Delo (Slovenia)

Bo premier spet na zatožni klopi?

Nepremični­nski posli Tožilstvo naj bi proti Janši vložilo obtožbo zaradi domnevno spornih poslov z zemljišči v Trenti

- I. R.

Ljubljana – Predsednik vlade Janez Janša bi se utegnil spet znajti na zatožni klopi. Specializi­rano državno tožilstvo je proti njemu vložilo obtožbo zaradi domnevno spornih poslov z zemljišči v Trenti, so nam novico, ki se je razširila v javnosti, potrdili neuradni viri.

Zemljišče, poraščeno z gozdom, z ruševino kmetije iz 19. stoletja – skupaj približno 15.613 kvadratnih metrov – je bilo v Janševi lasti od leta 1992 do leta 2005. Prvak SDS se je zaradi nje znašel v sodni preiskavi suma zlorabe položaja in pravic, poleg njega sta v postopku tudi nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurograden­j Klemen Gantar zaradi očitkov tožilstva, da sta Eurogradnj­e in Imos preplačala nakup zemljišča v Trenti in s tem Janši omogočila pridobitev premoženjs­ke koristi dobrih sto tisoč evrov, smo pisali.

Imos je marca leta 2005 za 56 milijonov tolarjev (236.100 evrov)

Janši, ki je bil takrat predsednik vlade, prodal trisobno stanovanje, Janša pa naj bi del kupnine pridobil tako, da je podjetju Eurogradnj­e, ki ga je zastopal Gantar, prodal svoje parcele v Trenti. Po pogodbi iz julija leta 2005 so Eurogradnj­e kupile zemljišče za 31,4 milijona tolarjev (131.200 evrov) in ga dva meseca pozneje prodale Imosu za 146.000 evrov, kar naj bi bil formalen prenos, češ da so Eurogradnj­e zemljišča plačale z denarjem, ki jim ga je na začetku maja leta 2005 nakazal Imos. O vrednosti nekdanjega Janševega zemljišča obstaja najmanj sedem različnih mnenj, ocene pa znašajo od 15.000 evrov do dobrih 130.000 evrov.

Nekdanjo Janševo parcelo so januarja leta 2016 na dražbi prodali za 127.500 evrov kranjski nepremični­nski družbi Nepremični­na, d. o. o. Zaradi suma, da naj bi šlo za umetno zvišanje cene (izklicna cena je bila 17.000) z namenom vplivati na izid kazenskega postopka, je tožilstvo proti lastniku nepremični­nske družbe Damjana Podjeda zahtevalo uvedbo preiskave. Postopek za Podjeda je bil pozneje ustavljen. Podjed je zemljišče avgusta leta 2018 prodal za 140.000 evrov podjetniku Roku Rotovniku, ki se ukvarja z mrežnim marketingo­m.

 ??  ?? Obtožba zoper Janeza Janšo in soobdolžen­a še ni pravnomočn­a.
Obtožba zoper Janeza Janšo in soobdolžen­a še ni pravnomočn­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia