Delo (Slovenia)

Pot do garažne hiše pri Kinu Šiška bo še dolga

Trg prekomorsk­ih brigad pred leti urejen tako, da so na njem mogoče tudi večje prireditve na prostem

- Aleš Stergar

Ljubljana – Vseh 61 plačljivih parkirnih prostorov na Trgu prekomorsk­ih brigad med Derčevo ulico in Celovško cesto je bilo sredi tedna zasedenih, v začetku tedna pa je bilo še mogoče najti nekaj prostih. Ljubljansk­a občina je začela obravnavat­i pobude za gradnjo garaže pod tem trgom.

Na Trgu prekomorsk­ih brigad, ki je bil nazadnje pred nekaj leti urejen tako, da so na njem mogoče tudi večje prireditve na prostem, je od skupno 61 parkirnih mest deset abonentski­h. Vsa so zasedena, na čakalni listi javnega podjetja Ljubljansk­a parkirišča in tržnice (LPT), ki upravlja mestna parkirišča, pa je 27 prosilcev. Dlje od pobude za gradnjo garažne hiše niti na občini niti v četrtni skupnosti še niso prišli, čeprav je dejstvo, da vse od bolj ali manj praznega novega parkirišča P+R Stanežiče s 415 parkirnimi prostori do Tivolija v Šiški pravzaprav ni drugih javnih parkirišč. Nekaj je manjših zasebnih, javne garažne hiše pa v tem delu mesta ni. Tudi nekdanja velika garažna hiša Slovenijaa­vta ob Celovški je že desetletja v glavnem poslovna stavba, čeprav polžasti dostopni rampi za bencinsko črpalko še spominjata na prvotni namen in sta še uporabni.

Številna plačljiva in brezplačna, asfaltiran­a in makadamska parkirišča ob Celovški cesti so podnevi in v okolici stanovanjs­kih blokov tudi ponoči polna. Polni so praktično vsi prostori, do katerih je mogoče priti samo po pločniku, denimo pri banki in trgovini nasproti stare šišenske tržnice, kjer je do gradnje novih objektov sicer urejeno plačljivo parkirišče. Po navedbah občanov so tudi pločniki ob Litostrojs­ki pogosto prepolni pločevine in zato neprehodni. Parkirišči v Tivoliju, ki ju upravlja LPT, sta prav tako večji del dneva polni. Tivoli I s 351 parkirnimi prostori in Tivoli II s 159 prostori imata skupaj samo 103 abonentska mesta. Razen treh so vsa oddana in tudi za ta tri bodo prej ali slej izbrali najemnike, saj je v čakalni vrsti kar 590 interesent­ov. Že res, da je Tivoli tako rekoč v središču mesta, res pa je tudi, da je od postajališ­ča mestnega in medkrajevn­ega avtobusa pri Kinu Šiška do mesta urejen rumeni pas, javni promet pa vsaj v tej smeri tekoč.

Čakajoč na abonentski parkirni prostor

S številom čakajočih na abonentski prostor v Tivoliju se lahko primerja samo število čakajočih na parkirišču Mirje, kjer je 107 parkirnih prostorov, od tega jih 55 zasedajo abonenti, čakalni seznam pa se zaključi s številko 201, in na parkirišču Gosarjeva pri ekonomski fakulteti in fakulteti za družbene vede, kjer je od 190 parkirnih mest 138 abonentski­h; večinoma so zasedena, na seznamu pa je še 182 čakajočih. Precej ljudi čaka na parkirni prostor še na Petkovškov­em nabrežju (119 čakajočih in 25 zasedenih abonentski­h mest) ter v parkirni hiši Kolezija (121 čakajočih in 50 zasedenih abonentski­h mest).

Samo dvajset je čakajočih na enega od 400 abonentski­h prostorov v garažni hiši Kongresni trg, kjer je sicer skupaj 720 parkirnih mest. V tej parkirni hiši je sicer pet uporabnih etaž, prve tri s 386 mesti so javne, samo abonentom sta namenjeni četrta in peta etaža s skupno 334 mesti. O toku podzemnih voda, ki z Rožnika tečejo proti Ljubljanic­i, podzemna garažna hiša pa ga preusmerja, na občini nimajo podatkov, predvideva­jo, da poteka »enako kot ob zaključku gradnje garažne hiše«.

Medtem ko parkirišče P+R Stanežiče, odprto sredi julija, še bolj ali manj sameva, pa so parkirišča te vrste na Barju, Dolgem mostu in Studencu ob delavnikih bolj ali manj polno zasedena. Enako velja za začasno parkirišče NUK II, kjer je na voljo 188 mest. Celo v parkirni hiši Center Stožice je bilo sredi dneva od 509 parkirnih mest, skoraj pol je abonentski­h, prostih le nekaj deset.

• Plačljiva in brezplačna, asfaltiran­a in makadamska parkirišča so polna.

• P+R Stanežiče sameva, P+R Barje, Dolgi most in Studenec so polni.

• V čakalni vrsti za abonentsko mesto v Tivoliju 590 interesent­ov.

 ?? Fotografij­i Jože Suhadolnik ?? Bodo pod Trgom prekomorsk­ih brigad nekoč zgradili garažno hišo? Na občini predlog preučujejo.
Fotografij­i Jože Suhadolnik Bodo pod Trgom prekomorsk­ih brigad nekoč zgradili garažno hišo? Na občini predlog preučujejo.
 ??  ?? Čakajočih na abonentsko mesto v Tivoliju je več, kot je tam parkirnih prostorov.
Čakajočih na abonentsko mesto v Tivoliju je več, kot je tam parkirnih prostorov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia