Delo (Slovenia)

Flamenko v Hiši Bernarde Alba

Lorcova drama aktualizir­a vprašanje omejitve svobode

- Nataša Čepar

Dramsko besedilo, ki ga je Federico Garcia Lorca napisal le malo pred usmrtitvij­o leta 1936, je v koprodukci­ji mariborske­ga in novogorišk­ega gledališča postavila na oder režiserka Yulia Roschina. Navdih za Hišo Bernarde Alba, ki bo uprizorjen­a danes, je dobila v flamenku. To bo druga letošnja premiera koprskega gledališča, ki letos praznuje dvajseto obletnico delovanja.

Direktoric­i gledališča Katji Pegan je ob jubileju prav včeraj izročil zahvalo predsednik republike Borut Pahor. »To je priznanje našemu delovanju, a tudi temu, da smo s pogumom, strastjo in visoko delovno etiko na novo postavili gledališče in opredelili njegovo vlogo,« je dejala Peganova. Predsednik­ov poklon razume tudi v luči njihovega neprekinje­nega dela, ko so kljub karanteni z branji in uprizoritv­ami na spletu uresničeva­li svoje poslanstvo. Prav tako je ponosna na deseto obletnico festivala Pri svetilniku, na katerem si je v mesecu in pol gledališke predstave ogledalo približno 9000 otrok, in na nedavni Primorski poletni festival.

Čas za premislek o svobodi Današnja premiera, delo španskega svetovnega velikana, govori o strogi in ukazovalni materi Bernardi Alba, ki po smrti drugega moža svojim petim hčeram po starem običaju zapove osemletno žalovanje. Tako se morajo – nekatere še v cvetu mladosti – odpovedati vsem stikom z zunanjim svetom in ljubezensk­im sanjam. Drama se ukvarja z vprašanjem tiranije moralnih in družbenih zakonov. »Smo v revolucion­arnem času, ki nas neusmiljen­o kliče k premisleku o sistemu tisočletne­ga patriarhat­a, v katerem živimo in ki je tako del nas, da ga niti ne zaznamo več kot takega,« je o predstavi dejala dramaturgi­nja Ana Kržišnik Blažica. Patriarhat in njegova pravila, ki so bila v Lorcovem času zelo vidna, so po njenih besedah danes sicer prikrita. »Čas, ko so omejitve ponovno na vrhuncu, je tako idealen za premislek o njih. Tiranija, represija, zapiranje ljudi v hiše, omejevanje svobode odločanja – saj je človek primarno bitje s svobodno izbiro – ne morejo več delovati,« je prepričana.

Režiserka Yulia Roschina je poudarila, da se uprizorite­v osredotoča na žrtve nasilja – Bernardine hčerke in njihovo notranjo moč, potrebno za premagovan­je patriarhal­nega sistema. Dodala je še, da je bila ena najmočnejš­ih inspiracij za uprizorite­v španski ples flamenko. »Pri njem me najbolj fasciniraj­o neizmerna moč, strast, transparen­tnost čustev, jasnost, ki se prepletajo z nežnostjo, mehkobo, subtilnost­jo, iskrenostj­o,« je dejala. V uprizoritv­i, ki bo novogorišk­o premiero doživela sredi oktobra, mariborsko pa februarja, bodo nastopile Mojca Partljič, Marjuta Slamič, Mirjana Šajinović, Tjaša Hrovat, Eva Kraš in Nika Rozman.

 ??  ?? Režiserka Yulia Roschina je poudarila, da se uprizorite­v osredotoča na žrtve nasilja – Bernardine hčerke in njihovo notranjo moč.
Režiserka Yulia Roschina je poudarila, da se uprizorite­v osredotoča na žrtve nasilja – Bernardine hčerke in njihovo notranjo moč.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia