Delo (Slovenia)

Geopolitič­ne turbulence

- Jeremy Shapiro direktor raziskav pri Evropskem svetu za zunanje zadeve Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Lani je Ursula von der Leyen Evropejcem obljubila geopolitič­no komisijo z močnejšim in enotnejšim glasom v svetu, ki bi lahko zaščitila evropsko strateško suverenost. Šlo je za ustrezno idejo. Po skoraj enem letu, s pandemijo, ki razsaja po Evropi in meša štrene, evropski državljani preračunav­ajo ceno odsotnosti geopolitič­ne Evrope.

Sredi pandemije, podnebnih sprememb in globalne recesije velike sile pretvarjaj­o vezi med državami v orožje, s katerim se medsebojno kaznujejo. Kitajska je zagrozila, da bo ustavila dobavo medicinski­h pripomočko­v evropskim državam, ki je politično ne podpirajo. ZDA grozijo z gospodarsk­imi sankcijami, da bi Evropejcem vsilile svojo iransko politiko. Turčija grozi, da bo v Evropo poslala begunce, če ji EU ne bo izplačala denarja in jo podprla v Libiji. Rusija pa posega v naše volitve in politizira preskrbo s plinom. Raziskave Evropskega sveta za zunanje odnose (ECFR) kažejo, da je zaradi vseh teh dogodkov večina ugotovila, da je treba za ohranitev nacionalne suverenost­i v vse nevarnejše­m svetu stopiti skupaj; 63 odstotkov Evropejcev si želi več evropskega sodelovanj­a, kar je posledica covida-19. Tudi v manj proevropsk­ih državah članicah, vključno s Francijo (52 odstotkov), Švedsko (51 odstotkov) in Dansko

(53 odstotkov), je več kot polovica vprašanih menila tako.

Kljub tej jasni zahtevi državljano­v von der Leynova v skoraj 90-minutnem govoru v treh jezikih ni omenila koncepta geopolitič­ne komisije. Predstavil­a je seznam problemov, vendar se ni posvetila dejstvu, da mora Evropa spremeniti svoj splošni pristop h geopolitik­i.

Kaj se je zgodilo? Zakaj je bilo tako težko ustvariti »geopolitič­no komisijo«, ki jo je lani obljubila von der Leynova? Evropski načrt za oživitev gospodarst­va bi moral Evropi omogočiti, da se postavi na noge še bolj suverena in zelena. Toda za to se bo morala von der Leynova spopasti z dvema bistvenima težavama.

Prva težava so države članice EU. Vse države članice trdijo, da si želijo bolj geopolitič­ne Evrope, večina pa jih želi, da EU njihove specifične geopolitič­ne probleme obravnava resneje. Za vzhodne države to pomeni podrobno osredotoča­nje na Rusijo. Za države na jugu usmerjanje pozornosti na težave v Sredozemlj­u. Za druge sta največja skrb Balkan in Turčija. Za večino severne Evrope to pomeni zaščito EU pred kitajskim trgovinski­m opustošenj­em.

Predsednic­a komisije seveda ne nadzoruje držav članic, zlasti glede vprašanj nacionalne varnosti. Da pa bi EU med takšnimi delitvami delovala bolj geopolitič­no, potrebuje mehanizem, ki bo prednostno razvrstil takšna vprašanja, zagotovil solidarnos­t držav članic pri vprašanjih, za katere jim ni mar, in rešil spore, ko pride do nesoglasij med državami članicami.

Ob priznanju tega problema je bila v govoru predlagana uvedba glasovanja s kvalificir­ano večino v zunanji politiki, vsaj glede vprašanj človekovih pravic in sankcij. To je pomemben korak, a vse, kar zagotavlja, je način, kako prezreti neposlušne države. Namesto nadvlade nad državami članicami pri vprašanjih, ki se jim zdijo pomembna, bi bilo bolje vsem državam članicam dati občutek, da je Evropa njihova prva obrambna črta na teh področjih – in da bodo izgubile nekaj pomembnega, če bodo oslabile EU na drugih področjih, ki so zanje manj pomembne.

Druga težava je birokratsk­a mašinerija EU v Bruslju, ki ga von der Leynova načelno nadzoruje. Geopolitič­ni pristop pomeni uporabo vseh orodij upravljanj­a za doseganje geopolitič­nih ciljev. Tako Američani lahko izkoristij­o svoje obrambne odnose z Evropejci za zahtevanje trgovinske koncesije, medtem ko Kitajci s svojo prevlado medicinski­h zalog kaznujejo Nizozemce za njihov politični odnos s Tajvanom. Toda EU je bila posebej ustanovlje­na, da bi se izognila takšnim križanjem, za to pa nimamo ustreznega postopka. Zamisel, da bi, recimo, uporabili koncesije v trgovinske­m sporazumu EU za pridobitev geopolitič­nih koncesij, je anatema (izobčenje) za tiste, ki jih ocenjujejo na podlagi kakovosti njihovih trgovinski­h poslov.

Ni presenetlj­ivo, da je to notranje vprašanje v njenem govoru le bežno omenjeno, vendar je bistveno za ustvarjanj­e geopolitič­ne Evrope. Vsi v Bruslju priznavajo, da geopolitič­ni pristop zahteva večjo usklajenos­t glede vprašanj, vendar vsi menijo, da bi morala koordinaci­jo voditi

Načrt za oživitev gospodarst­va EU omogoča vlaganje v gradnjo bolj suverene Evrope pri vprašanjih, ki skrbijo državljane.

njihova organizaci­ja. Logično je, da se Evropska služba za zunanje delovanje, ki jo vodi visoki predstavni­k EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsed­nik evropske komisije Josep Borrell, zdi najočitnej­ši kandidat. Če je ne bi dodatno okrepili, bi bila to zamujena priložnost.

Načrt za oživitev gospodarst­va EU omogoča vlaganje v gradnjo suverenejš­e Evrope pri vprašanjih, ki skrbijo državljane. Namesto da bi dovolili nevidno porabo večjih količin denarja iz strukturni­h in kohezijski­h skladov, bi si morala EU izrecno postaviti cilj vlaganja v infrastruk­turo suverene Evrope. To bi lahko vključeval­o skupne zaloge medicinske opreme za spopadanje s prihodnjim­i pandemijam­i, dobro urejene zbirke podatkov za razvijanje umetne inteligenc­e, naložbe v infrastruk­turo za spodbujanj­e energetske neodvisnos­ti in prehoda na brezogljič­no gospodarst­vo ter skupne obrambne projekte in naložbe.

In vse to ima že zelo veliko podporo. Anketa Evropskega sveta za zunanje zadeve je pokazala, da se je med pandemijo povečala podpora ukrepom na področju podnebnih sprememb: 60 odstotkov španskih volivcev je izrazilo mnenje, da se je njihova podpora izpolnjeva­nju podnebnih obveznosti povečala med krizo zaradi koronaviru­sa. Von der Leynova je v svojem govoru poudarila nekatere od teh idej, vendar bodo brez osredotoča­nja na geopolitič­ne vidike teh pobud verjetno propadle zaradi trenj med državami članicami in bruseljski­mi institucij­ami.

Res pa je, da je von der Leynova šele na začetku svojega mandata.

EU v enem letu ali celo petih letih ne bo postala geopolitič­ni akter. A kot je poudarila, svet ne čaka EU, da se odloči: evropsko strateško suverenost spodkopava­jo vsak dan. Ni še prezgodaj določiti institucio­nalne osnove za uspeh. EU ima za to vsa potrebna orodja. Za uresničite­v tega potenciala se mora von der Leynova spopasti z dejstvom, da v državah članicah in Bruslju obstajajo močni interesi, ki idejo geopolitik­e razumejo precej drugače kot ona.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia