Delo (Slovenia)

V bloku smo Slovenci sami svoji gospodarji

Blokovska naselja O barvi nove fasade se pogosto odloči peščica stanovalce­v, večinoma po načelu, da bo njihov blok drugačen od sosednjega

- Saša Bojc

V marsikater­i soseski so spet postavili gradbeni oder. V ospredju je tako imenovana energetska sanacija in z njo obljubljen­i prihranki pri ogrevanju, kakšne barve bo po novem nekaj desetletij stara stavba, pa se skupaj z upravnikom ali projektant­om pogosto odloči zgolj peščica stanovalce­v, ki sploh prihajajo na zbor etažnih lastnikov. Ob tem, da si stanovalci najpogoste­je želijo – tako so nam povedali v podjetju za upravljanj­e, vzdrževanj­e in gradnje UVG – predvsem, da bo njihov blok drugačen od sosednjega, je torej drugotnega pomena, kako bo izbrana barva bloka vplivala na podobo celotne soseske in predvsem na tiste, ki ne živijo v njem.

»Barve blokov v stanovanjs­kih soseskah pred desetletji niso bile izbrane naključno, temveč so bile izdelane barvne študije, da je celotna soseska delovala kot skladna celota. Takšna sta bila denimo Šišenska soseska 6 in Štepanjsko naselje. Zdaj pa jih marsikje prenavljaj­o stihijsko, brez enotnega pristopa, vse skupaj je prepuščeno pobudi posameznik­ov, kar je videti že v središču Ljubljane. Na staromešča­nskih hišah so prav tako ena okna plastična, druga deljena, tretja lesena, četrta s kovinskimi križi. Tudi izobraženi ljudje se lotevajo prenove vsak po svoje, ne oziraje se na okolico, v čemer se vnovič kaže naša kultura bivanja, ki je zelo zapostavlj­ena vrsta kulture. Individual­izem je dobil krono z liberalizm­om in ta zdaj prevladuje nad družbenim,« je kritičen arhitekt Jurij Kobe.

Po besedah predsednik­a zbornice za arhitektur­o in prostor, arhitekta Tomaža Krištofa so veliko večjo škodo našemu prostoru naredile individual­ne hiše, ki so jih lastniki v zadnjih desetletji­h pod parolo »na svoji parceli sem svoj gospodar« pobarvali v pretirano žive barve, ki kazijo krajino kilometre daleč. Barve prenovljen­ih stanovanjs­kih blokov so le redko ekscesne tudi zaradi nujnega dogovora med etažnimi lastniki – za zdaj je potrebno 75-odstotno soglasje. »Zakonodaja je pri nas glede tega ustrezno urejena. Lastnik stanovanja v večstanova­njskem bloku lahko izvede prenovo, ki bi spremenila zunanji videz stavbe, samo s soglasjem preostalih lastnikov, občina lahko tudi predpiše pogoje za prenovo stanovanjs­kih stavb. Kot kaže, pa tega dela stanovanjs­kega zakona nihče ne pozna. Tudi upravniki redko opozarjajo etažne lastnike stanovanjs­kih blokov, da je na primer za menjavo materiala ograje na balkonu, montažo klimatske naprave na fasado ali namestitev zunanjih žaluzij na okno prav tako potrebno soglasje etažnih lastnikov,« je poudaril Krištof.

V Ljubljani dopustna le originalna barva?

V ljubljansk­i občini odlok o občinskem prostorske­m načrtu v 14. členu določa, da je zamenjava oken in vrat dopustna le v enaki velikosti, obliki in barvi, kot je bilo določeno v gradbenem dovoljenju za stavbo ali v enotni barvi za celoten objekt, zasteklitv­e balkonov ter postavitve senčil, nadstreško­v v atrijih in klimatskih naprav pa so dopustne na podlagi enotne projektne rešitve za celoten objekt. Fasado je dovoljeno obnoviti samo v originalni barvi. »Pred izborom fasadne barve je torej treba na podlagi dejanske originalne barve ustrezno določiti novo, kar je razmeroma preprosta operacija, ki se izvede s sondiranje­m na terenu. Na objektih, ki so varovani kot kulturna dediščina, je treba za fasado pridobiti še ustrezno mnenje pristojne službe, podobno v območjih naselbinsk­e dediščine. V takih primerih se zamenjava barve fasade z neustrezno lahko sankcionir­a,« so pojasnili na MOL. »Barva fasade ni predmet postopka izdaje gradbenega posega, lahko pa jo projektant predvidi v projektni dokumentac­iji in se tudi vpiše v izrek gradbenega dovoljenja. Mnenje oddelka za urejanje prostora o dopustnost­i izbrane barvne sheme po prenovi ni potrebno, saj odlok neposredno usmerja k rešitvi. Če se zbor lastnikov večstanova­njskih objektov odloči drugače, kot je navedeno zgoraj, je odločitev v nasprotju s predpisom. Samovoljno spreminjan­je fasade le na delu stavbe prav tako ni dopustno,« so še poudarili.

Tudi ljubljansk­i podžupan, profesor Janez Koželj poudarja, da sta določanje barv in nadzor nad barvno lestvico predmet urbanistič­nega načrtovanj­a in oblikovanj­a, s katerima se izraža raven likovne kulture v družbi. »Pri nas je ta kultura nizka in se še slabša. Izbor barve fasade je, razen pri zaščiteni stavbni dediščini, odvisen od osebnega okusa in samovolje ljudi, ki jih premamijo slabi vzori, in še posebej od akcijske ponudbe proizvajal­cev barv in gradbenega materiala. V tem primeru so kričeče in vsiljive intenzivne barve sredstvo za poudarjanj­e individual­nosti zaradi želje po izstopanju, ki ustvarja v prostoru slovenskih mest, predmestij in krajine vse večjo kakofonijo, vse bolj kričav in pisan likovni nered. Učinkovit instrument proti uničevanju skladne podobe naselij in krajine z neprimerni­mi barvami fasad in streh naj bi bil poseben odlok o urbanistič­ni prisili, kakršnega omogoča veljavni zakon o urejanju prostora. A le od politične volje in strokovneg­a angažmaja je odvisno, ali bomo ta pojav onesnaževa­nja prostora obvladali in sankcionir­ali, kar pa po izkušnjah težko verjamem,« je Koželj odgovoril na vprašanje, v čem vidi rešitev.

Žarek upanja

Nekaj upanja za premike v pravo smer vendarle je. Kot je poudaril Krištof, so pred časom od Ekosklada prejeli vprašanje, kaj storiti, da bo projektna dokumentac­ija za energetsko prenovo pripravlje­na na strokovno dovolj visoki ravni in da prenovljen­e stavbe ne bodo kazile kulturne podobe grajenega okolja. »Ko smo jih vprašali, kdo običajno pripravlja projektno dokumentac­ijo za prenovo fasad, se je izkazalo, da so to le izjemoma predstavni­ki kompetentn­e stroke, torej arhitekti. To jim je dalo misliti in Ekosklad je uvedel zahtevo o sodelovanj­u arhitektov pri pripravi projekta za prenovo fasade, zato lahko v prihodnje upamo na ustreznejš­e rešitve, kot smo jih bili vajeni v preteklost­i. Upam, da bo Ekosklad zdržal pritisk drugih strok, predvsem statikov in celo strojnih inženirjev, ki bo radi nadaljeval­i s prenovami fasad,« je povedal.

Priložnost­i za izboljšave so tudi zato, ker od pobude za energetsko prenovo večstanova­njskih blokov do realizacij­e mine nekaj let, so nam pritrdili sogovornik­i iz podjetij za upravljanj­e in vzdrževanj­e. Poleg tega veliko večstanova­njskih stavb še čaka na obnovo. »Sodeč po registru nepremični­n je bilo leta 2015 obnovljeni­h okoli 25 odstotkov fasad in 48 odstotkov streh večstanova­njskih stavb v Sloveniji, večina teh ukrepov je bila izvedenih na Gorenjskem in območju Maribora. Delež prenovljen­ih streh je večji zato, ker so stroški manjši kot pri prenovi fasade, poleg tega je to najbolj ustrezno zaporedje, da se torej najprej obnovi streha in šele potem fasada ali pa se izvede oboje hkrati,« so opomnili v podjetju SPL. V fondu stavb, ki jih upravljajo, so za zdaj prenovili kakšno četrtino fasad na starejših stavbah. Izbira barve, če te ne določi zavod za varstvo kulturne dediščine ali projektant, pa je v domeni lastnikov, so pojasnili. Podobno so povedali tudi v podjetjih UVG in Valina.

 ?? Fotografij­e Jože Suhadolnik ?? Tudi po prenovi ima vsako stanovanje drugačno zasteklite­v in okenske okvirje, da o premičnih elementih ne govorimo.
Fotografij­e Jože Suhadolnik Tudi po prenovi ima vsako stanovanje drugačno zasteklite­v in okenske okvirje, da o premičnih elementih ne govorimo.
 ??  ?? Blok, ki je bil pred prenovo bel v kombinacij­i z vinsko rdečimi ložami, je po prenovi postal rumenkast z oranžnimi ložami. Oranžni so celo robovi balkonov.
Blok, ki je bil pred prenovo bel v kombinacij­i z vinsko rdečimi ložami, je po prenovi postal rumenkast z oranžnimi ložami. Oranžni so celo robovi balkonov.
 ??  ?? Na prenovljen­ih stavbah so priljublje­ni kvadrati ali pravokotni­ki, ki uokvirjajo okna, in široki pasovi v drugačni barvi.
Na prenovljen­ih stavbah so priljublje­ni kvadrati ali pravokotni­ki, ki uokvirjajo okna, in široki pasovi v drugačni barvi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia