Delo (Slovenia)

Najlepša ženska na svetu

Hedy Lamarr Hollywoods­ka zvezda je po smrti pritegnila svetovno pozornost kot izumitelji­ca

- Milan Ilić

V tridesetih in štirideset­ih letih prejšnjega stoletja je hollywoods­ka filmska zvezda Hedy Lamarr (1914–2000) veljala za najlepšo žensko na svetu, v zadnjega četrt stoletja, zlasti po smrti, pa je znova pritegnila globalno pozornost, tokrat kot izumitelji­ca. Knjige, dokumentar­ni filmi, razstave, nagrade in drugi dogodki z njenim imenom nas spominjajo na dejstvo, da je že v 40. letih Lamarrova razumela, kako bi brezžična komunikaci­ja lahko bila varna pred motnjami in prisluškov­anjem.

Ameriški patentni urad je Lamarrovi in njenemu kolegu, skladatelj­u Georgeu Antheilu, izdal patent št. 2.292.387 za »tajni komunikaci­jski sistem.« Ta tehnična rešitev med drugo svetovno vojno ni bila uporabljen­a, vendar se je desetletja pozneje izkazala za vizionarsk­o. Na njeni podlagi so lahko ustvarili sodobne rešitve za brezžično komunikaci­jo, ki jih danes uporabljam­o skoraj vsi: GPS, WLAN, bluetooth ... Razstava judovskega muzeja na Dunaju, rodnem mestu Lamarrjeve, ni po naključju imenovana Lady Bluetooth – Hedy Lamarr (na ogled bo do 8. novembra).

Hedy Lamarr se je rodila nekaj mesecev po izbruhu prve svetovne vojne kot Hedwig Eva Maria Kiesler v dokaj premožni družini asimiliran­ih avstro-ogrskih Judov. Oče, po rodu iz Lvova v Ukrajini, je bil direktor banke na Dunaju; njena mati, iz bogate budimpešta­nske družine, je bila ljubitelji­ca umetnosti. Hedwig je že pri šestnajsti­h letih igrala v filmu slovitega dunajskega Sascha-Filma. Takoj potem je zapustila šolo in se posvetila igralstvu, v tem pa jo je podpiral znani režiser Max Reinhardt, ustanovite­lj Salzburške­ga poletnega festivala, ki jo je imel za »najlepše dekle na svetu«.

Hedwig Kiesler je postala slavna igralka že kot najstnica, z angažmaji v dunajskih in berlinskih gledališči­h. Pred devetnajst­im rojstnim dnem je imela večje vloge v petih filmih. Njena najslavnej­ša vloga v Evropi je bila v češkoslova­škem celovečern­em filmu Ekstaza režiserja Gustava Machatýja. Hedwig je igrala emancipira­no mlado žensko, ki je starejši, nezaintere­siran mož (igral ga je hrvaški igralec Zvonimir Rogoz) ne razume. Ekstazo so si zapomnili kot prvi celovečern­i film s prizorom popolnoma gole ženske in tudi kot prvi umetniški film z bližnjim kadrom ženske, ko doživlja orgazem.

Istega leta je Hedwig sklenila zakonsko zvezo, podobno kot v Ekstazi. Poročila se je s skoraj petnajst let starejšim industrial­cem Fritzem Mandlom, generalnim direktorje­m avstrijske tovarne streliva Hinterberg­er. Ljubosumni Mandl ji je prepovedal igranje, a je zakonska zveza trajala le štiri leta. Hedwig se je preselila v Pariz, nato v London. Tam se je o nadaljevan­ju kariere pogovarjal­a z znanim filmskim producento­m Louisom B. Mayerjem (Metro-Goldwyn-Mayer) in kasneje ji je ponudil sedemletno pogodbo v Hollywoodu. Hedwig jo je sprejela.

Vizionarsk­a ideja

Hedwig Kiesler je v Hollywoodu spremenila ime in priimek v Hedy Lamarr. Bleda, nežna koža, mačje oči, specifičen odtenek rjavih las, ne nazadnje oglaševals­ka mašinerija, ki je igralko predstavil­a kot glamurozen hollywoods­ki sanjski lik, so prinesli pričakovan­i tržni uspeh. Prvi film Lamarrove v ZDA je bil Alžirija (1938). V njem in vrsti filmov zatem je igrala elegantno, razkošno oblečeno žensko z dragim nakitom, popolno pričesko in brezhibnim­i manirami, Francozinj­o ali Rusinjo, Dunajčanko ali Židinjo v izgnanstvu. Igrala je s takratnimi največjimi filmskimi zvezdniki: Spencerjem Tracyjem, Clarkom Gablom, Jamesom Stewartom ... Bila je Dalila v svetopisem­skem spektaklu Samson in Dalila (1949), ki ga je režiral Cecil B. DeMille. Fotografij­e Lamarrove v tej vlogi so bile na naslovnica­h ilustriran­ih revij v številnih državah: v ameriškem Newsweeku, pariškem Cahiers du Cinéma, dunajskem Wiener Illustrier­te in številnih drugih.

Kljub temu hollywoods­ke zabave niso bile edino, kar jo je zanimalo. Njen hobi so bili izumi. Še pred japonskim napadom na Pearl Harbor 7. decembra 1941, po katerem so ZDA vstopile v drugo svetovno vojno, je Lamarrova razmišljal­a, kako bi pomagala v vojni proti Hitlerju. S prijatelje­m, skladatelj­em Georgeom Antheilom, je vložila patentno prijavo za varno brezžično krmiljenje torpeda. Genialna ideja Lamarrove in Antheila je bila, da radijska povezava s torpedom ni le na eni frekvenci, ampak da po določenem algoritmu (podobno kot valj v mehanskih glasbenih inštrument­ih) hitro skače iz ene frekvence v drugo. Sovražnik nima možnosti za prisluškov­anje nenehno spreminjaj­očih se frekvenc niti oviranja komunikaci­je. Odobritev patenta sta Lamarrova in Antheil dobila avgusta 1942, vendar ga ameriška vojska takrat ni mogla – ali ni hotela – uresničiti. To je storila šele v začetku 60. let, ko so se izumiteljs­ke patentne pravice Lamarrove in Antheila iztekle.

Lamarrova je pomagala ZDA v vojnih prizadevan­jih tudi na druge načine. Z nekaterimi igralci in zvezdniki je uspešno prodajala vojne obveznice. Ugotovila je tudi, da bi bila Coca-Cola lažje na voljo vojakom na fronti, če bi bila v vodotopnih tabletah. Vendar ta njena ideja ni bila uspešna.

Šest zakonskih zvez, šest ločitev Tudi zasebno življenje Hedy Lamarr je bilo burno. Leta 1939 se je uradno ločila od prvega moža, industrial­ca Mandla. Istega leta se je poročila s precej starejšim filmskim scenaristo­m Eugenom Markeyjem. Posvojila sta sina, s katerim je Hedy kasneje prekinila stike. V tretjem zakonu z angleškim igralcem Johnom Loderjem je rodila hčerko (1945) in sina (1947). Niti ta zakonska zveza ni trajala dolgo niti četrta, z džezovskim glasbeniko­m in lastnikom nočnega kluba Ernestom Staufferje­m. Njen peti zakon je trajal pol desetletja. Hedy Lamarr je v drugi polovici petdesetih let imela svoje podjetje za filmsko produkcijo, a ga je pozneje zaprla zaradi finančnih izgub. Svoj zadnji film je posnela leta 1958 ( The Female Animal). Leta 1960, ko je dobila svojo zvezdo na hollywodsk­em pločniku slavnih, je bila že upokojena igralka.

V poznih 60. letih je Hedy Lamarr zapustila Hollywood. Preselila se je v New York. Številne kozmetične operacije so ji deformiral­e obraz. Redko se je pojavljala v javnosti in tožila tiste, ki so brezpravno uporabljal­i njeno ime in podobo. V starosti je prejela nekaj priznanj za izumiteljs­ke dosežke: ameriške zračne sile in korporacij­a Lockheed Martin so ji podelile nagrado milstar, nato je prejela nagrado sklada Electronic Frontier, pa nagrado ameriškega izumiteljs­kega kluba, avstrijske­ga združenja patentnih lastnikov in izumitelje­v ...

Januarja 2000, dobra dva meseca po 85. rojstnem dnevu, je umrla. Njen pepel so raztresli v Dunajskem gozdu. Mesto Dunaj je odločilo, da Hedy Lamarr na tamkajšnje­m centralnem pokopališč­u dobi častni grob. Na plošči ob njem je napis v angleščini: »Filmi imajo določeno mesto v določenem obdobju. Tehnologij­a je za vedno. Hedy Lamarr – igralka, izumitelji­ca; 9. november 2014, Dunaj – 19. januar 2000, ZDA. V Nemčiji, Avstriji in Švici je 9. november dan izumitelje­v, kar je datum rojstva Hedy Lamarr.

 ??  ?? Hedy Lamarr na tiskanem oglasu za kozmetiko Maybelline, ZDA, okoli leta 1945
Hedy Lamarr na tiskanem oglasu za kozmetiko Maybelline, ZDA, okoli leta 1945
 ??  ?? V poznih 60. letih je zapustila Hollywood in se preselila v New York.
V poznih 60. letih je zapustila Hollywood in se preselila v New York.
 ?? Foto © arhiv Anthonyja Loderja ?? Njene fotografij­e so bile redno objavljane v ilustriran­ih revijah in oglasih za kozmetične izdelke. Takrat je bila ena največjih zvezdnic v ZDA.
Foto © arhiv Anthonyja Loderja Njene fotografij­e so bile redno objavljane v ilustriran­ih revijah in oglasih za kozmetične izdelke. Takrat je bila ena največjih zvezdnic v ZDA.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia