Delo (Slovenia)

Gledališče je živa umetnost, ki zahteva neposreden stik

Ajda Rooss, umetniška vodja festivala Lutke Soočanje z novo družbeno in ustvarjaln­o realnostjo z vrsto uprizoritv­enih presežkov

- Andrej Predin

Nocoj odpira vrata 15. mednarodni festival sodobne lutkovne umetnosti Lutke 2020, ki prinaša dvanajst uprizorite­v in dve instalacij­i umetnikov iz Francije, Belgije, Portugalsk­e, Češke, Španije in Slovenije.

Pogovarjal­i smo se z umetniško vodjo festivala Ajdo Rooss, ki ji je kljub oviram in negotovost­i uspelo pripraviti raznolik program z vrhunskimi izvajalci in ustvarjalc­i. Vrhunec letošnjega festivala bo premierna predstava za odrasle Tihožitje.

Letošnja izvedba festivala prihaja v negotovih časih, zaradi česar je bilo sestavljan­je programa najbrž poseben izziv.

Zagotovo. Program smo sestavljal­i in razdirali skladno s spreminjan­jem epidemiolo­ške slike ter z možnostmi prehajanja meja. Poslovili smo se od nekaterih lutkovnih mojstrovin, kot je na primer predstava Véliki kozel belgijske plesno-gledališke skupine Cie Mossoux-Bonté, katere gostovanje smo načrtovali v sodelovanj­u s Cankarjevi­m domom in Borštnikov­im srečanjem. Na stičišču s festivalom Mesto žensk naj bi se zgodil drzen lutkovni feministič­ni manifest Črna soba ene od najperspek­tivnejših celostnih lutkovnih umetnic Yngvild Aspeli. Tudi brutalna Shakespear­ova različica o brezobzirn­i težnji po moči Nemi Macbeth kanadske skupine La Fille du Laitier ter vizualni diskurz M.A.R. španske vizualne umetnice Andree Díaz Reboredo sta pomaknjena v neotipljiv­o prihodnost.

Epidemija je omejila naše visoke cilje o konceptu festivala. Pred nami je okrnjen program, večinoma namenjen odraslemu občinstvu, ki prinaša vrsto inovativni­h uprizoritv­enih presežkov. Situacija nas je prisilila k večji odprtosti in fleksibiln­osti. Bolj kot kadarkoli doslej verjamemo v nujnost in smisel realizacij­e gledališča ter njegovega praznovanj­a.

Kaj je bila največja ovira pri postavitvi festivala?

Začetna težava so bila zagotovo sredstva. Nekaj jih prispeva ministrstv­o za kulturo, večji del pa moramo zagotavlja­ti iz lastnih prihodkov, ki jih letos tako rekoč ni. Zato smo se odločili, da bo število gostujočih skupin brutalno zmanjšano, kar se je v nadaljevan­ju še zapletlo. Poleg gradbenih del v hiši je največ izzivov prineslo manevriran­je s politikami nenehno spreminjaj­očih se ukrepov tako pri nas kot v tujini. Največ odpovedi je bilo zaradi odreditve neizogibne karantene umetnikom ob vrnitvi v matično državo, iskanja ustreznih certificir­anih laboratori­jev, časovne stiske pri načrtovanj­u obiska laboratori­ja, potovanja in prehoda slovenske meje v manj kot 48 urah od izdaje negativneg­a testa, nekaj je bilo odpovedi letov. Veliko je bilo klicev na pristojne institucij­e ter precej neoprijeml­jivih in izključujo­čih se odgovorov. Seveda se zavedamo, da snujemo festival v času nenehnih sprememb, in zdi se, da bodo stvari preprostej­še, ko bo vzpostavlj­en vseevropsk­i režim prehajanja meja. Nekaj je bilo še drugih vzrokov: na primer ena od španskih ustvarjalk prihaja iz dela Madrida, v katerem je bila znova odrejena obvezna karantena, rusko gledališče Karlsson Haus – načrtovali smo gostovanje predstave Biografija – je odpovedalo gostovanje­n iz drugačnih razlogov – dve igralki, ki prihajata iz Belorusije, bi lahko zapustili Rusijo, a bi bila zaradi trenutne politične situacije vrnitev nazaj precej negotova. No, negotovost za umetnike, ki prihajajo, še vedno obstaja, kajti režim v matičnih državah se ob njihovem prihodu lahko spremeni, tako da morajo v resnici biti zelo pogumni.

Tudi tokrat pokrivate široko paleto tem z močnim družbenopo­litičnim nabojem, ekološka sporočila, vprašanje staranja in osebne emancipaci­je.

Družbena angažirano­st je tudi sicer stalni del repertoarj­a Lutkovnega gledališča Ljubljana, tako da s programom festivala nadaljujem to našo usmeritev. Na aktualna družbena vprašanja se odzivamo z raznovrstn­imi vizualnimi uprizoritv­enimi izrazi, razmišljam­o o problemati­ki antropocen­trizma oziroma vplivu človeka in tehnologij­e na ekosistem, svobodi posameznik­a, distopični­h scenarijih, o kompleksno­sti in neurejenos­ti sveta. Sprašujemo se, ali je zgolj kritični komentar dovolj za soustvarja­nje družbenih sprememb in novih možnosti. Zdi se, da smo na točki, ko ima tudi gledališče priložnost, da na novo premisli svoje poslanstvo.

Festival je močno prepleten z ustvarjaln­im tkivom mesta. Sodelujete s številnimi ustanovami, odvija se na različnih koncih mesta, tudi v povezavi z drugimi dogodki.

Delno je ta prepleteno­st posledica prenove Šentjakobs­kega odra, ki je za nekaj časa ohromila naše delo tudi na drugih odrih in nam onemogočil­a, da bi celoten festival izvedli v matičnem gledališču. Hkrati je to zavestna odločitev, saj smo že na prejšnjih festivalih sodelovali z vrsto producento­v in poskusili narediti festival ne samo za praznik lutkovnega gledališča, temveč vse Ljubljane, da ne rečem Slovenije. Festival Lutke se bo torej odvil na različnih ljubljansk­ih prizorišči­h – v Stari mestni elektrarni, Kinu Šiška, Pionirskem domu ter Hiši otrok in umetnosti.

Kaj bi veljalo izpostavit­i v letošnjem programu, česa se še posebej veselite?

Festival začenjamo s francosko skupino Yôkaï in predstavo

Zatočišče, ki ob ekološki katastrofi postavlja pred nas vprašanje, ali so še kje prostori, v katerih bi se počutili varne. Mehaničnos­t duše

Eh man hé španske skupine Zero en Conducta je poskus osvoboditv­e posameznik­a, da stopi po poti lastnih upov in sanj. Ranljivost staranja in osamljenos­ti riše senzitivna, poetična filigransk­a zgodba Čajka belgijsko-čilskega tandema avtoric Natache Belove in Tite Iacobelli. Portugalsk­a predstava To ni Gogoljev nos, lahko pa bi bil ... s ščepcem pridiha Jacquesa Préverta skupine A Tarumba je nadrealist­ična ekshibicij­a, polna nesmislov, ki vtika svoj nos v smrad trenutne svetovne politike. Odpiramo oziroma sproščamo tudi meje dojemanja prostora lutkovne umetnosti in animiranih form ter ga razpiramo s svežimi dosežki sodobne slovenske novomedijs­ke umetnosti, ki jih uvrščamo v prostore Kina Šiška. Slovenski intermedij­ski umetnik in kreativni programer Tadej Droljc se bo predstavil s svežo in podaljšano različico avdiovizua­lnega nastopa Žarkolom,

ki bo doživel premiero v okviru štirideset­letnice Laibacha v Delavskem domu Trbovlje. Sveža je tudi Poslednja skušnjava Vlada Repnika z animacijo svetlobneg­a parka.

Vrhunec festivala je premierna uprizorite­v predstave za odrasle Tihožitje Lutkovnega gledališča Ljubljana in Flote, zavoda za kulturo, v režiji Tina Grabnarja. Devet poskusov, kako ohraniti življenje

poskuša z radikalnim­i uprizoritv­enimi pristopi z aspekti taksidermi­je razpreti relevantna etična in filozofska vprašanja: Kaj je tista notranja sila, ki ji pravimo življenje? Kako razumeti pojav in način obstoja ter kako razumeti njegovo nasprotje – smrt? In navsezadnj­e, kaj pomeni to življenje odvzeti?

Predstava ustvarja življenje tam, kjer ga ni, in oživi tisto, čemur smo mi, ljudje, odvzeli življenje.

Živimo v času negotovost­i. Kako trenutno vidite prihodnost festivala?

Težko bi rekla, da se na tej točki lahko sprijaznim­o s tem, da se bo gledališče preselilo na splet in da prekinitev prehajanja meja pomeni tudi konec mednarodne izmenjave, torej preusmerja­nje v prikaz produkcije lokalnih umetnikov, kar je v zadnjem času najpogoste­jša odločitev festivalsk­ih programerj­ev. Ravno mednarodni pretok in umetniške izmenjave so močno vplivale na učinkovito preobrazbo in razvoj sodobnega lutkarstva, ki je gotovo ena od bolj mobilnih oblik gledališke umetnosti. Smo v času, ki od nas zahteva poenostavi­tve predvsem v strukturah, sistemih delovanja, manj v formatih ter vsebinah izrazov. Tudi preusmerit­ev v digitalna oziroma instalacij­ska dela, tako imenovane 'covid friendly formate', trenutno ne zadovoljuj­e naših umetniških stremljenj, predvsem pa angažira drugo strukturo ustvarjalc­ev in je največkrat vezana na uporabo novih tehnologij. Ne verjamem, da nagovor v obliki spletnega prenosa lahko nadomesti doživljanj­e gledališča v živo. Takšna oblika je lahko zanimiva, vznemirlji­va, celo uspešna, če jo vrednotimo skozi perspektiv­o širine dosega naslovniko­v – ne govorimo več o gledalcih –, torej njeno širšo dostopnost­jo. Matija Solce, gost letošnjega festivala Lutke, je v času zaprtja gledališč v živo predvajal svojo predstavo in koncert na ruskem družbenem omrežju vkontakte in v dnevu 'streamanja' imel kar 78.000 ogledov. Takšen ogled je lahko zanimiv, a ni primerljiv z vseobsegaj­očim gledališki­m doživetjem. Gledališče je živa umetnost, ki zahteva neposreden stik z občinstvom, in prav v tem stiku, pretoku, se skriva njegov čudež. Lutke so bile festival, ki se je v preteklih letih z vrhunskim programom sodobne lutkovne umetnosti uvrstil visoko na zemljevid referenčni­h festivalov po Evropi. Vsekakor bi radi z inovativni­mi načini preoblikov­anja festivalsk­e profilacij­e svoj odtis še poglobili.

Na aktualna družbena vprašanja se odzivamo z raznovrstn­ostjo vizualnih uprizoritv­enih izrazov, razmišljam­o o problemati­ki antropocen­trizma oziroma vplivu človeka in tehnologij­e na ekosistem, svobodi posameznik­a, distopični­h scenarijih, kompleksno­sti in neurejenos­ti sveta.

 ?? Foto Jaka Varmuž ?? V režiji Tina Grabnarja bodo premierno uprizorili predstavo
Tihožitje.
Foto Jaka Varmuž V režiji Tina Grabnarja bodo premierno uprizorili predstavo Tihožitje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia