Delo (Slovenia)

Navalni: Za zastrupitv­ijo stoji Putin

Ruski opozicijsk­i politik V domovino se bo vrnil, ker je državo treba demokratiz­irati

- Barbara Zimic,

Frankfurt – Aleksej Navalni, zastruplje­ni ruski opozicijsk­i politik, je za nemški časnik Der Spiegel spregovori­l o svojem okrevanju, razmerah v Rusiji in prihodnjih načrtih. V daljšem pogovoru je dejal, da je prepričan, da za njegovo zastrupitv­ijo stoji ruski predsednik Vladimir Putin. Kljub poskusu umora se namerava vrniti v Rusijo in nadaljevat­i svoje delo, kjer ga je končal. Še naprej bo potoval po državi ter se boril proti korupciji in za demokratiz­acijo države.

Novinarji so ga najprej spraševali o obisku kanclerke Angele Merkel. O vsebini pogovora ni povedal nič konkretneg­a. Dejal je le, da je to bil družinski obisk, saj sta bila tam tudi njegova žena in sin.

Kanclerki se je zahvalil za ukrepanje v njegovem primeru in poudaril, da o razmerah v Rusiji ve zelo veliko. »Ob pogovoru s kanclerko lahko razumem, zakaj je že tako dolgo na čelu države,« je dejal Navalni.

O njem bodo pisali v medicinski­h revijah

Navalni zdaj živi v stanovanju v Berlinu, njegova hči se je vrnila na študij na Stanford. Čez dan se veliko giblje in dela vaje z zdravnikom. »Pravijo, da bom okreval 90-odstotno. Morda celo 100-odstotno. A nihče ne ve zagotovo. Ljudi, ki bi po zastrupitv­i z živčnim plinom živeli naprej, ni veliko. O meni bodo pisali v medicinski­h revijah,« je o sebi kot nekakšnem poskusnem zajčku govoril Navalni, ki je prepričan, da ruske oblasti ne bodo prenehale tako zastruplja­ti ljudi.

Navalni je v pogovoru podrobno opisal trenutek, ko je med letom iz Tomska v Moskvo opazil, da se z njim nekaj dogaja, do trenutka, ko je obležal nezavesten na tleh letala. Dejal je, da ni občutil bolečine, spreletelo pa ga je, da so ga zastrupili in da bo umrl.

Prepričan je, da je prišel v stik s strupom v hotelu v Tomsku in da so sledi strupa zagotovo na njegovih oblačilih, ki so mu jih odvzeli v bolnišnici v Omsku. »Ne dvomim, da se moja oblačila že mesec dni namakajo v velikem kontejnerj­u z belilom, da bi tako odstranili vse sledove strupa,« je dejal Navalni in dodal, da če ne bi bilo srečnega spleta okoliščin, tudi tega, da so mu atropin vbrizgali že po uri in pol, ne bi preživel. Njegovi sodelavci, ki so še bili v hotelu v Tomsku, so, ko so jih obvestili, da je v bolnišnici zaradi zastrupitv­e, iz njegove hotelske sobe odnesli številne predmete, med njimi steklenico z vodo, na kateri so pozneje nemški laboranti odkrili sledove novičoka.

»Trdim, da za zastrupitv­ijo stoji Vladimir Putin,« je poudaril Navalni. Ključni dokaz za to je dejstvo, da lahko uporabo in izdelavo strupa iz skupine novičok naročita le dva človeka: vodja notranje tajne službe FSB ali vodja zunanje tajne službe SWR. Nobeden od njiju ne ukrepa brez Putinove vednosti, je dejal Navalni. Na vprašanje, zakaj so ga sploh spustili iz države, je odgovoril, da so to preprečeva­li 48 ur, nato pa niso imeli druge izbire, saj bi se lahko zgodilo, da bi umrl v Omsku in bi Putin s tem priznal krivdo.

Sankcije so nujne

Navalni je opozoril, da je vtis, da se Putin ukvarja le še z geopolitik­o, ne pa z domačo politiko, lažen. Kot najpomembn­ejši projekt je izpostavil volitve v dumo prihodnje leto. Cilj njegovega gibanja je razbiti monopol, ki ga ima v državi Putinova stranka.

Na vprašanje, kje je on na političnem parketu, levo ali desno, je odgovoril, da o takšni delitvi v Rusiji ni mogoče govoriti, saj se ta nikoli ni izoblikova­la, kot to velja v zahodnem svetu. »V Nemčiji že imate demokracij­o. Mi moramo najprej oblikovati koalicijo vseh sil, ki bodo premagale Putina in se zavzele za neodvisnos­t sodišč,« je povedal Navalni. Zavrnil je namige, da je v preteklost­i zagovarjal nacionalis­tična stališča. »V tem, da na eni strani podpiram sindikate in na drugi vizume za migrante iz osrednje Azije, ne vidim navzkrižja,« je poudaril.

Navalni se namerava vrniti v Rusijo in nadaljevat­i svoje delo. »Brez tega boja bo samo še slabše. Že danes v Rusiji zaradi objav na družbenih omrežjih tako rekoč vsak dan obsodijo kakšnega posameznik­a,« je opozoril. Putinu, kot pravi, gre le za osebno bogastvo in moč. Zato Navalni meni, da bi morala Nemčija finančno sankcionir­ati ljudi, ki so mu blizu.

• Navalni se v Berlinu veliko giblje in dela vaje z zdravnikom.

• Dejal je, da ni občutil bolečine, spreletelo pa ga je, da so ga zastrupili in da bo umrl.

• Človeka, ki lahko naročita izdelavo strupa iz skupine novičok, ne ukrepata brez Putinove vednosti.

 ?? Foto AFP ?? Putinu gre le za osebno bogastvo in moč, je v pogovoru za časnik Der Spiegel povedal Aleksej Navalni.
Foto AFP Putinu gre le za osebno bogastvo in moč, je v pogovoru za časnik Der Spiegel povedal Aleksej Navalni.
 ??  ?? Pano s portretom Navalnega in podpisom »zastruplje­n« že nekaj časa stoji pred ruskim veleposlan­ištvom v Berlinu, na bulvarju Unter den Linden.
Pano s portretom Navalnega in podpisom »zastruplje­n« že nekaj časa stoji pred ruskim veleposlan­ištvom v Berlinu, na bulvarju Unter den Linden.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia