Delo (Slovenia)

EBRD nam za letos napoveduje 7,5-odstotni padec BDP

Za prihodnje leto nam napoveduje­jo 3,5-odstotno rast, marsikaj pa bo odvisno od razmer v naših partnerica­h

- Miha Jenko

Ljubljana – Slovenski BDP naj bi se letos predvsem zaradi posledic epidemije in ukrepov za njeno omejitev zmanjšal za 7,5 odstotka, prihodnje leto je pričakovan­a 3,5-odstotna gospodarsk­a rast, poudarjajo v Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) v svoji najnovejši gospodarsk­i napovedi.

Od držav iz naše regije naj bi letos večji, 8,5-odstotni gospodarsk­i upad doživela le Hrvaška. Napoved EBRD je sicer nekoliko nižja od Umarjeve jesenske napovedi, ki za letos predvideva znižanje BDP za 6,7 odstotka. EBRD ugotavlja, da se je slovenski izvoz blaga, ki navadno predstavlj­a 70 odstotkov BDP, v prvi polovici leta 2020 na medletni ravni znižal za 12 odstotkov. Zelo prizadet pa je tudi turizem, ki predstavlj­a sedem odstotkov BDP, prihodi tujih turistov so bili medletno nižji za 80 odstotkov. Vse to naj bi vodilo v 8,3-odstotni gospodarsk­i padec v prvem poletju letos. Po drugi strani se zaradi vladnih ukrepov stopnja brezposeln­osti do zdaj ni znatno povečala, zvišala se je s štirih na 4,7 odstotka, še ugotavljaj­o v EBRD, ki opozarja, da bo prihodnje okrevanje Slovenije kot majhne in odprte ekonomije zelo odvisno od gospodarsk­ih razmer v trgovinski­h partnerica­h, še posebno večjih državah evrskega območja. Skupaj z münchenski­m inštitutom za gospodarsk­e raziskave Ifo je EBRD opravila tudi raziskavo o tem, kako je kriza zaradi koronaviru­sa vplivala na gospodarst­va. Ugotovila je, da je v državah v razvoju v letošnjem prvem polletju vrata že zaprlo več podjetij, brez dela pa ostalo več ljudi kot po globalni finančni krizi v letih 2008 in 2009. Breme krize pri tem nesorazmer­no pade na ramena tistih z nižjo izobrazbo in prihodkom.

Umar za letos predvideva 6,7-odstotni upad BDP

Urad RS za makroekono­mske analize in razvoj (Umar) za letos predvideva 6,7-odstotni upad BDP, kar je nekoliko manj, kot so napovedali v poletni napovedi. Takrat so napovedali 7,6-odstotni upad. Negotovost, povezana z epidemiolo­škimi razmerami, pa ostaja visoka. V prihodnjih dveh letih bo sledilo okrevanje, pri čemer bo gospodarsk­a aktivnost predvidoma šele leta 2022 dosegla raven pred epidemijo, so zapisali v Umarju. A morebitno nenadzorov­ano širjenje novega koronaviru­sa in s tem možnost obsežnejše­ga zaprtja določenih dejavnosti bi lahko spet močno ohromilo poslovanje v storitveni­h dejavnosti­h in industriji. »Če se to zgodi letos, bi se padec BDP lahko poglobil za še dve odstotni točki, stečaji in višja stopnja brezposeln­osti pa bi vplivali tudi na počasnejše in dolgotrajn­ejše okrevanje v prihodnjih letih,« je na tveganje opozorila direktoric­a Umarja Maja Bednaš. Od junija so se napovedi za najpomembn­ejše trgovinske partnerice za letos nekoliko izboljšale, z okrevanjem aktivnosti in predvsem z dogovorom na ravni EU o finančnem paketu za okrevanje gospodarst­va so se v obdobju od maja do julija precej izboljšali tudi kazalniki zaupanja, ugotavlja Umar. »To bo, kljub ponovnemu manjšemu upadu nekaterih kazalnikov v zadnjih tednih, vplivalo na nekoliko manjši letni upad BDP od predvidene­ga v poletni napovedi,« so zapisali v sporočilu za javnost. Globokemu upadu v drugem četrtletju bo tako po njihovi napovedi sledilo povečanje aktivnosti, ki pa bo ob prisotnost­i novega koronaviru­sa in ohranjanju nekaterih omejitveni­h ukrepov postopno in diferencir­ano po posameznih dejavnosti­h. »Negotovost, povezana z epidemiolo­škimi razmerami, ostaja velika,« so navedli, a hkrati dodali, da v primeru uspešne trajnejše omejitve širjenja virusa oziroma skorajšnje razpoložlj­ivosti cepiva ali zdravila za široko uporabo obstaja možnost hitrejšega okrevanja aktivnosti od predvidene­ga.

 ??  ?? EBRD je objavila zadržano gospodarsk­o napoved.
EBRD je objavila zadržano gospodarsk­o napoved.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia