Delo (Slovenia)

Sanje vsakega košarkarja

Zmagoslavn­i prstani Kot igralec in trener jih je Phil Jackson osvojil kar trinajst, v izbrani družbi trije slovenski košarkarji

- Aljaž Vrabec

Vsak košarkar sanja o prstanu lige NBA. Razlog je preprost – če imaš ta prstan, pomeni, da si bil prvak najmočnejš­e košarkarsk­e lige na svetu. Doma jih imajo trije Slovenci. Rašo Nesterović enega, po dva Beno Udrih in Saša Vujačić. Če bo tokrat najboljši Miami, bo prstan prejel tudi Goran Dragić, vsi pa čakamo, da bo nekoč med najboljšim­i še Luka Dončić.

Ko slišimo za šampionske prstane, največkrat pomislimo na prvake lige NBA, ampak s to tradicijo so mnogo prej začeli v hokeju, poznajo jo tudi v drugih športih, prve prstane lige NBA pa so podelili za krstno sezono leta 1947. Vsako sezono naredijo nove, saj so povsem prilagojen­i novim prvakom. Pri izdelavi uporabljaj­o različne materiale, največkrat zlato in srebro, pogostokra­t zraven dodajo diamante ali druge drage kamne. Menjajo se tudi izdelovalc­i, kdor med njimi ima to čast, pa vedno dobi večjo prepoznavn­ost.

Toda košarkarji ne prejmejo prstana takoj po naslovu prvaka. Počakati morajo do naslednje sezone, ko prejmejo prstane na prvi tekmi v domači dvorani. Vsako leto so drugačni, ker so na prstanih ime kluba ali njegov simbol, leto zmagoslavj­a in ime nosilca prstana.

Enajst v trinajstih sezonah

Ni nujno, da zmagoslavn­i prstan prejme vsak, ki je sodeloval pri uspehu. Prejemnike določi klub. Prstane sicer gotovo prejmejo vsi košarkarji, ki so bili del finala, toda včasih klub določi, da jih prejmejo tudi košarkarji in člani strokovneg­a štaba, ki so sezono začeli v klubu, nato pa so ga med sezono zapustili.

Včasih prstan prejmejo celo tisti, ki niso del kluba. Največji zvezdniki si radi zaželijo, da enake zmagoslavn­e prstane dobijo njihove žene. Vsekakor prstane prejmejo mnogi zaposleni v klubu. Ko so leta 2016 prvi naslov prvaka osvojili pri Clevelandu, so za izdelavo prstanov odšteli kar milijon dolarjev. Najbolj dragocene prstane so bojda prejeli lanski prvaki, košarkarji Toronta. Vsak prstan ima 1,25-karatni diamant, kar je največji diamant na prstanih doslej. Zraven je še 74 manjših diamantov, s katerimi so zaznamoval­i 74 zmag v sezoni, prav tako izstopa 16 rubinov med vgravirani­mi številkami dresov, kar predstavlj­a 16 igralcev v ekipi, in šest diamantov za vzdevek mesta Toronto »The 6ix«. Enega od tovrstnih prstanov Toronta je sicer prejel celo kanadski raper Drake.

LeBron lovi izjemni mejnik Med nosilci prstanov je več posameznik­ov, ki močno izstopajo. Kot košarkar jih je kar enajst osvojil nepozabni Bill Russell z Bostonom. Poleg impresivne­ga zmagovanja je njegov dosežek še bolj poseben, ker je za to potreboval samo trinajst sezon, v zadnjih dveh pa je bil kot košarkar hkrati trener Bostona.

Kralj prstanov je nedvomno Phil Jackson. Med trenerji je rekorder z enajstimi, še prej je dva osvojil kot igralec. Pri Jacksonu ni zanimivo samo to, da je pri Chicagu najprej vodil Michaela Jordana in Scottieja Pippna ter pri LA Lakers Kobeja Bryanta in Shaquilla O'Neala, temveč kako je znal povezati močne karakterje v zmagovite zasedbe. Jackson je namreč mojster zena, poznavalec filmske umetnosti in avtor štirinajst­ih knjig. Prstan nosi prav vsak dan, vendar to ni kakšen od prstanov iz lige NBA ali poročni prstan, ampak naj bi bil njegov prstan najverjetn­eje povezan z zenom.

Med košarkarji, ki nikoli niso slavili z Bostonom, ima največ prstanov Robert Horry (sedem). Njegova posebnost je še, da je prstan osvojil s tremi različnimi klubi (Houston, LA Lakers, San Antonio), z enakim dosežkom se lahko pohvali še John Salley (Detroit, Chicago, LA Lakers), tokrat pa se jima lahko pridruži LeBron James. Zraven lahko James postavi skoraj neponovlji­v mejnik; ob zmagoslavj­u s tremi različnimi klubi lahko postane še najkoristn­ejši igralec finala s tremi različnimi klubi. Pred tem mu je to uspelo z Miamijem in Clevelando­m.

A ker je košarka moštveni šport, v katerem v ekipi niso sami zvezdniki, obstajajo številni srečneži, ki so prstan osvojili kot povsem obrobni igralci, a tudi mnogi zvezdniki, ki niso nikoli postali prvaki lige NBA: Elgin Baylor, John Stockton, Allen Iverson, Karl Malone, Charles Barkley, Steve Nash …

———

Avtor je zaposlen v Delovnici.

Kralj prstanov je nedvomno Phil Jackson. Med trenerji je rekorder z enajstimi, še prej je dva osvojil kot igralec.

Največji zvezdniki si radi zaželijo, da enake zmagoslavn­e prstane dobijo njihove žene.

 ?? Foto John E. SokolowskI/Usa Today Sports ?? Vsak prstan ima 1,25-karatni diamant, kar je največji diamant na prstanih doslej.
Foto John E. SokolowskI/Usa Today Sports Vsak prstan ima 1,25-karatni diamant, kar je največji diamant na prstanih doslej.
 ??  ?? Kawhi Leonard (desno) in Kyle Lowry sta bila med lanskimi prejemniki prstana.
Kawhi Leonard (desno) in Kyle Lowry sta bila med lanskimi prejemniki prstana.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia