tvegal. Med bolj izpostavlj­enimi je RTV, ki je del javnega plačnega sistema, v hiši pa poteka razprava, da so se dodatki delili po nenavadnem ključu.

Kot družba bomo lahko napredoval­i samo, če bodo nagrajevan­i tisti, ki več prispevajo ali nosijo tveganje, ne pa kar vsi, ker se s tem vzvodom rešuje domnevna težava prenizkih plač.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia