Delo (Slovenia)

Zdravstvu se napoveduje ledena doba

Kriza zaradi covida-19 je lahko priložnost za medicino

- Milena Zupanič

Ljubljana – Vodilni slovenski zdravniki že desetletja opozarjajo na težave slovenskeg­a zdravstva. Tokrat so odprli temo, ki je niso še nikoli: menijo, da je ogrožena univerzite­tna medicina, matica, iz katere vse izhaja in brez katere kakovostne slovenske medicine ne bo več. Junija organizira­n posvet na to temo na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti je bolj kot ne izzvenel v prazno. Vse je prekril covid-19, samo težave so ostale.

Vse manj mladih zdravnikov se odloči za univerzite­tno pot, zaradi čezmernega rutinskega dela v obeh univerzite­tnih kliničnih centrih imajo vse manj časa za pedagoško delo in raziskovan­je, ki je bistvena vez s sodobnim medicinski­m svetom, pri čemer se v Sloveniji vloge univerzite­tne medicine ne zavedamo dovolj, saj ni urejeno njeno financiran­je ne njen status, zagotovlje­ni niso kadri ne prostori, so pripovedov­ali vodilni zdravniki interne medicine UKC Ljubljana, ki smo jih povabili na Delovo okroglo mizo, da bi iz prve roke slišali, kaj je narobe, da je pod vprašajem usoda tako pomembnega dela medicine, kot sta izobraževa­nje novih zdravnikov in raziskovan­je za zdravljenj­e najtežjih bolnikov.

Prof. dr. Zlatko Fras, strokovni direktor interne klinike, prof. dr. Aleš Blinc, predstojni­k kliničnega oddelka žilne bolezni, in prof. dr. Samo Zver, predstojni­k kliničnega oddelka za hematologi­jo, so povedali, da se težave ne odpravljaj­o, nasprotno, poglabljaj­o se. »Če ne bomo skočili na vlak, se zdravstvu napoveduje ledena doba,« so menili. Lahko jim verjamemo, saj poznajo sistem do obisti, ob bolniških posteljah in v boju z birokratsk­imi mlini na veter so preživeli več kot 30 let. Po vsem tem času so precej resigniran­i: nihče jih ni hotel slišati, posledice pa nosimo vsi. A zgodovinsk­ega trenutka, kakršen je zdaj, zadnjega pol stoletja ni bilo, menijo. Kriza zaradi covida-19 je priložnost za zdravstvo, je dejal prof. dr. Zlatko Fras. Ko je Slovenska akademija znanosti in umetnosti junija poslala sklepe posveta o vlogi univerzite­tnih bolnišnic v slovenskem zdravstven­em, pedagoškem in znanstveno­raziskoval­nem procesu tudi na ministrstv­o za zdravje, v katerem je opozorila na nevzdržen in neurejen status obeh univerzite­tnih kliničnih centrov in predlagala konkretne ukrepe, med drugim poseben zakon o UKC, so z ministrstv­a prejeli mlačen odgovor. Državna sekretarka Tina Bregant, ki se je podpisala pod odgovor, najbolj izobraženi­h in največjih poznavalce­v na najvišjih mestih v državi ni podprla, temveč je zapisala, da je v zdravstvu tako rekoč vse v redu in da je trenutno veljavna ureditev univerzite­tne medicine ustrezna. Politika se torej v reševanje zdravstva na tej ravni ne namerava vključiti.

Kako naprej, bo objavljeno v jutrišnji Sobotni prilogi v daljšem pogovoru s tremi vodilnimi zdravniki in profesorji UKC Ljubljana.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Univerzite­tna medicina, matica, iz katere vse izhaja, je ogrožena, menijo dr. Zlatko Fras, dr. Samo Zver in dr. Aleš Blinc.
Foto Jože Suhadolnik Univerzite­tna medicina, matica, iz katere vse izhaja, je ogrožena, menijo dr. Zlatko Fras, dr. Samo Zver in dr. Aleš Blinc.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia