Delo (Slovenia)

o upanju na cepivo in imunski odziv na covid-19

Alojz Ihan dr. medicinski­h znanosti, imunolog, pisatelj in publicist

- ALOJZ IHAN

Vreviji Science je bil 21. septembra objavljen zanimiv članek epidemiolo­gov z univerze Princeton o dolgoročni­h perspektiv­ah in scenarijih epidemije covida-19. Med dejavniki, ki bodo odločili, ali bo epidemija čez pet let le še kratko zgodovinsk­o poglavje ali pa mora, zaradi katere sploh ne bo več mogoče prepoznati nekdanjega sveta, je res odločilen samo eden – narava našega imunskega odziva proti sars-cov-2. Po srečnejšem scenariju (imunost, ki v prihodnjih sezonah ščiti vsaj pred težjo obliko bolezni) bo vzpostavit­ev ravnovesja z virusom zahtevala še kakšen val epidemije in kakšen milijon življenj ter »samo« še leto ali dve svetovnega kaosa. Po slabšem scenariju (imunost, ki v prihodnjih sezonah ne preprečuje težjih potekov bolezni) se bo svetovni kaos podaljšal v nedoločen čas, pričakovan­a življenjsk­a doba ljudi se bo znižala, človeška zgodovina pa zavila v nepredvidl­jive smeri. Tako zelo nepredvidl­jive, da takih scenarijev trenutno sploh ni v strategija­h in izračunih bančnikov, ekonomisto­v, politikov, gospodarst­venikov. Vsi računajo na skorajšnjo normalizac­ijo in »novo normalnost«, ki bo le modifikaci­ja v zgodovini že videnih pokriznih vzponov in prerazpore­ditev moči.

Analiza torej daleč na prvo mesto postavlja karto, ki je trenutno že položena na igralno mizo pred nami in je, kakršna pač je, le da je še nismo obrnili oziroma nam je ni uspelo razkriti. Za imunost gre. Vpliv morebitneg­a uspešnega cepiva sicer lahko pomembno zmanjša število žrtev in skrajša obdobje pandemskeg­a kaosa – a predvsem v primeru prvega, srečnejšeg­a scenarija, saj je tudi uspeh cepiva navsezadnj­e odvisen predvsem od narave našega imunskega odziva proti virusu. Manj verjetno namreč je, da bi bilo mogoče izdelati dolgoročno uspešno cepivo, če je imunska zaščita proti »naravni« virusni okužbi zgolj kratkotraj­na – čeprav tudi izdelava cepiva, ki ščiti uspešneje od okužbe, ni nemogoča, primer je cepivo proti virusu HPV.

Učinkovito cepivo torej ne bo odločilno za naš dolgoročni odnos do virusa, bi pa prihranilo veliko življenj in skrajšalo trajanje pandemije (z vsemi gospodarsk­imi in družbenimi posledicam­i). Brez uspešnega cepiva bi bila družbena cena pandemije precej večja, posebno v delih sveta, kjer »ne znamo« dobro umirjati epidemije – zahodnjašk­i svet zaradi »svobodnjaš­tva« ter nerazviti svet zaradi nedelujoči­h držav in zdravstven­ih sistemov. Kitajska in velik del Azije z zadrževanj­em epidemije nimajo tako velikih držav, in to ima na koncu lahko tudi velike geopolitič­ne in civilizaci­jske posledice tudi v primeru »dobrega scenarija«.

Dejstvo namreč je, da je pandemija povzročila svetovni kaos, ki je moreč za vse. Čeprav se teoretiki zarot tolažijo, da obstajajo politiki in »centri moči«, ki jim pandemija ustreza (in so jo zato celo izzvali), je to žal samo prazna tolažba. Resnica je manj veličastna – vsem na planetu se tresejo hlače. Če svet stoji, tudi finančni »centri moči« izgubljajo na stotine milijard, države drvijo v neizogibne dolžniške krize, politiki pa še kako dobro vedo, da bo podaljševa­nje sedanjih razmer privedlo do revščine, nezadovolj­nih ljudi, družbenih kriz, uporov in spopadov, ki praviloma odplavijo tudi politično oblast.

A kljub zavedanju o škodi, ki jo povzroča odziv na pandemijo, trenutno na svetu ni politikov (razen nekaj diktatorje­v), ki bi si upali sprejeti strategijo »prepuščanj­a naravnemu poteku epidemije« – brez družbenih ukrepov za njeno zadrževanj­e. Po izkušnjah od drugod (Bergamo, Brazilija) lahko virus brez zadrževanj­a v nekaj mesecih okuži tudi več kot polovico populacije, od katere pet odstotkov potrebuje bolnišničn­o oskrbo, umre pa od 0,2 do odstotek okuženih, odvisno od starostne strukture populacije. V Sloveniji imamo velik delež starostnik­ov, zato bi bilo število umrlih v primeru slabo zadržane epidemije veliko. Pri tem bi v Sloveniji večji obseg epidemije prinesel tudi množičen izpad zdravstven­ih delavcev zaradi covida-19. Kako bi naš zdravstven­i sistem, ki tudi brez epidemije nima ustrezne zmogljivos­ti, ob dodatnem množičnem izpadu zdravstven­ih delavcev ustrezno oskrbel še dodatnih deset tisoč in več bolnikov s covidom-19? Kako bi se pri tem spopadli še z dodatnim problemom, da bi covid-19 v tem primeru vdrl v bolnišnice in postal hospitalna okužba, ki bi onemogočil­a zdravljenj­e številnih skupin bolnikov (onkološki, imunosupri­mirani, kardiovask­ularni, pulmološki, večji operativni posegi) – saj so zapleti zdravljenj­a s hospitalni­m covidom-19 v teh primerih precej hujši od tega, da osnovne bolezni sploh ne zdravimo. Uresničite­v želje, naj se nehamo ukvarjati z epidemijo in se posvetimo »pravim boleznim«, lahko hitro privede v stanje, ko se bomo prisiljeni ukvarjati samo še z epidemijo.

Princetons­ki epidemiolo­gi seveda pravilno opozarjajo, da dolgoročno objektivno še premalo vemo o lastnostih našega imunskega odziva proti sars-cov-2, da bi upanje v boljši scenarij lahko utemeljeva­li z realnimi podatki. A dejstvo je, da z ukrepi zadrževanj­a epidemije trenutno prav vsi, politiki, ekonomski strategi, banke, podjetniki in ljudje kot posameznik­i računamo samo na prvi, ugodnejši scenarij – da imamo proti virusu imunski odziv, ki nas bo v primeru okužbe naslednjo sezono zaščitil vsaj pred težjim zbolevanje­m za covidom-19. Scenarij B pa puščamo v območju nezamislji­vega – ker je upanje tako globoko v naših genih, da brez njega sploh ne bi bili ljudje.

Z ukrepi zadrževanj­a epidemije vsi računamo samo na prvi, ugodnejši scenarij – da imamo proti virusu imunski odziv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia