Delo (Slovenia)

Virus povečal razliko med javnim in zasebnim

V gostinstvu so se med epidemijo te znižale, v zdravstvu pa so kljub veliko dela zasluženo plačilo prejeli z zamikom

- Karel Lipnik

Povprečne plače so se med epidemijo zvišale, ugotavljaj­o v statističn­em uradu (Surs). Rast je bila opazna predvsem v javnem sektorju, medtem ko je padec plač v zasebnem sektorju preprečilo izplačilo kriznega dodatka.

Rast povprečnih plač v krizi ni nenavadna. Pogosto se namreč zgodi, da se višje plače nekoliko znižajo ali ostanejo nespremenj­ene, pri nižjih plačah pa sledijo odpuščanja. Tako se zmanjša delež zaposlenih z nizkimi plačami, in čeprav ni nihče zadovoljen, se povprečna plača zviša.

Nihanje števila aktivnih je tudi tokrat določalo povprečno plačo. V podatkih ni tistih, ki so bili ves mesec doma na čakanju, tisti, ki so bili na čakanju le del meseca, so v statistiko prispevali nižji izplačani znesek in nižali povprečje.

Statističn­i urad ugotavlja, da je povprečna plača zdrsnila le marca, ko je bila sredi meseca razglašena epidemija. S tem so bili v statistiko vključeni tudi zaposleni, ki so bili sredi meseca napoteni na čakanje. Če bi plačo izračunali na podlagi plačanih delovnih ur, bi bila tudi marca povprečna plača višja od februarske. Surs v plačo všteva večino dodatkov, tudi krizni dodatek, ne vključuje pa pomoči države, torej nadomestil za čakanje na delu.

Najvišje plače letos so bile izplačane aprila. Surs pojasnjuje, da se je to zgodilo zaradi izplačila kriznega dodatka zaposlenim v gospodarst­vu, ki so delali. Večina napotenih na čakanje je bila doma ves mesec, kar ni vplivalo na statistiko. Aprila se je tako precej zmanjšalo število zaposlenih, ki so prejeli plačo.

Kljub odpuščanju in napotitvam na čakanje so se med epidemijo znižale plače v gostinstvu, kulturi in predeloval­nih dejavnosti­h. Zaradi napotitev na čakanje so se zvišale povprečne plače v finančnem sektorju. Statistika pa je zaznala veliko dela in nadur zaposlenih v zdravstvu, ki so zasluženo plačilo prejeli z zamikom.

Tudi sicer so se opazneje zvišale plače predvsem v javnem sektorju. V zasebnem so se, kljub kriznemu dodatku in čakanju doma, plače zvišale le aprila. Povprečna plača v javnem sektorju je bila med epidemijo kar 31 odstotkov višja od plače v zasebnem sektorju. Februarja je ta razlika znašala le 21 odstotkov.

V gospodarst­vu je bila masa plač februarja devet odstotkov višja kot isti mesec lani, junija je rast znašala manj kot tri odstotke. V javnem sektorju se rast mase plač krepi.

 ??  ??
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Epidemija je gostinstvo precej prizadela. Ponovni zagon je za to panogo olajšanje.
Foto Voranc Vogel Epidemija je gostinstvo precej prizadela. Ponovni zagon je za to panogo olajšanje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia