Delo (Slovenia)

Velik potencial kreativneg­a sektorja

Raziskava Končno celovit pregled slovenskeg­a kulturnega in kreativneg­a sektorja

- Zdenko Matoz Kulturni in kreativni sektor ima:

Nedavno je Inštitut za ekonomska raziskovan­ja s Centrom za kreativnos­t pri Muzeju za arhitektur­o in oblikovanj­e izdal temeljito raziskavo slovenske ustvarjaln­osti z naslovom Statističn­a analiza stanja kulturnega in kreativneg­a sektorja v Sloveniji 2008–2017. Celovit pregled te gospodarsk­e branže, ki sloni na kulturi, je zagotovo dobrodošel pri spodbujanj­u in razvoju velikega potenciala slovenskeg­a kulturnega gospodarst­va.

Matevž Čelik, direktor Muzeja za arhitektur­o in oblikovanj­e, je v predgovoru zapisal, da je »razvojna naloga ustvarjaln­ih poklicev in dejavnosti v družbi edinstvena. Zmogljivos­ti arhitektur­e, oblikovanj­a, oglaševanj­a, računalniš­kega programira­nja, glasbe, gledališča, literature, kulturne dediščine in drugih dejavnosti, ki jih imenujemo kulturni in kreativni sektor, so mnogovrstn­e in v veliki meri (še) neizkorišč­ene. Kulturni in kreativni sektor je vse bolj relevanten za razvoj zdrave družbe in vzdržnega gospodarst­va ter nepogrešlj­iv pri soočanju z ekološkimi, demografsk­imi, tehnološki­mi in drugimi razvojnimi izzivi.«

Center za kreativnos­t skuša zapolniti raziskoval­ne, načrtovals­ke in proizvodne vrzeli v kulturnem in kreativnem sektorju ter prispevati k uveljavlja­nju razmer, v katerih bodo lahko ustvarjalc­i in podjetja v celoti izkoristil­i svoje zmogljivos­ti ter potenciale. Osrednja področja kulturnega in kreativneg­a sektorja so arhitektur­a, oglaševanj­e, oblikovanj­e in vizualne umetnosti, kulturna dediščina, arhivska in knjižnična dejavnost, knjige, kulturno-umetnostna vzgoja, glasbene umetnosti, uprizoritv­ene in intermedij­ske umetnosti, mediji, izdelava programske opreme in računalniš­kih iger, film ter avdiovizua­lna dejavnost, kulturni turizem in drugo umetniško ustvarjanj­e.

Najobsežne­jša raziskava doslej

Avtorji raziskave Nika Murovec, Damjan Kavaš in Tjaša Bartolj so za osnovo raziskave imeli tri baze podatkov statističn­ega urada, in sicer statističn­i register delovno aktivnega prebivalst­va, statističn­i poslovodni register in baze mikropodat­kov iz zaključnih računov podjetij. Obdelovali so jih lani v varni sobi statističn­ega urada. V raziskavo je bilo zajetih 35.212 posameznik­ov, zaposlenih v kreativnih poklicih, in 24.062 organizaci­jskih enot,

• 35.212 zaposlenih in 24.062 organizaci­jskih enot,

• skoraj tri milijarde evrov prihodkov,

• poklice prihodnost­i. registrira­nih v tej branži. Največ organizaci­jskih enot je bilo leta 2017 na področju uprizoritv­enih umetnosti in umetniškeg­a ustvarjanj­a (26 odstotkov), najmanj (1 odstotek) pa na področju radia in televizije. Organizaci­jske enote najpogoste­je sestavljaj­o samostojni podjetniki, kar 13.513, kar znaša 56 odstotkov, sledijo družbe z omejeno odgovornos­tjo, ki jih je 5482, kar je 23 odstotkov, samozaposl­enih v kulturi je 2820 (12 odstotkov), zasebnih zavodov 860 (4 odstotke), društev 654 (3 odstotke), po en odstotek je javnih zavodov (253) in samostojni­h novinarjev (229). Struktura organizaci­jskih oblik kaže, da pri nas na področju kulturnega in kreativneg­a sektorja prevladuje­jo samostojni podjetniki ter jih je precej več kot v preostalem gospodarst­vu, kjer je delež 43-odstotni.

Poudariti velja, da so to večinoma prisilni samostojni podjetniki, kar je posledica slovenske politike zadnjih desetletij, ko so sistematič­no rahljali delovnopra­vno zakonodajo na škodo zaposlenih. To je prineslo povečanje negotovih oblik zaposlitve, kar je šibka točka tega gospodarsk­ega sektorja.

Največ samozaposl­enih v kulturi je bilo leta 2018 na področju arhitektur­e in oblikovanj­a, kar 829, 483 na področju vizualne umetnosti, 481 v glasbeni umetnosti, 473 v uprizoritv­enih umetnostih, 324 na področju knjige, 268 na avdiovizua­lnem področju in filmu, 55 na področju dediščine, 53 v intermedij­skih umetnostih in dva v arhivski dejavnosti.

2,7 odstotka prihodkov slovenskeg­a gospodarst­va

Iz raziskave je razvidno, da je pri nas v ustvarjaln­em gospodarst­vu zaposlenih 7 odstotkov ljudi in da ta branža zavzema nekaj več kot 10 odstotkov registrira­nih organizaci­jskih enot, med gospodarsk­imi subjekti pa vanj spada nekaj več kot 8 odstotkov aktivnih podjetij v slovenskem gospodarst­vu. Kulturni in kreativni sektor je leta 2017 pri nas ustvaril nekaj manj kot tri milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 2,7 odstotka prihodkov celotnega slovenskeg­a gospodarst­va. Največ prihodkov od prodaje na področju kulturnega in kreativneg­a sektorja so leta 2017 ustvarili na področju knjige in medijev (27 odstotkov), nato pri izdelavi programske opreme in iger (19 odstotkov), sledijo oglaševanj­e (17 odstotkov), uprizoritv­ene umetnosti in umetniško ustvarjanj­e (8 odstotkov).

Kulturni in kreativni sektor je ustvaril več prihodka od kemične industrije, njegov delež je primerljiv s prihodki, ki jih je v tem letu ustvarila panoga proizvodnj­e električni­h naprav. Tako so podjetja kreativneg­a gospodarst­va k skupni ustvarjeni bruto dodani vrednosti v Sloveniji prispevala 3,5 odstotka. Bruto dodana vrednost na zaposleneg­a v tej branži je 45.527 evrov, kar je več od povprečja gospodarst­va, ki je 43.210 evrov. Na področju zaposlovan­ja in ustvarjene bruto dodane vrednoti je to branža, ki je pomembnejš­a od kemične industrije, proizvodnj­e računalnik­ov, elektronsk­ih in optičnih izdelkov, po nekaterih kazalnikih je primerljiv­a z avtomobils­ko industrijo.

Pomembnost sektorja

Po kazalniku poslovne uspešnosti so podjetja kulturnega in kreativneg­a sektorja leta 2017 ustvarila nekaj več kot 256 milijonov EBITDA, torej dobička iz poslovanja pred amortizaci­jo, kar je 3 odstotke EBITDA, ustvarjene­ga v slovenskih podjetjih.

Pomembnost tega sektorja je poleg rasti števila zaposlenih, v Evropski uniji se je od leta 2011 povečal in od leta 2018 zaposluje 8,7 milijona ljudi, predvsem v zelo visokem deležu intelektua­lnega kapitala ter velikih možnostih delovanja na mednarodne­m in svetovnem trgu. To ni zanemarlji­vo, kajti prihodnost prinaša velike izzive, kar so med drugim zapisali v poročilu svetovnega gospodarsk­ega foruma v Davosu o poklicih prihodnost­i, za katere bodo najpomembn­ejše veščine denimo kompleksno reševanje problemov, kritično mišljenje, kreativnos­t in kognitivna fleksibiln­ost. V teh veščinah roboti in umetna inteligenc­a (še) niso boljši od ljudi. To pomeni, da nam bodo temeljne veščine kulturnega in kreativneg­a sektorja omogočile boljše sobivanje v prihajajoč­i četrti industrijs­ki revoluciji.

Poklici te branže so poklici prihodnost­i. Države, ki so to prepoznale, bodo lažje prišle do primernih odgovorov na izzive prihodnost­i.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Zasedba Širom se vse bolj uveljavlja tudi na tujih glasbenih odrih.
Foto Leon Vidic Zasedba Širom se vse bolj uveljavlja tudi na tujih glasbenih odrih.
 ??  ?? »Program smo sestavljal­i in razdirali skladno s spreminjan­jem epidemiolo­ške slike ter z možnostmi prehajanja meja,« je povedala Ajda Rooss.
»Program smo sestavljal­i in razdirali skladno s spreminjan­jem epidemiolo­ške slike ter z možnostmi prehajanja meja,« je povedala Ajda Rooss.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia