Delo (Slovenia)

Težavno razporejan­je bremen

-

Solidarnos­tni mehanizem, po katerem bi morale države velike evropske družine prevzeti del migrantske­ga bremena, ki sta ga najbolj nosili Grčija in Italija, se je bolj kot ne izjalovil. Zdaj iščejo nove rešitve, a je do solidarnos­ti med članicami EU še daleč, saj se predvsem države višegrajsk­e skupine, pridružila se jim je še Slovenija, odkrito otepajo obveznega prevzema bremena.

Slovenija bi morala na podlagi sklepa sveta EU iz leta 2015 prevzeti 567 ljudi, od tega 218 iz Italije in 349 iz Grčije. Toda nismo uresničili niti polovice zaveze, saj je do zdaj prišlo 253 migrantov oziroma 44,6 odstotka predvideni­h. A jih je nekaj kljub ponujeni roki pomoči odšlo drugam, trenutno jih je v Sloveniji le še 175.

Iz Italije so premestili 81 oseb, od tega 77 državljano­v Eritreje, tri državljane Sirije in enega državljana Jemna. Iz Grčije pa 172 oseb, od tega 149 državljano­v Sirije, 17 državljano­v Iraka in šest ljudi brez državljans­tva.

Skupno so v času projekta izdali 234 odločb o priznanju statusa begunca, 11 odločb o priznanju statusa subsidiarn­e zaščite, pet odločb o zavrnitvi priznanja statusa mednarodne zaščite in tri sklepe o ustavitvi postopka. V enem primeru je bila izdana odločba o prenehanju statusa begunca.

V okviru trajne preselitve (skladno s sporazumom med EU in Turčijo) je Slovenija iz Turčije sprejela 34 beguncev (šest družin iz Sirije), vsem so priznali status begunca. Ena družina (štiri osebe) je podala umik prošnje.

Slovenska vlada je junija 2019 ponudila roko tudi Malti, da prevzame do pet migrantov, ki so se na tej otoški državi izkrcali v operacijah reševanja v Sredozemsk­em morju. Do zdaj sta bila v okviru operacije v Slovenijo premeščena dva prosilca za mednarodno zaščito.

Letos poleti je vlada sklenila, da na podlagi delitve bremen med državami članicami Evropske unije iz Grčije sprejmemo štiri mladoletne prosilce za mednarodno zaščito brez spremstva, mlajše od deset let, ki izpolnjuje­jo pogoje za priznanje mednarodne zaščite.

Ministrstv­o za notranje zadeve je obvestilo pristojne grške službe in evropsko komisijo. Skladno z dogovorjen­imi postopki še vedno poteka postopek identifika­cije mladoletni­kov brez spremstva, ki izpolnjuje­jo pogoje za sprejem v Slovenijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia